Интересни хоби проекти

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

старши ентусиаст
Аватар
Кара: BigBlockV8
Мечтае да кара: бангия с предно
Детайли за колата: Hemi 370 cu. in.

Re: Интересни хоби проекти

Мнение от Nickelback » 02 Дек 2020, 21:47

nero_ написа:Не че е свързано с това което казваш, но Siri е доста повече "с теб"... в колата, в парка, у дома. Просто е по-труден характер :)

Мен асистентът отзад не ме притеснява кой от всичките е (въпреки, че най си харесвам Google Assistant), просто искам да работи така, както описах и то без да нося дивайси с мен (еле пък епълски), това е :ok: Също така не желая да има постоянен аудио и видео стрийминг към някакви сървъри дето не ги хоствам аз, а само когато аз кажа, по признак, който аз сметна за удачен. Друго не ме вълнува :)
Изображение Изображение

"За тЕя пари има Е-шеесе" - форумна пословица.
Лето две и седемнаесто.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от nero_ » 02 Дек 2020, 22:16

b_u_b_o написа: Другото което ми се иска да постигна, е да го командвам от някой smart watch примерно, а не от дивайси по стаите. Първо щото няма как да наслагам по всички стаи(и кенефи :lol: ), а пък по двора съвсем.
Това може. С Home Kit или има приложения на които си правиш бутони зад които стоят http заявки.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Nickelback » 03 Дек 2020, 17:57

Е.Димитров написа:И пак въпрос, въпреки, че вече имам мнение по въпроса, лед лентата да свети към тавана или към пода?

Нещо ми е убягнал въпроса ти вчера :roll: На мен лично повече ми харесва да свети към тавана - по-дифузна става някакси светлината и е по-ефектно :) Особено, ако тавана е чисто бял, става супер, освен и че отрязява добре. Към пода, ако ориентираш лентата, всеки светодиод ще изглежда като точков източник на светлина и ще ти бърка в очите доста :dunno:

Иначе днес ми дойдоха най-накрая RGB LED лентите след едноседмичен престой по БГ пощи, та събрах пъзелЯ най-накрая :ok:

Изображение

А по отношение на "умните асистенти" да recap-на от моя гледна точка как стоят нещата. Трябва да има една бариера между разните му там корпоративни решения и къстъм частта, която ентусиасти като нас си градим за собствения дом. Тая бариера трябва да се вдига (все пак искаме да извлечем ползите, които корпоративното решение предлага и е като цяло без конкуренция) и сваля (seamlessly), когато ние решим, а не да има 24/7 аудио и видео стрийминг към някой си там, па бил тоя Google, Apple, MS, FB и т.н.
Изображение Изображение

Лето две и седемнаесто.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: F
Мечтае да кара: Самолет

Мнение от Е.Димитров » 03 Дек 2020, 19:42

Nickelback написа:
Е.Димитров написа:И пак въпрос, въпреки, че вече имам мнение по въпроса, лед лентата да свети към тавана или към пода?

Нещо ми е убягнал въпроса ти вчера :roll: На мен лично повече ми харесва да свети към тавана - по-дифузна става някакси светлината и е по-ефектно :) Особено, ако тавана е чисто бял, става супер, освен и че отрязява добре. Към пода, ако ориентираш лентата, всеки светодиод ще изглежда като точков източник на светлина и ще ти бърка в очите доста :dunno:

Иначе днес ми дойдоха най-накрая RGB LED лентите след едноседмичен престой по БГ пощи, та събрах пъзелЯ най-накрая :ok:

Изображение

А по отношение на "умните асистенти" да recap-на от моя гледна точка как стоят нещата. Трябва да има една бариера между разните му там корпоративни решения и къстъм частта, която ентусиасти като нас си градим за собствения дом. Тая бариера трябва да се вдига (все пак искаме да извлечем ползите, които корпоративното решение предлага и е като цяло без конкуренция) и сваля (seamlessly), когато ние решим, а не да има 24/7 аудио и видео стрийминг към някой си там, па бил тоя Google, Apple, MS, FB и т.н.

Още не съм я завършил, на финала съм на "бирарията", чакам само дограмата за прозорците. Ударих на камък с вратата, че искам да е плъзгаща се , но да се прибира цялата в съседното помещение за да може лятото да е отворено на цяло, от фирмите за дограма ми обясняват, че не може да стане, нямало как се се уплътни и тн. глупости. Ще продължа да търся варианти и модел.
Мисля да сложа въпросната лента по стената, която е с ламперията и да свети само вечер.

20201203_152746.jpg
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.

ентусиаст
Аватар
Кара: Нафтова печка.
Мечтае да кара: През просото...
Детайли за колата: Х3 (Е83) 3.0d, 2004г.
M57TU-A5S390R-ATC400

Мнение от Borymeckata » 04 Дек 2020, 9:04

Тя темата явно стана за електроники... Като купувах апартамента, имаше вътре доста книги. Някои съм запазил, имам и няколко стари за електроника, ако на някой му вършат работа...

SAM_2270.JPG

Ясно ми е, че тази област от техниката се развива най-бързо и книги от 60 и някоя си година едва ще са актуални. Но все пак... :dunno: :dunno:
Excellent! Steven is my name!

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Nickelback » 04 Дек 2020, 10:53

Borymeckata написа:Тя темата явно стана за електроники...

Темата е за всякакви хобита, недейте така :ok: Честно казано като реших да я пусна си представях по-голям интерес и желание за споделяне на интересни проекти, ама... :dunno: Хората или нищо не правят (с изключение на няколцина колеги, които вече се разписаха), или не им се занимава да пишат и описват, или искат, ама нямат време, или правят ама не искат да показват къде от страх от подигравки (предвид всеизвестната БГ хейтърщина по разни социални мрежи и платформи), къде от страх "сакън някой да не ми отрадне идеята", къде от страх "айде нЕма нужда да ме знаят колко съм шашав и к'о пра'я с'я" :dunno: Не знам защо така се получава...

Borymeckata написа:Като купувах апартамента, имаше вътре доста книги. Някои съм запазил, имам и няколко стари за електроника, ако на някой му вършат работа...
Ясно ми е, че тази област от техниката се развива най-бързо и книги от 60 и някоя си година едва ще са актуални. Но все пак... :dunno: :dunno:

Ценни книжлета, няма значение, че са стари - принципите в тях ще важат поне 100 години напред още :yes: Точно тези не съм ги разгръщал (доста стари са - 60-те до средата на 70-те години вероятно), но мога да си представя съдържанието вътре. На Георги Савов помня други книги, които съм разлиствал. Баща ми има няколко библиотеки с подобна литература. В ранните тинейджърски години доста такива съм прочел, коя от-до, коя отгоре-отгоре, за да си обясня нещо конкретно, което ме е вълнувало. Чел съм учебници по ДВГ, механика и др. на баща ми от техникума, чел съм наръчници на електротехника, книги по радиотехника, полупроводници, аналогова схемотехника, усилватели и ТЗУ, цифрова и импулсна схемотехника, после архитектура и програмиране за компютри Правец и т.н. и т.н, всичките издадени в периода 60-та до 90 и някоя година :mrgreen: Множество списания - "Млад конструктор", "Радио и телевизия - електроника" и др. Голяма част от нещата тогава не разбирах и залагах повече на практиката, но ми бе полезно да положа някакъв нелош фундамент.
Колкото и клиширано да звучи, голям процент от "днешната младеж", колкото и да гледат клипове по youtube и др, колкото и Ардуинота да купуват, колкото и да пробват това-онова, никога няма да осмислят в дълбочина основни принципи движещи тоя свят и по-специално електрониката, която ползваме в ежедневието :dunno: Което е тъжно някак, защото знанието не се губи всъщност, но се стига до едно доста повърхностно възприятие на света около нас. Къде-къде по-лесно и заинтригуващо е да размигаш един светодиод на Raspberry Pi с пет реда код на под NodeJS за 5 минути, да речем, отколкото да се чудиш дни наред защо асиметричният комплементарен мултивибратор, който си си напоил с поялника не генерира и светодиода не мига, сменяйки няколко изпушили транзистора поради лошо подбрани елементи и т.н. :ok:
На друг етап е вече това познание и е леко тъжно :dunno:
Изображение Изображение

Лето две и седемнаесто.

младши ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: 911

Мнение от TNT » 04 Дек 2020, 11:59

Не е по темата, ама всички жичкаджии са тука :ok: От няколко седмици ме хваща ток отвсякъде. От мивката, от лаптопа, от приятелката, от телчето на маската :lol: Взимах веднъж индикаторна отвертка даже да проверявам мивката :dunno:
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Nickelback » 04 Дек 2020, 12:11

TNT написа:Не е по темата, ама всички жичкаджии са тука :ok: От няколко седмици ме хваща ток отвсякъде. От мивката, от лаптопа, от приятелката, от телчето на маската :lol: Взимах веднъж индикаторна отвертка даже да проверявам мивката :dunno:

В студените месеци е нормално поради естествено по-сухия въздух, който става още по-сух от самите отоплителни уреди. Ниската влажност прави въздуха една идея по- електрически непроводим, което води до по-трудното разсейване на натрупани статични заряди. С две думи наелектризираш се в пъти по-лесно и до по-високи стойности на заряд, и е нормално да се разреждаш през всичко метално (и не съвсем метално :mhihi: )около теб, просто защото въздухът вече не е твой приятел за естестествен разряд :ok:
Изображение Изображение

Лето две и седемнаесто.

ентусиаст
Аватар
M57TU-A5S390R-ATC400

Мнение от Borymeckata » 04 Дек 2020, 12:15

TNT написа:Не е по темата, ама всички жичкаджии са тука :ok: От няколко седмици ме хваща ток отвсякъде. От мивката, от лаптопа, от приятелката, от телчето на маската :lol: Взимах веднъж индикаторна отвертка даже да проверявам мивката :dunno:

Някой комшия се е заземил за тръбата на бойлера... :dunno: :dunno:

ентусиаст
Аватар
M57TU-A5S390R-ATC400

Мнение от Borymeckata » 04 Дек 2020, 12:18

Nickelback написа:Ценни книжлета, няма значение, че са стари - принципите в тях ще важат поне 100 години напред още :yes:
...
Къде-къде по-лесно и заинтригуващо е да размигаш един светодиод на Raspberry Pi с пет реда код на под NodeJS за 5 минути, да речем, отколкото да се чудиш дни наред защо асиметричният комплементарен мултивибратор, който си си напоил с поялника не генерира и светодиода не мига, сменяйки няколко изпушили транзистора поради лошо подбрани елементи и т.н. :ok:
На друг етап е вече това познание и е леко тъжно :dunno:

От това последното нищо не разбрах... Давай адрес да ти пращам книгите, щото иначе ще идат в контейнера, най-вероятно... Има още няколко подобни, просто не съм ги снимал.

младши ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: 911

Мнение от TNT » 04 Дек 2020, 12:31

Nickelback написа:...

Благодаря :bchug:
Borymeckata написа:Някой комшия се е заземил за тръбата на бойлера... :dunno: :dunno:

Аз затова мерих по мивката, да не минава по тръбите ток :ok:
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: през просото
Мечтае да кара: леговището на смог
Детайли за колата: баничарка

Мнение от Jordana » 04 Дек 2020, 14:54

Ако има "тръгнал" нагревател на бойлера , почва да офазява по тръбите . Тръбите са на земя практически и водата е проводник но като цяло не са добре заземени поради много фактори особено в инсталация с полипропиленови тръби има високо съпротивление към земя . Така че това може да е от комшия , може и да е от твоя бойлер . Статичното се разрежда и повторно не бие ток , ако те тресе при всяко пипане на тръбите значи е проблем в инсталацията или уред . Ако е само първия път значи е статика .
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...

младши ентусиаст
Аватар
Кара: овца във вълча кожа...

Мнение от hell's angel » 04 Дек 2020, 22:42

Я някой, ако иска, да удари едно рамо с разкодирането. Аз няма да се меся, че в две доста известни места, освен че си противоречат, ме изкараха и далтонист. :mhihi: :ok: Нещо дефицитни ще дойдат, баш тия, та ако някой каже отдека - няма да се разсърдя :bchug:
04122020488.jpg
Ubi dubium, ibi libertas

младши ентусиаст
Аватар
Кара: BMW ///E36

Мнение от don_gori » 04 Дек 2020, 22:58

2.5 nF ±10% (min:2.25, max:2.75 nF) 600V :roll:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: през просото
Мечтае да кара: леговището на смог
Детайли за колата: баничарка

Мнение от Jordana » 04 Дек 2020, 23:12

Къде сложен тоя кондензатор ако е кондензатор ? Такива няма да намериш лесно , подобни има във тхо на тв с кинескоп . 1500в по 1нф и около него . В по старите лампови приемници е пълно с такива но вече няма много останали за разкулачване :mhihi:
Слагай един такъв . На 600 в няма да е нещо фино и прецизно така че нямаш грижи
http://www.elimex.bg/product/81216/c3-3nf-630v-mpt.html
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата