Спукана джанта - за или против ремонта и?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

младши ентусиаст
Аватар
Кара: ейшейсе и едно
Мечтае да кара: М2 + М5 Е39
Детайли за колата: За тез пари Е39.

Спукана джанта - за или против ремонта и?

Мнение от Monky » 30 Окт 2018, 15:22

Здравейте,

Какво ви е мнението за поправяна (заварявана) джанта откъм сигурност?

Конкретният случай е:

Джантата беше спукана на показаното в жълто място на снимката като от сервиза за гуми казаха, че само гумата (run on flat) е държала да не стане съвсем проблем. Преди да сменя гумата не изпускаше въобще и не бях забелязал пукнатината. Оставих я да я оправят (като я занесоха на друго място да я заваряват) и после я монтираха заедно с новата гума.

1.png

Сега съм в дилема дали да не търся друга джанта. Това е заварката, около 10 см:
2.jpg
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
Последна промяна Monky на 30 Окт 2018, 18:58, променена общо 1 път

Потребител
Аватар
Кара: F30 335i xdrive
Мечтае да кара: //M

Re: Спукана джанта - за или против ремонта и?

Мнение от andreykostov » 30 Окт 2018, 16:07

Интересно ми какво ще кажат колегите. Аз купих моята с три заварени джанти, изправих ги и отново едната я заварявах. Имай предвид, че от runflat-а се кривят джантите яко, и може да се спукат. Лично аз за момента карам така цяло лято и не мисля да ги сменям, но махнах runflat гумите.

ентусиаст
Аватар

Мнение от pinko_23 » 30 Окт 2018, 17:52

Колега ако заварката е направена читаво и не с китайски припой проблеми няма да имаш, ама тия run-flat да ги махаш, че не са за нашите хубави пътища
Няма начин да няма начин

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 30 Окт 2018, 18:03

аз лично проблем със заварени джанти нямам- ако мога слагам отзад и не ги мисля. идеята е, че е малко вероятно внезапно да се разлепи/ строши заварката... шанса е да започне да се отлепя бавно и да почне да ти спада гумата и така да разбереш, че заварката не държи...

но всичко е въпрос на шанс... а за това съвет не мисля, че някой тука може да ти даде.
алекс
трабант 601с
разни други возила

ентусиаст
Аватар
Кара: E39, D3 W12, E89, U11, G09, G70

Мнение от Don_Diego » 30 Окт 2018, 20:20

Фабричните джанти дето са мислени за монтаж на RFT гуми са доста здрави (трудно се кривят), но крехки (лесно се пукат). Особено на големите модели (7ма серия, Х5/6) си е направо събитие да намериш джанти без пукнатини.
Както казаха ако е направена добре заварката - едва ли ще имаш проблеми, другия вариант alx го е описал :yes:
Изображение

Старши спамър
Аватар
Кара: Кон
Мечтае да кара: Сърф
Детайли за колата: Немски кон

Мнение от Top Gun Maverick » 30 Окт 2018, 20:58

Заварял съм куп джанти, проблеми не съм имал относно сигурност. Когато материала на самата джанта е изтънял(видях как бордове си заминават с времето от много километри :mhihi: )то се пука по-лесно, а самата заварка ако тръгне си тръгва бавно и няма да се отпори просто. Колегата го е споменал. Карай и не го мисли, най-вероятно никога няма да имаш проблем с тая джанта.
In God we trust, all others we track.
Да караш с ръчна кутия в САЩ е умение и си нещо като пилот. В Европа ако не можеш да караш ръчка е срам и си нещо като неможач. :mhihi:
I feel the need, the need for speed.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Monky » 30 Окт 2018, 23:13

Благодаря за мненията! Специално аз не мога да преценя колко качествена е заварката, но се надявам да е и да е ок поне докато намеря друга джанта. Ако от снимката може да се прецени ще е супер, но надали.. :)

Sent from my MI 5s using Tapatalk

старши ентусиаст
Аватар
Кара: F10

Мнение от (bubsa) » 30 Окт 2018, 23:18

На снимката изглежда добре "излята",но и мърляво зарязана така.Човек ако го прави мераклийски почти няма да си личи заварката като се навари както трябва и после се изшлайфа и китоса леко.
Ако гумата не спада и няма дисбаланс можеш да караш така известно време.
ИзображениеИзображениеИзображениеИзображение

...и всички разбират от всичко...

Да пишеш на БЪЛГАРСКИ език с ЛАТИНСКИ букви е като да пишеш с лайна по стената. Чете се, но не е приятно!
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Monky » 31 Окт 2018, 0:16

(bubsa) написа:На снимката изглежда добре "излята",но и мърляво зарязана така.Човек ако го прави мераклийски почти няма да си личи заварката като се навари както трябва и после се изшлайфа и китоса леко.
Ако гумата не спада и няма дисбаланс можеш да караш така известно време.

Като гледам колко тежести са наредили до заварката не ми се мисли за дисбаланс. :mhihi: Иначе до 100 км/ч не се усеща, но може би просто тоя кораб не е капризен откъм баланс на гумите.

Иначе бях шокиран, че не са махнали двойнозалепващата лепенка от старите тежести, а бая пари ми взеха за монтажа...

старши ентусиаст
Аватар
Кара: F10 535xi, MHD stage 2, xHP stage 3
Мечтае да кара: без да се ядосва

Мнение от drago9205 » 31 Окт 2018, 10:46

Имам една заварена, сложил съм я отзад за зимния комплект джанти, стана много добре и се познава само по изшлайфаното където е заварката. Нямам проблем и при по-високите магистрални скорости, само не знам защо са оставили така заварката при теб, наистина е доста мурдарска работа.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: през просото
Мечтае да кара: леговището на смог
Детайли за колата: баничарка

Мнение от Jordana » 31 Окт 2018, 10:56

Щото като се изпили и изтънява и може пак да се спука . Това е напластяване на алуминий , не разтапя надолу да прави провар в материала като при заварка на желязо . Алуминиевите джанти при всички случаи имат режим на термична обработка при производството , завареното място е загубило първоначалната си твърдост ама все пак :dunno:
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...

младши ентусиаст
Аватар
Кара: овца във вълча кожа...

Мнение от hell's angel » 03 Ное 2018, 10:34

Прави си съвсем нормален провар. Има снимки на дефектоскопии из нета колкото искаш.
В случая, доколкото скивам, някой го е наплюл с телоподаващото и е ползвал тел с магнезий, та затова и се е поопушило. Което не значи че е лоша заварката. Принципно, почти в 100 процента от случаите, ако ще пука, то се пука до заварката, а не в самия шев и затова не е толкова страшно да се поизпили и понагизди за да изглежда добре.
Ubi dubium, ibi libertas

старши СПАМ ентусиаст
Аватар
Кара: е30 чат-пат
Мечтае да кара: варел
Детайли за колата: ...
е46 m52b20
е46 m54b30
е83 m54b30
e30 m20b25
е30 m10b18
е46 m54b25
e92 s65b40

Мнение от K_Ilkov » 03 Ное 2018, 11:12

Не го мисли чак толкова.
Screenshot_20181103-110852.jpg

Щом този продукт още не се е предал значи заваряването не е задължително проблем и драма.
Все пак зависи доста от джантите и тяхната сплав.
Изображение

Цените са такива, че ако имаш хубава не си струва да я продаваш, а ако търсиш хубава не си струва да я купуваш.

...

младши ентусиаст
Аватар
Кара: овца във вълча кожа...

Мнение от hell's angel » 03 Ное 2018, 12:46

Еее той фланеца е дебел, там и с електрожена да я подкараш, едва ли ще има проблем. :mrgreen: От 3-4 мм надолу е драмата :mhihi:
Ubi dubium, ibi libertas

Потребител
Аватар
Кара: e36
Мечтае да кара: Something Old but Gold !!

Мнение от Drake » 13 Ное 2018, 13:36

:wave: Здравейте, колеги беНвисти :D

Имам следния проблем .. преди време си купих от един СЛИВЕНСКИ МАНГАЛ (чисто бял, работи в армията и се кълне, че е честен гражданин :)) джанти с гуми. Оказа се, че една от гумите е с по-стар дот от другите (явно тази на проблемната джанта е заменена с нова), джантите са много очукани, а едната има и заварка.

Реших да не се занимавам и да си ги карам така, но днес, понеже съм решил да ги дам някъде да се освежат (да се оправи ожуленият борд и да се обядисат) видях и че заварката е леко пукната.

Питането ми е къде мога да ги отнеса в София да ги оправят. Да, знам противоречивите мнения за заварените джанти, но тук проблема е минимален.

Та, ТЪРСЯ:

1) Идеи как да процедирам, предполагам: изправяне > заварчик > шлайфане > боя.

2) Насоки къде да отида. Трябва ми качествен сервиз/човек и кординати на такъв. Искам да станат в търговски вид джантите, защото ще ги продавам. Разбира се, ще кача подробни снимки и НЯМА да крия заварката, но искам да е здраво направена и да се "поскрие" ако е възможно. Идеята ми е да не е фрапираща и да Оплаши купувача.

3) Ориентировъчни цени и препоръка дали да търся 3 места (гумаджия, заварчик, бояджия) или един сервиз, който да свърши работа. Моля за препоръки тук или в съобщение, мнооогоо благодаря предварително :bchug: :bchug: :bchug:

П.П. Джантите са стил 194 спорт пакет от е90. К'ви пари вървят?

Снимки:
IMG_20181113_113128-min.jpg

IMG_20181113_112953-min.jpg

IMG_20181113_113049-min.jpg

Следваща

Назад към Извън Темата