НВ-ВМХ

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 320i
Детайли за колата: e36 coupe

Re: НВ-ВМХ

Мнение от host » 13 Апр 2019, 11:31

колеги някой практикува ли хранене 8/16 ? аз пробвам да увелича сериозно мазнините в храненето (кокосовото масло, краве масло, сланина, мазни мръвки) ама борбата с тия въглехидрати е кофти работа

това хренене 8/16 (intermittent fasting) го пробвах от около месец ... доста по-добре се чуствам и като сбия храненията в малък прозорец (след 13-14ч до 21-22 макс) мога по-добре да контролирам какво ще приготвям за ядене и т.н.

основно го пробвах това заради едно много рязко отпадане след хранене, чак не можеш да си продуктивен , от там се поинтересувах, че вероятно имам проблеми с нивата на инсулина

та сега се опитвам да комбинирам това 8/16 и да почна да вдигам мазнините , ако някой също така прави ще се радвам да сподели опит (следя и калориите с проложение и въвеждам етикети на всичко де що не е въведено)

младши ентусиаст
Аватар
Кара: както може
Мечтае да кара: както не може...
Детайли за колата: от миналия век

Мнение от drago_pavlov » 13 Апр 2019, 12:57

Аз съм на такъв режим повече от 10 години. Не за нещо друго, а просто не закусвам.
Обядвам към 1 и после вечеря към 7-8.
Преди като ядях въглехидрати, след хранене на обяд заспивах прав...
И обяда ме държеше сит до към 5, после глад докато вечерям. Сутрин също се събуждах гладен.
Сега като изключих въглехидратите изчезнаха сънливостта и глада след обедното хранене. Сутрин също не съм толкова гладен колкото преди.
Определено се чувствам по-енегичен и издръжлив. И това при 1700-2000 ккал/ден.
Но това е разликата със/без въглехидрати.
Не мога да направя съпоставка между 2/3 хранения на ден, понеже не закусвам от над 10 години...
I kill a communist for fun, but for a green card... I'm gonna carve him up real nice.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Lexus GS430 07' , BMW Z4 2.5
Мечтае да кара: BMW M2

Мнение от ildivvy » 13 Апр 2019, 13:38

Запушването на артериите ставало от 'лошия' холестирол, като е необходимо съотношението да е над 4:1 с 'добрия'! Поне така пише... По-високо ниво на общ холестирол можа да бъде и от по-високо ниво на 'добрия'. При храненето с естествени мазнини,което правите вие, не се натрупвал 'лош' холестирол. И това го прочетох... Затова питах, да внесете малко разяснение по въпроса.Все пак сте по-запознати с въпроса!
Ex: 96' BMW318ti

Изображение

Европа!!! Събуди се!!! Започни да гледаш собствения си интерес!

Вече съм фен на Марио Драги!

" Някои хора са толкова бедни, че имат само пари! " - Тодор Колев

Мразя скапаните водачи на служебни бели 'баничарки'!!!

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Мнение от steeN » 13 Апр 2019, 18:36

Нещо не го схващам това с 4:1... Що не си направиш един тест първо да си знаеш текущото състояние, преди да предприемаш каквито и да било промени?
Ето конвенционалните препоръки в момента. Нещата са доста по-сложни, ама е добро начало.

За мен ако хубавия ти е по-ниско от лошия с доста, трябва да се замислиш за някаква промяна на диетата, защото това дългосрочно няма да става по-добре.

HDL - хубав
LDL - лош холестерол
Т. Chol - общ холестерол

Изображение
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.

Потребител
Аватар
Кара: F90
Мечтае да кара: 507

Мнение от Spunky » 13 Апр 2019, 21:53

Аз се храня на подобен режим с около 16-18 часа фастинг и просто работи най-добре за мен.

Това с “лошия” LDL трябва да си го преразгледате, като знания, че е подвещащо. В повечето изследвания се гледа за LDL-C броя и са правят неадекватни заключения. LDL е носител и освен холестерол, носи други молекули, например триглицериди ;) Важното е да се гледа общия брой LDL particles(LDL-P), както и размера им. LDL-C са по големи и “пухкави” и не допринасят за сърдечни заболявания. Триглицеридите молекули са по-големи от холестерола и като се “качат” на LDL, не остава място за холестерола и от там виждаме вдигнат брой на LDL частиците, за може да “извозят” и холестерола. Тези, наситени с холесестерол частици са по-пухкавите, тези с триглицериди са по-малки и плътни.

Проблема, при правене на заключение и диагноза, базирано само на LDL-C, е че двама човека могат да имат еднакъв резултат, но единия да е в пъти по-висок рисков фактор за сърдечни заболявания. Висок LDL-C, сам по себе си не е причина за сърдечни заболявания, понеже може да е главно от големия пухкав тип и те не са причина за възпаление на кръвносните съдове. Малките, плътни LDL частици обаче, са причина. За това е важно да се знае също общия брой и размера.

При кето диета и махане на нишестета и захар от менюто, може да имаме завишен холестерол и по-висок LDL-C брой, което е напълно ок, понеже те ще са от “добрия” “лош” тип :mhihi:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: турбо бмв

Мнение от bum_bum » 13 Апр 2019, 22:14

Spunky написа:Аз се храня на подобен режим с около 16-18 часа фастинг и просто работи най-добре за мен.

Това с “лошия” LDL трябва да си го преразгледате, като знания, че е подвещащо. В повечето изследвания се гледа за LDL-C броя и са правят неадекватни заключения. LDL е носител и освен холестерол, носи други молекули, например триглицериди ;) Важното е да се гледа общия брой LDL particles(LDL-P), както и размера им. LDL-C са по големи и “пухкави” и не допринасят за сърдечни заболявания. Триглицеридите молекули са по-големи от холестерола и като се “качат” на LDL, не остава място за холестерола и от там виждаме вдигнат брой на LDL частиците, за може да “извозят” и холестерола. Тези, наситени с холесестерол частици са по-пухкавите, тези с триглицериди са по-малки и плътни.

Проблема, при правене на заключение и диагноза, базирано само на LDL-C, е че двама човека могат да имат еднакъв резултат, но единия да е в пъти по-висок рисков фактор за сърдечни заболявания. Висок LDL-C, сам по себе си не е причина за сърдечни заболявания, понеже може да е главно от големия пухкав тип и те не са причина за възпаление на кръвносните съдове. Малките, плътни LDL частици обаче, са причина. За това е важно да се знае също общия брой и размера.

При кето диета и махане на нишестета и захар от менюто, може да имаме завишен холестерол и по-висок LDL-C брой, което е напълно ок, понеже те ще са от “добрия” “лош” тип :mhihi:

:yes: много добре обяснено.

За да обобщим- общия холестерол в рамките на 4.6-7.7 е ОК. LDL:HDL - 3:1 или 2:1, което е идеалното съотношение. Триглицериди под 2.6 и най-добре в рамките на 1-2, колкото трябва и да е HDL. TRI : HDL - от 2:1 до 1:1, което е идеалното. Ако тези съотношения са както посочените, това само по себе си е знак, че броя на "пухкавите", неподатливи на оксидация частици е по-голям.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от steeN » 14 Апр 2019, 0:46

3:1 LDL/HDL и триглицериди 1-2 са стойности, които са масови за хора на стандартна безконтролна диета, на който енергийния им прием е над 50% въглехидрати.
Увеличаващи се едновременно TG и LDL не подкрепят това, че LDL се е увеличил заради LDL с големи частици.
На нисковъглехидратна диета... тези две трябва да вървят заедно надолу с времето :dunno:

п.с. за триглицеридите мисля, че виждам от къде идва объркването. това са съотношения за американските единици. маса... обем... не може да се пренасят така за европейските.
за LDL/HDL обаче не би трябвало да има проблем в съотношението и пак не ми изглеждат ОК.
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat

ентусиаст
Аватар
Кара: е21

Мнение от magareto_yori » 14 Апр 2019, 8:06

На кратко от любимия ми доктор
https://www.youtube.com/watch?v=yjVut3wcvo8

А за постенето,аз съм "за" като някои дни ми се случва да не ям чак до вечерта. Определено се чувствам по енергичен.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от bum_bum » 14 Апр 2019, 10:17

steeN написа:3:1 LDL/HDL и триглицериди 1-2 са стойности, които са масови за хора на стандартна безконтролна диета, на който енергийния им прием е над 50% въглехидрати.
Увеличаващи се едновременно TG и LDL не подкрепят това, че LDL се е увеличил заради LDL с големи частици.
На нисковъглехидратна диета... тези две трябва да вървят заедно надолу с времето :dunno:

п.с. за триглицеридите мисля, че виждам от къде идва объркването. това са съотношения за американските единици. маса... обем... не може да се пренасят така за европейските.
за LDL/HDL обаче не би трябвало да има проблем в съотношението и пак не ми изглеждат ОК.

Не. Това са стойности, които търсим при стриктно кето хранене.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от steeN » 14 Апр 2019, 10:29

Т.е. според теб няма никаква разлика между стойностите на TC, TC, HDL, LDL на някой, който е с наднормено тегло и яде както си иска и някой на кето? Не съм сългасен с TC/HDL съотношението изобщо, особено ако е взето от американски сайт, но не ми се коментира повече.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 328i

Мнение от Leon » 14 Апр 2019, 22:06

magareto_yori написа:Аз съм изумен колко хора все още си мислят,че артериите им се запушват от холестерол :shock: Изумен съм,че повечето лекари хабер си нямат какви процеси се случват в тялото и защо :shock: Елементарни неща,които според мен трябва да са заложени дори в учебната програма на децата. И като им кажеш,че ядеш мазно и всички са в шок :dummy:

99% от хората са невежи. Точка. Мантрата за колестерола се натрупва от 50г., нормално да се задържи още толкова, нищо, че я развенчаха. И нещо много важно - изследванията и стойностите за холестерол са на база глюкозно хранене. И аз вече не обяснявам, няма смисъл, без това ме мислят за луд.
Never mistake motion for action...

ентусиаст
Аватар
Кара: е21

Мнение от magareto_yori » 20 Апр 2019, 9:11

58377759_2282810395323349_5730724788029095936_n.jpg

Отдавна се каня да споделя и тая хава :D Много приятен начин за ядене на ядки и семена, особено за лапетата.
Ядки, семена и подправки по избор. В зависимост от количеството малко брашно за спойка,като за една тава е около 2 лъжици брашно. Аз ползвам спелта.
По-едрите ядки е хубаво да се натрошат. Брашното се смесва първо с вода и после с ядките,семената и подправките.Водата е толкова колкото да навлажни добре цялата смес. Слагаме в тава върху лист за печене и разстиламе с лъжица. Дебелина на слоя около 3-4 мм. Режем на парчета на желан размер. После във фурната,като идеята е не да препичаме, а по скоро да изсушим сместа.
Дерзайте :)
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от bum_bum » 20 Апр 2019, 14:00

Ааа, на десерти не можеш да ме бутнеш :mhihi: Всеки ден торти и сладоледи плющя.
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от turieca » 20 Апр 2019, 17:14

Сподели сладолед

Sent from my iPhone using Tapatalk Pro

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от bum_bum » 20 Апр 2019, 19:10