Интересни хоби проекти
Модератор: Общи модератори
- Nickelback
- старши ентусиаст
-
- Кара: BigBlockV8
- Мечтае да кара: бангия с предно
- Детайли за колата: Hemi 370 cu. in.
Re: Интересни хоби проекти
nero_ написа:Не че е свързано с това което казваш, но Siri е доста повече "с теб"... в колата, в парка, у дома. Просто е по-труден характер
Мен асистентът отзад не ме притеснява кой от всичките е (въпреки, че най си харесвам Google Assistant), просто искам да работи така, както описах и то без да нося дивайси с мен (еле пък епълски), това е

"За тЕя пари има Е-шеесе" - форумна пословица.
Лето две и седемнаесто.
Това може. С Home Kit или има приложения на които си правиш бутони зад които стоят http заявки.b_u_b_o написа: Другото което ми се иска да постигна, е да го командвам от някой smart watch примерно, а не от дивайси по стаите. Първо щото няма как да наслагам по всички стаи(и кенефи), а пък по двора съвсем.
- Nickelback
- старши ентусиаст
-
Е.Димитров написа:И пак въпрос, въпреки, че вече имам мнение по въпроса, лед лентата да свети към тавана или към пода?
Нещо ми е убягнал въпроса ти вчера

Иначе днес ми дойдоха най-накрая RGB LED лентите след едноседмичен престой по БГ пощи, та събрах пъзелЯ най-накрая

А по отношение на "умните асистенти" да recap-на от моя гледна точка как стоят нещата. Трябва да има една бариера между разните му там корпоративни решения и къстъм частта, която ентусиасти като нас си градим за собствения дом. Тая бариера трябва да се вдига (все пак искаме да извлечем ползите, които корпоративното решение предлага и е като цяло без конкуренция) и сваля (seamlessly), когато ние решим, а не да има 24/7 аудио и видео стрийминг към някой си там, па бил тоя Google, Apple, MS, FB и т.н.
Лето две и седемнаесто.
- Е.Димитров
- старши ентусиаст
-
- Кара: F
- Мечтае да кара: Самолет
Nickelback написа:Е.Димитров написа:И пак въпрос, въпреки, че вече имам мнение по въпроса, лед лентата да свети към тавана или към пода?
Нещо ми е убягнал въпроса ти вчераНа мен лично повече ми харесва да свети към тавана - по-дифузна става някакси светлината и е по-ефектно
Особено, ако тавана е чисто бял, става супер, освен и че отрязява добре. Към пода, ако ориентираш лентата, всеки светодиод ще изглежда като точков източник на светлина и ще ти бърка в очите доста
![]()
Иначе днес ми дойдоха най-накрая RGB LED лентите след едноседмичен престой по БГ пощи, та събрах пъзелЯ най-накрая![]()
А по отношение на "умните асистенти" да recap-на от моя гледна точка как стоят нещата. Трябва да има една бариера между разните му там корпоративни решения и къстъм частта, която ентусиасти като нас си градим за собствения дом. Тая бариера трябва да се вдига (все пак искаме да извлечем ползите, които корпоративното решение предлага и е като цяло без конкуренция) и сваля (seamlessly), когато ние решим, а не да има 24/7 аудио и видео стрийминг към някой си там, па бил тоя Google, Apple, MS, FB и т.н.
Още не съм я завършил, на финала съм на "бирарията", чакам само дограмата за прозорците. Ударих на камък с вратата, че искам да е плъзгаща се , но да се прибира цялата в съседното помещение за да може лятото да е отворено на цяло, от фирмите за дограма ми обясняват, че не може да стане, нямало как се се уплътни и тн. глупости. Ще продължа да търся варианти и модел.
Мисля да сложа въпросната лента по стената, която е с ламперията и да свети само вечер.
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
- Borymeckata
- ентусиаст
-
- Кара: Нафтова печка.
- Мечтае да кара: През просото...
- Детайли за колата: Х3 (Е83) 3.0d, 2004г.
M57TU-A5S390R-ATC400
Тя темата явно стана за електроники... Като купувах апартамента, имаше вътре доста книги. Някои съм запазил, имам и няколко стари за електроника, ако на някой му вършат работа...
Ясно ми е, че тази област от техниката се развива най-бързо и книги от 60 и някоя си година едва ще са актуални. Но все пак...

Ясно ми е, че тази област от техниката се развива най-бързо и книги от 60 и някоя си година едва ще са актуални. Но все пак...

Excellent! Steven is my name!
- Nickelback
- старши ентусиаст
-
Borymeckata написа:Тя темата явно стана за електроники...
Темата е за всякакви хобита, недейте така

Borymeckata написа:Като купувах апартамента, имаше вътре доста книги. Някои съм запазил, имам и няколко стари за електроника, ако на някой му вършат работа...
Ясно ми е, че тази област от техниката се развива най-бързо и книги от 60 и някоя си година едва ще са актуални. Но все пак...![]()
Ценни книжлета, няма значение, че са стари - принципите в тях ще важат поне 100 години напред още

Колкото и клиширано да звучи, голям процент от "днешната младеж", колкото и да гледат клипове по youtube и др, колкото и Ардуинота да купуват, колкото и да пробват това-онова, никога няма да осмислят в дълбочина основни принципи движещи тоя свят и по-специално електрониката, която ползваме в ежедневието

На друг етап е вече това познание и е леко тъжно

Лето две и седемнаесто.
- TNT
- младши ентусиаст
-
- Мечтае да кара: 911
Не е по темата, ама всички жичкаджии са тука
От няколко седмици ме хваща ток отвсякъде. От мивката, от лаптопа, от приятелката, от телчето на маската
Взимах веднъж индикаторна отвертка даже да проверявам мивката 

- Nickelback
- старши ентусиаст
-
TNT написа:Не е по темата, ама всички жичкаджии са тукаОт няколко седмици ме хваща ток отвсякъде. От мивката, от лаптопа, от приятелката, от телчето на маската
В студените месеци е нормално поради естествено по-сухия въздух, който става още по-сух от самите отоплителни уреди. Ниската влажност прави въздуха една идея по- електрически непроводим, което води до по-трудното разсейване на натрупани статични заряди. С две думи наелектризираш се в пъти по-лесно и до по-високи стойности на заряд, и е нормално да се разреждаш през всичко метално (и не съвсем метално

Лето две и седемнаесто.
- Borymeckata
- ентусиаст
-
M57TU-A5S390R-ATC400
TNT написа:Не е по темата, ама всички жичкаджии са тукаОт няколко седмици ме хваща ток отвсякъде. От мивката, от лаптопа, от приятелката, от телчето на маската
Някой комшия се е заземил за тръбата на бойлера...

- Borymeckata
- ентусиаст
-
M57TU-A5S390R-ATC400
Nickelback написа:Ценни книжлета, няма значение, че са стари - принципите в тях ще важат поне 100 години напред още![]()
...
Къде-къде по-лесно и заинтригуващо е да размигаш един светодиод на Raspberry Pi с пет реда код на под NodeJS за 5 минути, да речем, отколкото да се чудиш дни наред защо асиметричният комплементарен мултивибратор, който си си напоил с поялника не генерира и светодиода не мига, сменяйки няколко изпушили транзистора поради лошо подбрани елементи и т.н.![]()
На друг етап е вече това познание и е леко тъжно
От това последното нищо не разбрах... Давай адрес да ти пращам книгите, щото иначе ще идат в контейнера, най-вероятно... Има още няколко подобни, просто не съм ги снимал.
- TNT
- младши ентусиаст
-
- Мечтае да кара: 911
Nickelback написа:...
Благодаря

Borymeckata написа:Някой комшия се е заземил за тръбата на бойлера...![]()
Аз затова мерих по мивката, да не минава по тръбите ток

- Jordana
- старши ентусиаст
-
- Кара: през просото
- Мечтае да кара: леговището на смог
- Детайли за колата: баничарка
Ако има "тръгнал" нагревател на бойлера , почва да офазява по тръбите . Тръбите са на земя практически и водата е проводник но като цяло не са добре заземени поради много фактори особено в инсталация с полипропиленови тръби има високо съпротивление към земя . Така че това може да е от комшия , може и да е от твоя бойлер . Статичното се разрежда и повторно не бие ток , ако те тресе при всяко пипане на тръбите значи е проблем в инсталацията или уред . Ако е само първия път значи е статика .
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
- hell's angel
- младши ентусиаст
-
- Кара: овца във вълча кожа...
Я някой, ако иска, да удари едно рамо с разкодирането. Аз няма да се меся, че в две доста известни места, освен че си противоречат, ме изкараха и далтонист.
Нещо дефицитни ще дойдат, баш тия, та ако някой каже отдека - няма да се разсърдя 

Ubi dubium, ibi libertas
- Jordana
- старши ентусиаст
-
- Кара: през просото
- Мечтае да кара: леговището на смог
- Детайли за колата: баничарка
Къде сложен тоя кондензатор ако е кондензатор ? Такива няма да намериш лесно , подобни има във тхо на тв с кинескоп . 1500в по 1нф и около него . В по старите лампови приемници е пълно с такива но вече няма много останали за разкулачване 
Слагай един такъв . На 600 в няма да е нещо фино и прецизно така че нямаш грижи
http://www.elimex.bg/product/81216/c3-3nf-630v-mpt.html

Слагай един такъв . На 600 в няма да е нещо фино и прецизно така че нямаш грижи
http://www.elimex.bg/product/81216/c3-3nf-630v-mpt.html
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !