Ново vs. старо строителство!

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

Ново или старо строителство?

1. Новото строителство е много по-добре
13
17%
2. Старото е по-добро
18
23%
3. Зависи от качеството
44
56%
4. Не ми пука, стига да е на добра цена
0
Няма гласували
5. Не мисля да инвестирам в недвижимост в България
3
4%

Общо гласове : 78
старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Re: Ново vs. старо строителство!

Мнение от steeN » 11 Яну 2020, 22:49

hell's angel написа:...

Е има и много гадни, но добре направените на мен ми харесват.
А това с бетона съм го виждал като стил и го харесвам, обаче ми се струва, че ще е безбожно скъпо...

https://en.wikipedia.org/wiki/Sheats–Goldstein_Residence цък :mrgreen:
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.

ентусиаст
Аватар
Кара: E36 M52b20 Touring

Мнение от Сондьора » 11 Яну 2020, 23:01

Да е скъпо, колко да е скъпо, 80-100лв м3 за бетон...желязо..Като сложиш тухли тва онова незнам колко по евтино идва. Поне бетона е здраво, торнадо трудно ще го отвее, като тия американски къщи :mhihi: . Като гледам всичко високо е бетон и стъкло. Та колко да излезе къща 100кв с две спални горе :dunno:

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 11 Яну 2020, 23:29

Сондьора написа:
alx написа:

това е една част от един от таваните ми... тази "бала" изолация е 12 инча... надолу са 3 такива бали... общо 36 инча... всяка бала е R20...

в стените имам отвън 0.5 инча stucco, 1см шпертплат, 5" closed cell foam inslulation (R6.5 per inch) и 0.5" гипскартон... общо около R40

втората снимка е друга част от тавана - там е друг вид изолация (насипна) - R4 на инч... идва 15" дълбока...
[
Явно тия от Роджърс са ти правили единия от таваните, гледам че са си го турили в сайта....
https://m.yelp.com/biz/rogers-insulatio ... amingham-3

Аз ако някога ми излезе възможност, ще си направя френски тип къща...вътре е цял хамбар, като долу е всекидневна трапезария кухня всичко, в спалните се влиза на горното ниво от вътре, с лека тераса са да гледаш надолу към всекидневна/трапезария,под тях килера ...тук става идеална комбинация стоманобетон, тухла и дървен покрив. Не намирам снимка в нета, как изглежда...но е доста добре, долното ниво се вижда покрива с прозорците, 7м някъде височина простор да си еве капаците...много яка работа е.

Да :) гъзиха се една седмица 5-6 момчета, но бях много доволен. Това е по една програма от щата която покрива 100% уплътняване на всички фуги в къщата и 75% покриване на цената на изолацията :)
алекс
трабант 601с
разни други возила

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Мнение от steeN » 12 Яну 2020, 6:21

Сондьора написа:...

Ако изобщо си видял въпросната къща? Щото то не е само да докараш бетоновоза. Трябва и някой да го проектира и като са 5 човека примерно, които могат да го проектират това... щото 99.99% само могат да преписват от учебниците... после и като няма и кой да го изпълни и ето ти на.
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от pampo » 12 Яну 2020, 9:43

^ Няма нищо сложно в това да се проектират тея мавзолеи. Просто е неефективно, няма да ти стигне ватата за тва нещо. Иначе стилът се нарича архитектурен брутализъм :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%90%D1 ... 1%8A%D0%BC

ентусиаст
Аватар
Кара: е21

Мнение от magareto_yori » 12 Яну 2020, 10:05

това с бетона на мен ми харесва,викат му брутализъм. Напоследък го ползват много в Норвегия. Определено ми харесва комбинация с дърво,камък,бетон и стъкло,особено като става въпрос за съвременен дизайн. Ей тук една сграда дето на живо изглежда нереална,имаш чувство ,че нещо ще се счупи от някъде :lol: https://www.locationscout.net/norway/19107-equinor-oslo
а тука най-високата дървена сграда https://www.visitnorway.com/media/news- ... ake-mjosa/
интерсно при силен вятър какво е усещането :paranoid:
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: турбо бмв

Мнение от bum_bum » 12 Яну 2020, 10:22

Начи аз взех идеен проект от Австралия. Мисля, че там е земетръсна зона също. При изработката на конструктивната част тук на средата на дневната тоя сложи една колона. Как ли не се обяснявахме, спорихме ама не искаха да я махнат. В Австралия къщата може без, тук не. :dunno:

Иначе в цялата къща има само един видим трегер. И то защото строителите го обърнаха и висна в дневната. И аз както винаги като пълен бастун за да им спестя работата да го декофрират и правят наноно се примирих.
Изображение

ентусиаст
Аватар
Кара: Нафтова печка.
Мечтае да кара: През просото...
Детайли за колата: Х3 (Е83) 3.0d, 2004г.
M57TU-A5S390R-ATC400

Мнение от Borymeckata » 12 Яну 2020, 11:46

bum_bum написа:Начи аз взех идеен проект от Австралия. Мисля, че там е земетръсна зона също. При изработката на конструктивната част тук на средата на дневната тоя сложи една колона. Как ли не се обяснявахме, спорихме ама не искаха да я махнат. В Австралия къщата може без, тук не. :dunno:

Може да е заради натоварването от сняг, интересно в Австралия дали има... :dunno: :dunno:
Колоните по принцип не играят при земетръса, поне влиянието им за поемане на сеизмичните сили не е значително. Май съм пропуснал, каква е конструкцията? Стоманобетонна скелетна?
Последна промяна Borymeckata на 12 Яну 2020, 12:14, променена общо 1 път
Excellent! Steven is my name!

Старши Алкохолик
Аватар
Кара: E60 LCI 535d
Мечтае да кара: E24 635CSi
Детайли за колата: Немска петица с многооо екстри. Ама не всичките, де! Такива има само нов внос от Италия :D

Мнение от zAcK » 12 Яну 2020, 11:55

Borymeckata написа:
bum_bum написа:Начи аз взех идеен проект от Австралия. Мисля, че там е земетръсна зона също. При изработката на конструктивната част тук на средата на дневната тоя сложи една колона. Как ли не се обяснявахме, спорихме ама не искаха да я махнат. В Австралия къщата може без, тук не. :dunno:

Може да е заради натоварването от сняг, интересно в Австралия дали има... :dunno: :dunno:

Приятел ми беше казвал преди, че нормата за снежно натоварване е около 25 тона за 100 м2 :confused: Не зная, дали е вярно, ама в Австралия 100000% няма такова чудо :mhihi:
Хубави години бяха, 'га бяхме млади фенове с M20-ки с големи 'жанти! :mhihi: :mhihi: :mhihi:
Изображение
E34 520i / E39 520i / E39 540i / E60 535d - Love at First Sight is Real :mhihi:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: през просото
Мечтае да кара: леговището на смог
Детайли за колата: баничарка

Мнение от Jordana » 12 Яну 2020, 11:58

Те с тия трегери винаги има сценки при големи помещения . Тука на един познат беше на война за тоя трегер с колона по средата . Като го декофрираха оня проектанта вика можело да бъде "обърнат " да не се вижда и коланата нам кво си можело .. :mhihi:
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...

ентусиаст
Аватар
M57TU-A5S390R-ATC400

Мнение от Borymeckata » 12 Яну 2020, 12:22

Снегът е различен за различните региони, има карта за нормативното натоварване. Не съм се занимавал с проектиране, но за София трябва да е към 170 килограма на кв. метър. Не изглежда много, но като го сметнеш по цялата квадратура на покрива, са си някакви тонове, да.

При масивните конструкции гредите (трегерите, както ги наричате) по принцип се крият в стените или се правят обратни (отгоре на плочата). Но и да се вижда някоя греда отдолу, не ми изглежда голяма драма. Нали е на тавана - какво пречи? Или правиш окачен таван да я скриеш... :dunno: :dunno:
Вече колона в средата на хола е кофти, но пак е въпрос на архитекта да я "впише" някак в интериора. Може да се обособи някакъв кът с декоративна преграда, нещо такова и да вместиш колоната, без да ти "вади очите". По принцип едва ли ти трябва хамбар 6 х 6 метра... :dunno: :dunno:

От конструктивна гледна точка, като махнеш колоната, трябва да направиш гредите по-високи, така покривната конструкция става по-тежка. И въпросът не е само до якост, гледат се и провисванията - представи си таванът ти да провисне 15 сантиметра в средата на стаята.
Последна промяна Borymeckata на 12 Яну 2020, 12:41, променена общо 3 пъти

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E60 530dA & VW Golf Mk6
Мечтае да кара: F82 ///M4

Мнение от Exclusive89 » 12 Яну 2020, 12:28

Сондьора написа:Аз ако някога ми излезе възможност, ще си направя френски тип къща...

Нещо подобно :ok: и на мен ми харесва много дейва..
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: през просото
Мечтае да кара: леговището на смог
Детайли за колата: баничарка

Мнение от Jordana » 12 Яну 2020, 12:51

Тоя тип помещения имат един много голям минус с отоплението . На второто ниво обикновено могат да ходят по потник а долу на партера умират от студ . Топлия въздух има неприятното свойство да се издига нагоре . Иначе е ефектно такова отворено пространство в къщата .
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...

старши ентусиаст
Аватар
Кара: турбо бмв

Мнение от bum_bum » 12 Яну 2020, 13:40

Borymeckata написа:

Колоните по принцип не играят при земетръса, поне влиянието им за поемане на сеизмичните сили не е значително. Май съм пропуснал, каква е конструкцията? Стоманобетонна скелетна?

Мда, ме съм се замислял за снегът. Нещо такова беше нормата за района, около 170кг/м (то де толкова сняг вече де), но аз го накарах да го направи на 250. Може и заради това да е. Гредата е кофти, че виси, защото за да се скрие ако се облече всичко пада височината. Но пък от друга страна може би е добре, защото така разделя помещението визуално, че иначе е много голямо. Конструкцията е СБТ, скелетна с пилоти. Вече им забравих бройката, помня само 400-те кубика бетон :mhihi:

Конструктура беше силно обсебен от земетресения, постоянно ми говореше за Медведев и какво земетресение по тая скала се очаква на Балканите в някакво необозримо бъдеще. Поне за това съм спокоен, че ако се случи, къщата ще си остане на мястото.
Изображение

ентусиаст
Аватар
M57TU-A5S390R-ATC400

Мнение от Borymeckata » 12 Яну 2020, 14:09

bum_bum написа:Конструктура беше силно обсебен от земетресения, постоянно ми говореше за Медведев и какво земетресение по тая скала се очаква на Балканите в някакво необозримо бъдеще.

Нормално, длъжен е бил да отчете заметръса... Скалата е МШК и всъщност отчита субективното възприемане на земетресението. Сеизмиката е дълга тема... :mhihi: :mhihi:

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата