Спукана джанта - за или против ремонта и?
Модератор: Общи модератори
16 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
- Monky
- младши ентусиаст
-
- Кара: ейшейсе и едно
- Мечтае да кара: М2 + М5 Е39
- Детайли за колата: За тез пари Е39.
Спукана джанта - за или против ремонта и?
Здравейте,
Какво ви е мнението за поправяна (заварявана) джанта откъм сигурност?
Конкретният случай е:
Джантата беше спукана на показаното в жълто място на снимката като от сервиза за гуми казаха, че само гумата (run on flat) е държала да не стане съвсем проблем. Преди да сменя гумата не изпускаше въобще и не бях забелязал пукнатината. Оставих я да я оправят (като я занесоха на друго място да я заваряват) и после я монтираха заедно с новата гума.
Сега съм в дилема дали да не търся друга джанта. Това е заварката, около 10 см:
Какво ви е мнението за поправяна (заварявана) джанта откъм сигурност?
Конкретният случай е:
Джантата беше спукана на показаното в жълто място на снимката като от сервиза за гуми казаха, че само гумата (run on flat) е държала да не стане съвсем проблем. Преди да сменя гумата не изпускаше въобще и не бях забелязал пукнатината. Оставих я да я оправят (като я занесоха на друго място да я заваряват) и после я монтираха заедно с новата гума.
Сега съм в дилема дали да не търся друга джанта. Това е заварката, около 10 см:
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
Последна промяна Monky на 30 Окт 2018, 18:58, променена общо 1 път
- andreykostov
- Потребител
-
- Кара: F30 335i xdrive
- Мечтае да кара: //M
Re: Спукана джанта - за или против ремонта и?
Интересно ми какво ще кажат колегите. Аз купих моята с три заварени джанти, изправих ги и отново едната я заварявах. Имай предвид, че от runflat-а се кривят джантите яко, и може да се спукат. Лично аз за момента карам така цяло лято и не мисля да ги сменям, но махнах runflat гумите.
Колега ако заварката е направена читаво и не с китайски припой проблеми няма да имаш, ама тия run-flat да ги махаш, че не са за нашите хубави пътища
Няма начин да няма начин
аз лично проблем със заварени джанти нямам- ако мога слагам отзад и не ги мисля. идеята е, че е малко вероятно внезапно да се разлепи/ строши заварката... шанса е да започне да се отлепя бавно и да почне да ти спада гумата и така да разбереш, че заварката не държи...
но всичко е въпрос на шанс... а за това съвет не мисля, че някой тука може да ти даде.
но всичко е въпрос на шанс... а за това съвет не мисля, че някой тука може да ти даде.
алекс
трабант 601с
разни други возила
трабант 601с
разни други возила
- Don_Diego
- ентусиаст
-
- Кара: E39, D3 W12, E89, U11, G09, G70
Фабричните джанти дето са мислени за монтаж на RFT гуми са доста здрави (трудно се кривят), но крехки (лесно се пукат). Особено на големите модели (7ма серия, Х5/6) си е направо събитие да намериш джанти без пукнатини.
Както казаха ако е направена добре заварката - едва ли ще имаш проблеми, другия вариант alx го е описал
Както казаха ако е направена добре заварката - едва ли ще имаш проблеми, другия вариант alx го е описал

- Top Gun Maverick
- Старши спамър
-
- Кара: Кон
- Мечтае да кара: Сърф
- Детайли за колата: Немски кон
Заварял съм куп джанти, проблеми не съм имал относно сигурност. Когато материала на самата джанта е изтънял(видях как бордове си заминават с времето от много километри
)то се пука по-лесно, а самата заварка ако тръгне си тръгва бавно и няма да се отпори просто. Колегата го е споменал. Карай и не го мисли, най-вероятно никога няма да имаш проблем с тая джанта.

In God we trust, all others we track.
Да караш с ръчна кутия в САЩ е умение и си нещо като пилот. В Европа ако не можеш да караш ръчка е срам и си нещо като неможач.
I feel the need, the need for speed.
Да караш с ръчна кутия в САЩ е умение и си нещо като пилот. В Европа ако не можеш да караш ръчка е срам и си нещо като неможач.

I feel the need, the need for speed.
- Monky
- младши ентусиаст
-
Благодаря за мненията! Специално аз не мога да преценя колко качествена е заварката, но се надявам да е и да е ок поне докато намеря друга джанта. Ако от снимката може да се прецени ще е супер, но надали.. 
Sent from my MI 5s using Tapatalk

Sent from my MI 5s using Tapatalk
- (bubsa)
- старши ентусиаст
-
- Кара: F10
На снимката изглежда добре "излята",но и мърляво зарязана така.Човек ако го прави мераклийски почти няма да си личи заварката като се навари както трябва и после се изшлайфа и китоса леко.
Ако гумата не спада и няма дисбаланс можеш да караш така известно време.
- Monky
- младши ентусиаст
-
(bubsa) написа:На снимката изглежда добре "излята",но и мърляво зарязана така.Човек ако го прави мераклийски почти няма да си личи заварката като се навари както трябва и после се изшлайфа и китоса леко.
Като гледам колко тежести са наредили до заварката не ми се мисли за дисбаланс.

Иначе бях шокиран, че не са махнали двойнозалепващата лепенка от старите тежести, а бая пари ми взеха за монтажа...
- drago9205
- старши ентусиаст
-
- Кара: F10 535xi, MHD stage 2, xHP stage 3
- Мечтае да кара: без да се ядосва
Имам една заварена, сложил съм я отзад за зимния комплект джанти, стана много добре и се познава само по изшлайфаното където е заварката. Нямам проблем и при по-високите магистрални скорости, само не знам защо са оставили така заварката при теб, наистина е доста мурдарска работа.
- Jordana
- старши ентусиаст
-
- Кара: през просото
- Мечтае да кара: леговището на смог
- Детайли за колата: баничарка
Щото като се изпили и изтънява и може пак да се спука . Това е напластяване на алуминий , не разтапя надолу да прави провар в материала като при заварка на желязо . Алуминиевите джанти при всички случаи имат режим на термична обработка при производството , завареното място е загубило първоначалната си твърдост ама все пак 

Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...
- hell's angel
- младши ентусиаст
-
- Кара: овца във вълча кожа...
Прави си съвсем нормален провар. Има снимки на дефектоскопии из нета колкото искаш.
В случая, доколкото скивам, някой го е наплюл с телоподаващото и е ползвал тел с магнезий, та затова и се е поопушило. Което не значи че е лоша заварката. Принципно, почти в 100 процента от случаите, ако ще пука, то се пука до заварката, а не в самия шев и затова не е толкова страшно да се поизпили и понагизди за да изглежда добре.
В случая, доколкото скивам, някой го е наплюл с телоподаващото и е ползвал тел с магнезий, та затова и се е поопушило. Което не значи че е лоша заварката. Принципно, почти в 100 процента от случаите, ако ще пука, то се пука до заварката, а не в самия шев и затова не е толкова страшно да се поизпили и понагизди за да изглежда добре.
Ubi dubium, ibi libertas
- K_Ilkov
- старши СПАМ ентусиаст
-
- Кара: е30 чат-пат
- Мечтае да кара: варел
- Детайли за колата: ...
е46 m52b20
е46 m54b30
е83 m54b30
e30 m20b25
е30 m10b18
е46 m54b25
e92 s65b40
Не го мисли чак толкова.
Щом този продукт още не се е предал значи заваряването не е задължително проблем и драма.
Все пак зависи доста от джантите и тяхната сплав.
Щом този продукт още не се е предал значи заваряването не е задължително проблем и драма.
Все пак зависи доста от джантите и тяхната сплав.

Цените са такива, че ако имаш хубава не си струва да я продаваш, а ако търсиш хубава не си струва да я купуваш.
...
- hell's angel
- младши ентусиаст
-
- Кара: овца във вълча кожа...
Еее той фланеца е дебел, там и с електрожена да я подкараш, едва ли ще има проблем.
От 3-4 мм надолу е драмата 

Ubi dubium, ibi libertas
- Drake
- Потребител
-
- Кара: e36
- Мечтае да кара: Something Old but Gold !!

Имам следния проблем .. преди време си купих от един СЛИВЕНСКИ МАНГАЛ (чисто бял, работи в армията и се кълне, че е честен гражданин

Реших да не се занимавам и да си ги карам така, но днес, понеже съм решил да ги дам някъде да се освежат (да се оправи ожуленият борд и да се обядисат) видях и че заварката е леко пукната.
Питането ми е къде мога да ги отнеса в София да ги оправят. Да, знам противоречивите мнения за заварените джанти, но тук проблема е минимален.
Та, ТЪРСЯ:
1) Идеи как да процедирам, предполагам: изправяне > заварчик > шлайфане > боя.
2) Насоки къде да отида. Трябва ми качествен сервиз/човек и кординати на такъв. Искам да станат в търговски вид джантите, защото ще ги продавам. Разбира се, ще кача подробни снимки и НЯМА да крия заварката, но искам да е здраво направена и да се "поскрие" ако е възможно. Идеята ми е да не е фрапираща и да Оплаши купувача.
3) Ориентировъчни цени и препоръка дали да търся 3 места (гумаджия, заварчик, бояджия) или един сервиз, който да свърши работа. Моля за препоръки тук или в съобщение, мнооогоо благодаря предварително

П.П. Джантите са стил 194 спорт пакет от е90. К'ви пари вървят?
Снимки:
16 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2