РЕНТГЕН - митница

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: e91 320d

РЕНТГЕН - митница

Мнение от stas.dakov » 11 Сеп 2017, 11:20

Здравейте колеги,
събота бях до Одрин на пазар. На отиване всичко беше ок. Даже минахме супер бързо, но на последната проверка на митницата, митничаря ми вика "x-ray" и ей така без нищо ни прати на рентгена.
Там се бяхме събрали предимно пловдивски коли. Всички бяхме с бг регистрации, ясно са си търсели занимавка.... Аз леко се шокирах понеже знам, че са доста опасни тези рентгени.
Махнах абсолютно всичко от колата. Все едно я продавам. На връщане питах бг митничар дали е опастно или не, понеже съм чувал, че колата отделя определено време радияция.
Той ме успокой и каза, че няма нищо стига да няма облъчена храна и вода. Незнам ... кофти работа са тези рентгени. Колата ми е регистрирана там, не минавам за пръв път с нея ...
Май стягат границите здраво ...
Последна промяна stas.dakov на 12 Сеп 2017, 6:56, променена общо 1 път

кандидат ентусиаст
Аватар

Re: Ренген - митница

Мнение от alekangg » 11 Сеп 2017, 11:23

И аз в събота бях до Одрин и видях, че си избират коли, които се отделят за ренген, но да речем не повече от 25% от всичките.
Защо и как решават кой да пратят не знам, май е на тото.
Мен не ме пратиха, но зад мен имаше един мерцедес 124-ка с бг номера с три мацки и ги отделиха за ренген.

ентусиаст
Аватар
Кара: 2015 F31 LCI 320dA

Мнение от Satanism » 11 Сеп 2017, 12:51

Първо, пише се ренТген....не бъдете неграмотни.

После, въпросните отделят пренебрежимо малко лъчение.Далеч по-малко от, да речем, лъчението, което събирате на един по-дълъг полет или на плажа. ;)

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E46
Мечтае да кара: T-72 само направо и с пълна газ

Мнение от gromovich » 11 Сеп 2017, 14:24

Satanism написа:Първо, пише се ренТген....не бъдете неграмотни.

После, въпросните отделят пренебрежимо малко лъчение.Далеч по-малко от, да речем, лъчението, което събирате на един по-дълъг полет или на плажа. ;)

И да не забравяме клетките на мобилните оператори, които са срещу прозореца ни на отсрещния блок

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 11 Сеп 2017, 14:26

Satanism написа:Първо, пише се ренТген....не бъдете неграмотни.

Ако ще придиряме- трябва да е Рьонтген ама хайде...

А митничарите не им се занимава- просто са имали сигнал и са работили по него. Ако зависеше от тях нямаше да си мърдат малкия пръст и са и щяха да гледат паспорти проформа... но момчетата просто са търсели нещо конкретно и това че са отбивали си е в реда на нещата.

А дозата радиация за изследвания е нищожна. За работещите е по- опасно защото независимо, че са защитени ги облъчват многократно за един ден и така много дни... а както знаеме радиацията е кумулативна.
алекс
трабант 601с
разни други возила

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Tesla Y

Мнение от adovet » 11 Сеп 2017, 15:31

Пише се РЕНТГЕН. Не се притеснявайте за нищо. Лъчение има единствено по време на самото лъчение, което е самата снимка и трае части от секундата или най много няколко секунди.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: BigBlockV8
Мечтае да кара: бангия с предно
Детайли за колата: Hemi 370 cu. in.

Мнение от Nickelback » 11 Сеп 2017, 23:31

stas.dakov написа:...На връщане питах бг митничар дали е опастно или не, понеже съм чувал, че колата отделя определено време радияция.
Той ме успокой и каза, че няма нищо стига да няма облъчена храна и вода.

Е това, ако някой го обясни как така, да му се не види, има остатъчна "радиация" от просто облъчена храна и вода направо е за нобелова награда :mhihi:
Облъчена храна НЕ ОТДЕЛЯ радиация в истинския ѝ смисъл на думата. Най-много да е станала леееко канцерогенна заради отворени радикали от високоенергийното лъчение, нищо повече ;)
Та да, не я яжте :yes:
Изображение Изображение

"За тЕя пари има Е-шеесе" - форумна пословица.
Лето две и седемнаесто.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: е36 Турбо?! любима, е39 28-ца бате
Мечтае да кара: е36 с осмак
Детайли за колата: Най-много върви 28мицата от всичко.
Wanna be 1.5 bar.

Мнение от Boyadjiev » 11 Сеп 2017, 23:40

Малко информация от общ характер.
Рентгенът е апарат за образна диагностика. На английски X-Ray - защото Рьонтген не е знаел какви са тия лъчи - вълните X.
Кратка история как са "открити": След много опити в началото на 20-ти век с всякакви вакуумни тръби с високо напрежение случайно един ден забелязва странни отблясъци върху материали в лабораториява си (беше лист покрит с бариев нещо си... не си спомням вече). След това нанася бариевия платиноцианид (погледнах в google) върху лист хартия и случайно в един от дните, докато е провеждал експерименти, жена му влиза в лабораторията и си слага ръката върху този лист хартия. Резултата е първата рентгенова снимка - ръката на жената на Рьонтген - абсолютно случайна. Никой не е търсил образна диагностика тогава. След това няколко години се споменават по научни конференции X-rays, като в последствие се кръщава на него новоотритото лъчение. Малко известно е че отделно от него френски учени са получили идентичен ефект, но той пръв е достигнал до днешната им употреба.
Няколко интересни факта за рентгеновите лъчи:
- получават се от рентгенова тръба -
Изображение
Представлява балон с изтеглен въздух, като частиците на cm2 бяха на около -12-та (демек доста добър вакуум, липса на всякакви частици в тръбата). Има волфрамова жичка (точно като на нормалната електрическа крушка), която при подаване на ток (обикновено 50-400 мили ампера (0.4 ампера - в контакта ви обикновено предпазителя е на 16 ампера)) излъчва електрони около себе си. В двата края на тръбата има електроди, на които е приложено високо напрежение (40 000 -130 000 V - волта - в контакта е 220 V ) за да може да засили тези емитирани електрони и да ги забие в метална преграда (зависимост от материала - волфрам, алуминий и тн се получава различно лъчение... подробности). Около 1% от вложената енергия в рентгеновата тръба се превръща в рентгенови лъчи. Това води до много голямо наличие на излишна топлина, която трябва да се отведе от тръбата => не може да се ползва много дълго време (повече от 2-3 секунди!!!!) без почивка ( в общия случай), понеже дефектира поради прегряване. Това което съм описал, може да се види на илюстрацията. Вече в днешно време естественото развитие води до това, че нещата са маааалко по-различни, но това е общото и основно с 2 думи за устройството.
- минават през всичко, като дълбочината на която проникват зависи много от материала. Примерно в оловото проникват доста трудно - което прави оловото един от подходящите материали за превенция. Също така всякакви метали, като цяло твърди и плътни обекти. За йонизиращите лъчения (към които спада и Ro лъчение важи ALARA принципа - as low as reasonably practicable) също така в сила е формулата: лъчението= 1/растоянието^2 - тоест колкото по-далече, толкова по-добре. Намалява с ^2 с увеличаване на разстоянието.
- източника емитира лъчение само при активиране
- не се натрупва "радиация", поема се доза. Тя се дефинира с : колко дни от естествения радиационен фон (този просто седейки на улицата) се равнява една рентгенова снимка. Общо взето с нов рентген имаш около 100 снимки на ръка = 1 година си седял на улицата пред вас и си "поемал" естествен радиационен фон (това е радиацията която пада на земята от слънцето).
- това е йонизиращо лъчение - процес йонизация - при предаване на определена енергия върху атома от йонизиращото лъчение, той преодолява естествената бариера на атома и напуска орбитата си (излиза в простраството и атома става + зареден йон).
- вредно е в големи количества - относителната доза за пациент е 20мили сиверта. Една рентгенова снимка на ръка е около 10 микро сиверта. Примерно скенер (томограф) на цяло тяло може да стигне до 5-10 мили сиверта, така че повече от 2 (но на цяло тяло!!!! това е тежка и дълга процедура) не е добре да се правят на година. Може да се приеме до 50 мили сиверта на година, но за следващите 4 не трябва да надвишават 20. Това са препоръчеителни дози, в рамките на които всичко е наред и така може да е при потоянно изложен пациент на такива дози. Примерни лъчения за представа само - При аварията в атомната централа в Чернобил радиацията в контролната зала достигна до около 300 Sv на час, смъртоносна доза, която поразява за минути. Дори сега радиационните нива в залата на реактора са все още цели 35 Sv на час – смъртоносна доза, която поразява за 20 минути.

Общо взето нищо ви няма от тая проверка - имат нова апаратура, усвояват пари :mhihi: Използват я, защото се плаща на проверена кола обикновено :D Най-добре да не се излагаш излишно, но не е проблем в никакъв случай. Нито на водата и пречи, нито на теб, нито нищо, така че не се притеснявай.
Все пак това са сертифицирани уреди, а те подлежат задължително в България поне на 6 месечни прегледи и тест за качествен контрол, за да може да се ползва. Подновява се "лиценза" за работа на 6 месеца след тестване и измерване.

Отговарям на въпроси ако има :bchug: :mhihi:
Изображение Изображение Изображение
Уважавай другия, независимо каква кола кара.

ентусиаст
Аватар
Кара: Е34 /Е39 дизел, Е46-автомат,Е60-530
Мечтае да кара: Да се разхожда пеша

Мнение от Vasko » 12 Сеп 2017, 0:30

Само дето водата облъчена от това рентгеново лъчение след това лекичко позеленява . И да ,определено затягат положението по границата .Даже са построили и нови будки !
Яжте, пийте и си носете новите дрехи и си карайте количките ,че животът е крaтък ..

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: e91 320d

Re: РЕНТГЕН - митница

Мнение от stas.dakov » 12 Сеп 2017, 7:00

Благодаря на всички за урока по правопис. Големи сте. :bowdown: ...

Иначе, да, гледам на турската границата има нова сграда. А на връща се убихме от чакане ~4 часа...

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от alekangg » 12 Сеп 2017, 7:29

stas.dakov написа:Благодаря на всички за урока по правопис. Големи сте. :bowdown: ...

Иначе, да, гледам на турската границата има нова сграда. А на връща се убихме от чакане ~4 часа...

Грешка голяма си направил.
Аз на отиване чаках час и половина или малко повече и като видях какво става от другата страна се отказах да се връщам по същия път.

Минахме през съседния пункт, който е точно до Одрин след реката и се влиза в Гърция, там се карат 30км успоредно по границата им с Турция и се излиза до Свиленград.
Макар да чакахме общо на повече граници на 3 държави, общото забавяне беше около час и половина максимум.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Tesla Y

Мнение от adovet » 12 Сеп 2017, 8:22

Vasko написа:Само дето водата облъчена от това рентгеново лъчение след това лекичко позеленява . И да ,определено затягат положението по границата .Даже са построили и нови будки !

В грешка си колега от рентгена не позеленява водата. Позеленява от дългото стоене.
ПС: в клиниката от време на време си дезинфекцираме водата като и направим "някоя снимка" и си я пием след това :mhihi:

Legendary
Аватар
Кара: G30 530iX LCI, F25 30iX

Мнение от MadChicken » 12 Сеп 2017, 9:26

И сега хората със живата вода ще припаднат и като се освестят ще те анатемосат :mhihi:
Only dead fish follow the stream...

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Комбайн
Мечтае да кара: Фадрома

Мнение от ukelichko » 12 Сеп 2017, 9:29

Няма логика водата да позеленява, но не споря. Поне облъчена с гама лъчи с голям интензитет, със сигурност не позеленява. Колегата го е обяснил преди мен. Една рентгенова снимка се равнява на облъчване от естествения фон за 5 до 10 дни. Това е ако те снимат директно. Ако ти снимат багажа, облъчване на практика няма.
Изображение

ентусиаст
Аватар
Кара: 2015 F31 LCI 320dA

Мнение от Satanism » 12 Сеп 2017, 9:38

stas.dakov написа:Благодаря на всички за урока по правопис. Големи сте. :bowdown: ...

От цялата тема и всички, които се опитаха, да ти обяснят нещо, за което питаш, това ли извлече?Засегна се, че не знаеш, как се пише рентген и някой ти обръща внимание.

Да им беше благодарил, че са се постарали.

Следваща

Назад към Извън Темата