"Запояване"/ремонт на алуминиев радиатор
Модератор: Общи модератори
23 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
- Nickelback
- старши ентусиаст
-
- Кара: BigBlockV8
- Мечтае да кара: бангия с предно
- Детайли за колата: Hemi 370 cu. in.
"Запояване"/ремонт на алуминиев радиатор
На мой близък му се случи случка на магистралата и някакъв отхвърчал камък (около 3-4см) му спукал радиатора на мотоциклета. Човекът иска да го ремонтира (ако има вариант) тъй като цената на нов не го устройва изобщо.
Звъняхме на човек, който се занимава професионално с фини заварки на алуминий (радиатора също е алуминиев), но той каза че е твърде тънък и фин и ще го прогори с аргоновия апарат. Имало някакви хора, който "запоявали" алуминий, но аз съм леко скептичен как точно се "запоява" алуминий
Ако някой има проверен вариант за ремонт на алуминиеви радиатори моля да сподели

Звъняхме на човек, който се занимава професионално с фини заварки на алуминий (радиатора също е алуминиев), но той каза че е твърде тънък и фин и ще го прогори с аргоновия апарат. Имало някакви хора, който "запоявали" алуминий, но аз съм леко скептичен как точно се "запоява" алуминий

Ако някой има проверен вариант за ремонт на алуминиеви радиатори моля да сподели

"За тЕя пари има Е-шеесе" - форумна пословица.
Лето две и седемнаесто.
- Phil
- ентусиаст
-
- Кара: G30 540xi, S1000r, EXC 450, R1300GS
Re:
На мен ми се спука единият радиатор на ендурото и го закарах в мотосервиз за ремонт. Там го свалиха и го закараха на някакъв пич, който го запои със сребърен припой(ако помня правилно). Това било най-доброто, което можело да се направи.
След това доста покарах с този радиатор, като даже по спомени го бях кипнал 1-2 пъти
BTW, след това смених радиаторите с едни китайски GPI rads, които са доста читави и на мноооого по-добра цена от ОЕМ. Правят общо взето за всички мотори и имаха склад в Холандия, което ми спести много време от доставката и циганиите с митницата.
След това доста покарах с този радиатор, като даже по спомени го бях кипнал 1-2 пъти

BTW, след това смених радиаторите с едни китайски GPI rads, които са доста читави и на мноооого по-добра цена от ОЕМ. Правят общо взето за всички мотори и имаха склад в Холандия, което ми спести много време от доставката и циганиите с митницата.
- empar
- младши ентусиаст
-
- Кара: 2018 G30 540ix
Re:
Малко в стил божинката: "Въпросното "запояване" си е пак заваряване, но му викат "запояване"."
В момента съм пред закупуване на TIG заваръчен апарат и чета усилено теорията по темата.
Пускам само едно клипче за това колко фин алуминий е възможно да се завари.
https://www.youtube.com/watch?v=ITHzvTjlIfw
Въпросният пич е в бил заварчик в НАСКАР. Цедката е СКАНДАЛНА!
Задачата, която получават кандидатите за подобна позиция там я има в друг негов клип и може да докара сериозно главоболие(ако въобще им дреме де) на някой от масовите мърлячи у нас, които се мислят за заварчици.
Таааа, връщайки се темата, на мен ми се струва поправимо, но никак не лесно.
Имаш ли представа с какво точно е запоявал/заварявал??

В момента съм пред закупуване на TIG заваръчен апарат и чета усилено теорията по темата.
Пускам само едно клипче за това колко фин алуминий е възможно да се завари.
https://www.youtube.com/watch?v=ITHzvTjlIfw
Въпросният пич е в бил заварчик в НАСКАР. Цедката е СКАНДАЛНА!
Задачата, която получават кандидатите за подобна позиция там я има в друг негов клип и може да докара сериозно главоболие(ако въобще им дреме де) на някой от масовите мърлячи у нас, които се мислят за заварчици.
Таааа, връщайки се темата, на мен ми се струва поправимо, но никак не лесно.

Phil написа:някакъв пич, който го запои със сребърен припой(ако помня правилно). Това било най-доброто, което можело да се направи..
- Phil
- ентусиаст
-
- Кара: G30 540xi, S1000r, EXC 450, R1300GS
Re: Re:
empar написа:Phil написа:някакъв пич, който го запои със сребърен припой(ако помня правилно). Това било най-доброто, което можело да се направи..
Мне, никаква идея нямам

- hell's angel
- младши ентусиаст
-
- Кара: овца във вълча кожа...
Re:
Бии една шайба в АИГ, продават всякакви припои, а може и да могат да ти го заварят.
Последна промяна hell's angel на 17 Сеп 2020, 11:15, променена общо 1 път
Ubi dubium, ibi libertas
Re:
Запоявал със сребърен припой е точното наименование. Но трябва и флюс.Ще се наложи да се отворят страниците и да се премахне някоя тръба от което ще страда кпдто, но за тия пари толкова музика.
А за АИГ му напиши, че е фирма де.Иначе мога и телефона на началника им Асен да ти дам.
Но това не е за аргон,а за оксижен газокислородно.
А за АИГ му напиши, че е фирма де.Иначе мога и телефона на началника им Асен да ти дам.
- hell's angel
- младши ентусиаст
-
Re:
Така де, имаха по едно време, разни и за обикновена, пропан-бутанова горелка. А ма не помня к'во що, че беше отдавна. Той по-добре да каже к'ва е моторетката. 

Ubi dubium, ibi libertas
- Nickelback
- старши ентусиаст
-
hell's angel написа:Той по-добре да каже к'ва е моторетката.
Honda CB650F '17, ако нещо помага това

Лето две и седемнаесто.
- bum_bum
- старши ентусиаст
-
- Кара: турбо бмв
Re:
Първото нещо, което си купих за мотората беше защита за радиатора. Да караш без такова си е чист хазарт.
http://www.zavariavane.com
Този ми завари фланец на дросела без да го изкриви, че да заклинва пеперудата. Предполагам, че е читав.
Този ми завари фланец на дросела без да го изкриви, че да заклинва пеперудата. Предполагам, че е читав.
- racing_team_vidin
- ентусиаст
-
- Кара: E65 black- sport package
Re:
отиди в сервиз за хладилници или климатици, там запояват със сребърен припой
- empar
- младши ентусиаст
-
- Кара: 2018 G30 540ix
Re:
slatanic написа:Запоявал със сребърен припой е точното наименование. Но трябва и флюс.Ще се наложи да се отворят страниците и да се премахне някоя тръба от което ще страда кпдто, но за тия пари толкова музика.
Консултирах се току що с един разбирач и е точно така, както казваш.

Запояване с оксижен, а не заварка с волфрамов електрод и аргон е решението!
Това е въпросното АИГ.
Действително може да помогнат! Супер точни хора са!
От тях ще си напазарувам скоро време, да оползотворя теорията!

Последна промяна empar на 17 Сеп 2020, 12:48, променена общо 3 пъти
- Jordana
- старши ентусиаст
-
- Кара: през просото
- Мечтае да кара: леговището на смог
- Детайли за колата: баничарка
Re:
Не разбирам нищо от заварки , но ми се струва че има заварка тип аргон със стопяване на основния материал и газопламъчно запояване със кадмий примерно каквито са повечето припои за алуминий. Ако говорим конкретно за алуминий разбира се . Никакви сребърни припои не се ползват , за алуминий си има отделни припои комбинирани с флюс или с отделен такъв но това да се завари подобен детайл по газопламъчен начин си е майсторлък . Проблема е че това не е чист алуминий а някаква сплав и се пои трудно . При всички случаи обаче тия пробитите тръбички изчезват от системата щото ще се запушат и трябва да се оголят от ламелите .
Ето така става , но на кино изглежда лесно обаче това е много прецизна работа щото горелката трябва да е мощна с голям пламък заради високата топлопроводност на алуминия и същевременно ниско температурна щото алуминия се топи при 600 градуса и с неподходяща горелка ще се свлече тоя радиатор като сопол ако не се внимава .
https://www.youtube.com/watch?v=rT2gXS_FrFo
Ето така става , но на кино изглежда лесно обаче това е много прецизна работа щото горелката трябва да е мощна с голям пламък заради високата топлопроводност на алуминия и същевременно ниско температурна щото алуминия се топи при 600 градуса и с неподходяща горелка ще се свлече тоя радиатор като сопол ако не се внимава .
https://www.youtube.com/watch?v=rT2gXS_FrFo
Последна промяна Jordana на 17 Сеп 2020, 12:44, променена общо 1 път
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...
- Nickelback
- старши ентусиаст
-
bum_bum написа:Първото нещо, което си купих за мотората беше защита за радиатора. Да караш без такова си е чист хазарт.
Изглеждат надеждни: "Заваряване на алуминий е възможно дори и при дебелини на материала от 0.1-0.5mm."
Иначе грил за радиатора поръча, ама малко постфактум вече

Jordana написа:...
Ценно!

Лето две и седемнаесто.
- hell's angel
- младши ентусиаст
-
Nickelback написа:hell's angel написа:Той по-добре да каже к'ва е моторетката.
Honda CB650F '17, ако нещо помага това
НЕма пОВер, за толко' млада кокона

Ubi dubium, ibi libertas
- cod-cdbp
- старши ентусиаст
-
- Кара: мфили
Re:
Не че е много по темата, но има фирми които изработват радиатори - те дали няма да помогнат като направо заменят тръбичките ?
Може да ги попитате и изработка на нов - вероятно ще е по-ниска цената.
Може да ги попитате и изработка на нов - вероятно ще е по-ниска цената.

23 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2