РЕНТГЕН - митница
Модератор: Общи модератори
19 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
- stas.dakov
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: e91 320d
РЕНТГЕН - митница
Здравейте колеги,
събота бях до Одрин на пазар. На отиване всичко беше ок. Даже минахме супер бързо, но на последната проверка на митницата, митничаря ми вика "x-ray" и ей така без нищо ни прати на рентгена.
Там се бяхме събрали предимно пловдивски коли. Всички бяхме с бг регистрации, ясно са си търсели занимавка.... Аз леко се шокирах понеже знам, че са доста опасни тези рентгени.
Махнах абсолютно всичко от колата. Все едно я продавам. На връщане питах бг митничар дали е опастно или не, понеже съм чувал, че колата отделя определено време радияция.
Той ме успокой и каза, че няма нищо стига да няма облъчена храна и вода. Незнам ... кофти работа са тези рентгени. Колата ми е регистрирана там, не минавам за пръв път с нея ...
Май стягат границите здраво ...
събота бях до Одрин на пазар. На отиване всичко беше ок. Даже минахме супер бързо, но на последната проверка на митницата, митничаря ми вика "x-ray" и ей така без нищо ни прати на рентгена.
Там се бяхме събрали предимно пловдивски коли. Всички бяхме с бг регистрации, ясно са си търсели занимавка.... Аз леко се шокирах понеже знам, че са доста опасни тези рентгени.
Махнах абсолютно всичко от колата. Все едно я продавам. На връщане питах бг митничар дали е опастно или не, понеже съм чувал, че колата отделя определено време радияция.
Той ме успокой и каза, че няма нищо стига да няма облъчена храна и вода. Незнам ... кофти работа са тези рентгени. Колата ми е регистрирана там, не минавам за пръв път с нея ...
Май стягат границите здраво ...
Последна промяна stas.dakov на 12 Сеп 2017, 6:56, променена общо 1 път
- alekangg
- кандидат ентусиаст
-
Re: Ренген - митница
И аз в събота бях до Одрин и видях, че си избират коли, които се отделят за ренген, но да речем не повече от 25% от всичките.
Защо и как решават кой да пратят не знам, май е на тото.
Мен не ме пратиха, но зад мен имаше един мерцедес 124-ка с бг номера с три мацки и ги отделиха за ренген.
Защо и как решават кой да пратят не знам, май е на тото.
Мен не ме пратиха, но зад мен имаше един мерцедес 124-ка с бг номера с три мацки и ги отделиха за ренген.
- Satanism
- ентусиаст
-
- Кара: 2015 F31 LCI 320dA
Първо, пише се ренТген....не бъдете неграмотни.
После, въпросните отделят пренебрежимо малко лъчение.Далеч по-малко от, да речем, лъчението, което събирате на един по-дълъг полет или на плажа.
После, въпросните отделят пренебрежимо малко лъчение.Далеч по-малко от, да речем, лъчението, което събирате на един по-дълъг полет или на плажа.

- gromovich
- младши ентусиаст
-
- Кара: E46
- Мечтае да кара: T-72 само направо и с пълна газ
Satanism написа:Първо, пише се ренТген....не бъдете неграмотни.
И да не забравяме клетките на мобилните оператори, които са срещу прозореца ни на отсрещния блок
Satanism написа:Първо, пише се ренТген....не бъдете неграмотни.
Ако ще придиряме- трябва да е Рьонтген ама хайде...
А митничарите не им се занимава- просто са имали сигнал и са работили по него. Ако зависеше от тях нямаше да си мърдат малкия пръст и са и щяха да гледат паспорти проформа... но момчетата просто са търсели нещо конкретно и това че са отбивали си е в реда на нещата.
А дозата радиация за изследвания е нищожна. За работещите е по- опасно защото независимо, че са защитени ги облъчват многократно за един ден и така много дни... а както знаеме радиацията е кумулативна.
алекс
трабант 601с
разни други возила
трабант 601с
разни други возила
- adovet
- старши ентусиаст
-
- Кара: Tesla Y
Пише се РЕНТГЕН. Не се притеснявайте за нищо. Лъчение има единствено по време на самото лъчение, което е самата снимка и трае части от секундата или най много няколко секунди.
- Nickelback
- старши ентусиаст
-
- Кара: BigBlockV8
- Мечтае да кара: бангия с предно
- Детайли за колата: Hemi 370 cu. in.
stas.dakov написа:...На връщане питах бг митничар дали е опастно или не, понеже съм чувал, че колата отделя определено време радияция.
Той ме успокой и каза, че няма нищо стига да няма облъчена храна и вода.
Е това, ако някой го обясни как така, да му се не види, има остатъчна "радиация" от просто облъчена храна и вода направо е за нобелова награда

Облъчена храна НЕ ОТДЕЛЯ радиация в истинския ѝ смисъл на думата. Най-много да е станала леееко канцерогенна заради отворени радикали от високоенергийното лъчение, нищо повече

Та да, не я яжте

"За тЕя пари има Е-шеесе" - форумна пословица.
Лето две и седемнаесто.
- Boyadjiev
- старши ентусиаст
-
- Кара: е36 Турбо?! любима, е39 28-ца бате
- Мечтае да кара: е36 с осмак
- Детайли за колата: Най-много върви 28мицата от всичко.
Wanna be 1.5 bar.
Малко информация от общ характер.
Рентгенът е апарат за образна диагностика. На английски X-Ray - защото Рьонтген не е знаел какви са тия лъчи - вълните X.
Кратка история как са "открити": След много опити в началото на 20-ти век с всякакви вакуумни тръби с високо напрежение случайно един ден забелязва странни отблясъци върху материали в лабораториява си (беше лист покрит с бариев нещо си... не си спомням вече). След това нанася бариевия платиноцианид (погледнах в google) върху лист хартия и случайно в един от дните, докато е провеждал експерименти, жена му влиза в лабораторията и си слага ръката върху този лист хартия. Резултата е първата рентгенова снимка - ръката на жената на Рьонтген - абсолютно случайна. Никой не е търсил образна диагностика тогава. След това няколко години се споменават по научни конференции X-rays, като в последствие се кръщава на него новоотритото лъчение. Малко известно е че отделно от него френски учени са получили идентичен ефект, но той пръв е достигнал до днешната им употреба.
Няколко интересни факта за рентгеновите лъчи:
- получават се от рентгенова тръба -

Представлява балон с изтеглен въздух, като частиците на cm2 бяха на около -12-та (демек доста добър вакуум, липса на всякакви частици в тръбата). Има волфрамова жичка (точно като на нормалната електрическа крушка), която при подаване на ток (обикновено 50-400 мили ампера (0.4 ампера - в контакта ви обикновено предпазителя е на 16 ампера)) излъчва електрони около себе си. В двата края на тръбата има електроди, на които е приложено високо напрежение (40 000 -130 000 V - волта - в контакта е 220 V ) за да може да засили тези емитирани електрони и да ги забие в метална преграда (зависимост от материала - волфрам, алуминий и тн се получава различно лъчение... подробности). Около 1% от вложената енергия в рентгеновата тръба се превръща в рентгенови лъчи. Това води до много голямо наличие на излишна топлина, която трябва да се отведе от тръбата => не може да се ползва много дълго време (повече от 2-3 секунди!!!!) без почивка ( в общия случай), понеже дефектира поради прегряване. Това което съм описал, може да се види на илюстрацията. Вече в днешно време естественото развитие води до това, че нещата са маааалко по-различни, но това е общото и основно с 2 думи за устройството.
- минават през всичко, като дълбочината на която проникват зависи много от материала. Примерно в оловото проникват доста трудно - което прави оловото един от подходящите материали за превенция. Също така всякакви метали, като цяло твърди и плътни обекти. За йонизиращите лъчения (към които спада и Ro лъчение важи ALARA принципа - as low as reasonably practicable) също така в сила е формулата: лъчението= 1/растоянието^2 - тоест колкото по-далече, толкова по-добре. Намалява с ^2 с увеличаване на разстоянието.
- източника емитира лъчение само при активиране
- не се натрупва "радиация", поема се доза. Тя се дефинира с : колко дни от естествения радиационен фон (този просто седейки на улицата) се равнява една рентгенова снимка. Общо взето с нов рентген имаш около 100 снимки на ръка = 1 година си седял на улицата пред вас и си "поемал" естествен радиационен фон (това е радиацията която пада на земята от слънцето).
- това е йонизиращо лъчение - процес йонизация - при предаване на определена енергия върху атома от йонизиращото лъчение, той преодолява естествената бариера на атома и напуска орбитата си (излиза в простраството и атома става + зареден йон).
- вредно е в големи количества - относителната доза за пациент е 20мили сиверта. Една рентгенова снимка на ръка е около 10 микро сиверта. Примерно скенер (томограф) на цяло тяло може да стигне до 5-10 мили сиверта, така че повече от 2 (но на цяло тяло!!!! това е тежка и дълга процедура) не е добре да се правят на година. Може да се приеме до 50 мили сиверта на година, но за следващите 4 не трябва да надвишават 20. Това са препоръчеителни дози, в рамките на които всичко е наред и така може да е при потоянно изложен пациент на такива дози. Примерни лъчения за представа само - При аварията в атомната централа в Чернобил радиацията в контролната зала достигна до около 300 Sv на час, смъртоносна доза, която поразява за минути. Дори сега радиационните нива в залата на реактора са все още цели 35 Sv на час – смъртоносна доза, която поразява за 20 минути.
Общо взето нищо ви няма от тая проверка - имат нова апаратура, усвояват пари
Използват я, защото се плаща на проверена кола обикновено
Най-добре да не се излагаш излишно, но не е проблем в никакъв случай. Нито на водата и пречи, нито на теб, нито нищо, така че не се притеснявай.
Все пак това са сертифицирани уреди, а те подлежат задължително в България поне на 6 месечни прегледи и тест за качествен контрол, за да може да се ползва. Подновява се "лиценза" за работа на 6 месеца след тестване и измерване.
Отговарям на въпроси ако има

Рентгенът е апарат за образна диагностика. На английски X-Ray - защото Рьонтген не е знаел какви са тия лъчи - вълните X.
Кратка история как са "открити": След много опити в началото на 20-ти век с всякакви вакуумни тръби с високо напрежение случайно един ден забелязва странни отблясъци върху материали в лабораториява си (беше лист покрит с бариев нещо си... не си спомням вече). След това нанася бариевия платиноцианид (погледнах в google) върху лист хартия и случайно в един от дните, докато е провеждал експерименти, жена му влиза в лабораторията и си слага ръката върху този лист хартия. Резултата е първата рентгенова снимка - ръката на жената на Рьонтген - абсолютно случайна. Никой не е търсил образна диагностика тогава. След това няколко години се споменават по научни конференции X-rays, като в последствие се кръщава на него новоотритото лъчение. Малко известно е че отделно от него френски учени са получили идентичен ефект, но той пръв е достигнал до днешната им употреба.
Няколко интересни факта за рентгеновите лъчи:
- получават се от рентгенова тръба -

Представлява балон с изтеглен въздух, като частиците на cm2 бяха на около -12-та (демек доста добър вакуум, липса на всякакви частици в тръбата). Има волфрамова жичка (точно като на нормалната електрическа крушка), която при подаване на ток (обикновено 50-400 мили ампера (0.4 ампера - в контакта ви обикновено предпазителя е на 16 ампера)) излъчва електрони около себе си. В двата края на тръбата има електроди, на които е приложено високо напрежение (40 000 -130 000 V - волта - в контакта е 220 V ) за да може да засили тези емитирани електрони и да ги забие в метална преграда (зависимост от материала - волфрам, алуминий и тн се получава различно лъчение... подробности). Около 1% от вложената енергия в рентгеновата тръба се превръща в рентгенови лъчи. Това води до много голямо наличие на излишна топлина, която трябва да се отведе от тръбата => не може да се ползва много дълго време (повече от 2-3 секунди!!!!) без почивка ( в общия случай), понеже дефектира поради прегряване. Това което съм описал, може да се види на илюстрацията. Вече в днешно време естественото развитие води до това, че нещата са маааалко по-различни, но това е общото и основно с 2 думи за устройството.
- минават през всичко, като дълбочината на която проникват зависи много от материала. Примерно в оловото проникват доста трудно - което прави оловото един от подходящите материали за превенция. Също така всякакви метали, като цяло твърди и плътни обекти. За йонизиращите лъчения (към които спада и Ro лъчение важи ALARA принципа - as low as reasonably practicable) също така в сила е формулата: лъчението= 1/растоянието^2 - тоест колкото по-далече, толкова по-добре. Намалява с ^2 с увеличаване на разстоянието.
- източника емитира лъчение само при активиране
- не се натрупва "радиация", поема се доза. Тя се дефинира с : колко дни от естествения радиационен фон (този просто седейки на улицата) се равнява една рентгенова снимка. Общо взето с нов рентген имаш около 100 снимки на ръка = 1 година си седял на улицата пред вас и си "поемал" естествен радиационен фон (това е радиацията която пада на земята от слънцето).
- това е йонизиращо лъчение - процес йонизация - при предаване на определена енергия върху атома от йонизиращото лъчение, той преодолява естествената бариера на атома и напуска орбитата си (излиза в простраството и атома става + зареден йон).
- вредно е в големи количества - относителната доза за пациент е 20мили сиверта. Една рентгенова снимка на ръка е около 10 микро сиверта. Примерно скенер (томограф) на цяло тяло може да стигне до 5-10 мили сиверта, така че повече от 2 (но на цяло тяло!!!! това е тежка и дълга процедура) не е добре да се правят на година. Може да се приеме до 50 мили сиверта на година, но за следващите 4 не трябва да надвишават 20. Това са препоръчеителни дози, в рамките на които всичко е наред и така може да е при потоянно изложен пациент на такива дози. Примерни лъчения за представа само - При аварията в атомната централа в Чернобил радиацията в контролната зала достигна до около 300 Sv на час, смъртоносна доза, която поразява за минути. Дори сега радиационните нива в залата на реактора са все още цели 35 Sv на час – смъртоносна доза, която поразява за 20 минути.
Общо взето нищо ви няма от тая проверка - имат нова апаратура, усвояват пари

Все пак това са сертифицирани уреди, а те подлежат задължително в България поне на 6 месечни прегледи и тест за качествен контрол, за да може да се ползва. Подновява се "лиценза" за работа на 6 месеца след тестване и измерване.
Отговарям на въпроси ако има

Уважавай другия, независимо каква кола кара.
- Vasko
- ентусиаст
-
- Кара: Е34 /Е39 дизел, Е46-автомат,Е60-530
- Мечтае да кара: Да се разхожда пеша
Само дето водата облъчена от това рентгеново лъчение след това лекичко позеленява . И да ,определено затягат положението по границата .Даже са построили и нови будки !
Яжте, пийте и си носете новите дрехи и си карайте количките ,че животът е крaтък ..
- stas.dakov
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: e91 320d
Re: РЕНТГЕН - митница
Благодаря на всички за урока по правопис. Големи сте.
...
Иначе, да, гледам на турската границата има нова сграда. А на връща се убихме от чакане ~4 часа...

Иначе, да, гледам на турската границата има нова сграда. А на връща се убихме от чакане ~4 часа...
- alekangg
- кандидат ентусиаст
-
stas.dakov написа:Благодаря на всички за урока по правопис. Големи сте....
Грешка голяма си направил.
Аз на отиване чаках час и половина или малко повече и като видях какво става от другата страна се отказах да се връщам по същия път.
Минахме през съседния пункт, който е точно до Одрин след реката и се влиза в Гърция, там се карат 30км успоредно по границата им с Турция и се излиза до Свиленград.
Макар да чакахме общо на повече граници на 3 държави, общото забавяне беше около час и половина максимум.
- adovet
- старши ентусиаст
-
- Кара: Tesla Y
Vasko написа:Само дето водата облъчена от това рентгеново лъчение след това лекичко позеленява . И да ,определено затягат положението по границата .Даже са построили и нови будки !
В грешка си колега от рентгена не позеленява водата. Позеленява от дългото стоене.
ПС: в клиниката от време на време си дезинфекцираме водата като и направим "някоя снимка" и си я пием след това

- MadChicken
- Legendary
-
- Кара: G30 530iX LCI, F25 30iX
И сега хората със живата вода ще припаднат и като се освестят ще те анатемосат 

Only dead fish follow the stream...
- ukelichko
- младши ентусиаст
-
- Кара: Комбайн
- Мечтае да кара: Фадрома
Няма логика водата да позеленява, но не споря. Поне облъчена с гама лъчи с голям интензитет, със сигурност не позеленява. Колегата го е обяснил преди мен. Една рентгенова снимка се равнява на облъчване от естествения фон за 5 до 10 дни. Това е ако те снимат директно. Ако ти снимат багажа, облъчване на практика няма.
- Satanism
- ентусиаст
-
- Кара: 2015 F31 LCI 320dA
stas.dakov написа:Благодаря на всички за урока по правопис. Големи сте....
От цялата тема и всички, които се опитаха, да ти обяснят нещо, за което питаш, това ли извлече?Засегна се, че не знаеш, как се пише рентген и някой ти обръща внимание.
Да им беше благодарил, че са се постарали.
19 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2