Керамичен или индукционен плот?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E-klasse, BlueTec, 2017

Re: Керамичен или индукционен плот?

Мнение от E.5KOV » 10 Дек 2020, 12:07

В къщи решихме дилемата с керамичен плот с четири котлона, два от които са индукционни и два нормални. Комбинацията е продукт на AEG. Индукционните котлони имат и бутон Power. В този режим литър вода завира за 40-50 сек. Относно съдовете, не трябва да го мислиш. Вече над 90% от предлаганите на пазара, стават за индукция...

младши ентусиаст
Аватар
Кара: овца във вълча кожа...

Мнение от hell's angel » 10 Дек 2020, 13:31

slatanic написа:По-добро от газта няма. :mhihi:
Абсолютно лично мнение.
Хем е евтино,хем бързо действа.
Само,че ебава всички съдове колкото и да са хубави.
Евтините не карат хич. :mhihi:
Мое мнение.Иначе всичко на ток е гола вода и действа бавно на фона на газта. ;)

+1000 :yes: По-скоро, тиганите придобиват кофти външен вид, ако ги оливаш редовно, на другите съдове им няма нищо. За чугуна пък, изобщо не говорим, той за там е роден :ok: Аз до газовите имам и 3 керамични, за 10 години я са включени 20 пъти, я не. На тях само шунката :mhihi:
Ubi dubium, ibi libertas

ентусиаст
Аватар
Кара: Е61 530xd, LCI

Керамичен или индукционен плот?

Мнение от Anthony_J » 10 Дек 2020, 14:31

От 10 години в едната къща имам котлони Сименс - 2 индукция и 2 керамика. Керамичните съм го ползвал сигурно 5-6 пъти, всичко правя на индукцията, като имам чугунени съдове предимно. В другата къща от 2 години съм с Бош, само индукция, защото вече не правят комбинирани. Нямам абсолютно никакви оплаквния. Гледам, доста теоретици са се изказали, изписвайки куп глупости. Нито знам къде е центъра на котлона, нито ме вълнува. Слагам тигана и готвя. Няма разлики с керамиката откъм загаряне и подобни, загравя всичко супер бързо, има си достатъчно степени за контрол на температурата. А от свръх опасните излъчвания за 10 години единствено ми порасна оная работа с 5 см. Сега чакам да пуснат 5G, та да ми я смали, щото жената се плаши като ме види гол :)

младши ентусиаст
Аватар
Кара: е53

Мнение от Cyberloner » 10 Дек 2020, 14:41

Anthony_J написа:От 10 години в едната къща имам котлони Сименс - 2 индукция и 2 керамика. Керамичните съм го ползвал сигурно 5-6 пъти, всичко правя на индукцията, като имам чугунени съдове предимно. В другата къща от 2 години съм с Бош, само индукция, защото вече не правят комбинирани. Нямам абсолютно никакви оплаквния. Гледам, доста теоретици са се изказали, изписвайки куп глупости. Нито знам къде е центъра на котлона, нито ме вълнува. Слагам тигана и готвя. Няма разлики с керамиката откъм загаряне и подобни, загравя всичко супер бързо, има си достатъчно степени за контрол на температурата. А от свръх опасните излъчвания за 10 години единствено ми порасна оная работа с 5 см. Сега чакам да пуснат 5G, та да ми я смали, щото жената се плаши като ме види гол :)

Тоя пост го правиш публичен и след има-няма 2 месеца ще гледаш как ще има дефицит за индукционни котлони :mhihi:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Jaguar XK 4.2, G05 X5 30d

Мнение от acho.rs » 10 Дек 2020, 14:44

Top Gun Maverick написа:Аз газ не искам у нас, знам предимствата, ама не питах за газ или алтернатива.

Индукция - предимството на студеният плот е огромно. Да, пак се загрява индиректно от загретият съд, но топлината е значителено по-малко. А и не че "керамиката" някога ми е била бавна, но все пак индукционният котлон е по-бърз.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: e46 318i N42B20AB
Мечтае да кара: хората да мислят
Детайли за колата: свежа и поддържана!

Мнение от ivoaudi » 10 Дек 2020, 15:24

Истински вкусната "манджа" се получава, когато накрая буквално я забравиш на бавен, стабилен обаче огън, равномерно по колкото може по-голяма част от обема на готвеното. Кой не го е осъзнал това? Дори и с масивни чугунени съдове индукцията изобщо не ги умее тея. Който ще готви за истинско удоволствие трябва поне малко да се понаучи и постарае. А храната е ВСИЧКО! Ние сме това, което ядем. Имах доста палачорки в живота си, които не ги интересуваше къде е центъра на котлона, ма те и толкова си бяха умни де. И с-ки умееха толкова, колкото да готвят.

Индукция SUKS, че пушек се вдига. Да забъркаш буламач и да отбиеш номер, толкова. Ако искаш качество няма как.
9K714 OKA SS-23

ПУ 9П71 ТМ 9Т240
9М714Б АА-75 9Н-63

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Jaguar XK 4.2, G05 X5 30d

Мнение от acho.rs » 10 Дек 2020, 15:54

ivoaudi написа:Истински вкусната "манджа" се получава, когато накрая буквално я забравиш на бавен, стабилен обаче огън, равномерно по колкото може по-голяма част от обема на готвеното. Кой не го е осъзнал това? Дори и с масивни чугунени съдове индукцията изобщо не ги умее тея. Който ще готви за истинско удоволствие трябва поне малко да се понаучи и постарае. А храната е ВСИЧКО! Ние сме това, което ядем. Имах доста палачорки в живота си, които не ги интересуваше къде е центъра на котлона, ма те и толкова си бяха умни де. И с-ки умееха толкова, колкото да готвят.

Индукция SUKS, че пушек се вдига. Да забъркаш буламач и да отбиеш номер, толкова. Ако искаш качество няма как.

За целите които говориш, поне аз ползвам барбекю. А манджаи от тенджера така или иначе не ям. Замислял съм се за бавно печене на 60ина градуса и 12-18часа време, но това не става на котлон

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от ivoaudi » 10 Дек 2020, 16:01

Говорим по принцип. Какво и как ядеш ти за форума не е от особено значение. Човека пита индукция или керамика и отговарям, че най-добре даже е слаб, истински огън и се обосновах. Нищо лично. Колкото по-съвременно, толкова по-насрано. Отнася се за всеки един възможен аспект от живота.
За съжаление..

ПС Всъщност предходното ми писане не бе отговор на твоето, не се засягай
9K714 OKA SS-23

ПУ 9П71 ТМ 9Т240
9М714Б АА-75 9Н-63

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: e90 330xd, gsxr 600 k8

Мнение от b_u_b_o » 10 Дек 2020, 16:11

В имотната тема не стигнахме ли до извода, че котлоните са само за украса и всъщност не трябват в съвременната кухня :mhihi:

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от alekangg » 10 Дек 2020, 17:34

Това звучи, като карбуратор или инжекция най-общо казано.
Керамиката няма нито един плюс пред индукцията, просто не знам защо се сравняват.

Поне прочетох за нов бисер, наред със старите, че са много вредни, направо като рентген са.
Няма нужда да е в центъра, това е все едно на газта да е точно в центъра. Ако си с някаква ламаринен тиган или тенджера ще има разлика, но с дебели не.
Последна промяна alekangg на 10 Дек 2020, 17:38, променена общо 1 път

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 10 Дек 2020, 17:37

slatanic написа:По-добро от газта няма. :mhihi:
Абсолютно лично мнение.
Хем е евтино,хем бързо действа.
Само,че ебава всички съдове колкото и да са хубави.
Евтините не карат хич. :mhihi:
Мое мнение.Иначе всичко на ток е гола вода и действа бавно на фона на газта. ;)

ето това дойдох да напиша ама маверика ти изскърца та ще си замълча :ok:

по темата - керамиката е по-бавна но със сигурност безвредна. индукцията е по- бърза, но не се знае колко е безвредна все още...
алекс
трабант 601с
разни други возила

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от ivoaudi » 10 Дек 2020, 18:07

Безвредна е за наивниците, а те не е като да ги няма. Безвредно, електромагнитно лъчение няма! Ся, някои повече, други по-малко. Конкретно за това от котлоните, тъй както е с ниска честота, тъй и е с бая интензитет. Да не говорим за някои по-евтини пръчки, че излъчват всевъзможни хармоници из половината спектър

Та както пишат през едно мнение над теб, индукцията няма едно единствено предимство пред керамиката :mhihi:
9K714 OKA SS-23

ПУ 9П71 ТМ 9Т240
9М714Б АА-75 9Н-63

младши ентусиаст
Аватар
Кара: е53

Мнение от Cyberloner » 10 Дек 2020, 18:08

MrManson написа:
Cyberloner написа:Ако планираш да пържиш/печеш по-добре керамичен, Масово индукционните не могат да вдигнат досаттъчно висока температура, а тези, които могат струват едни сериозни пари.

Иначе поддържам мнението на колегата с газта - не е случайно, че всички ресторатни и професионалисти това ползват.

Колега, не се заяждам, но от това по-голям майтап днес не съм чел. Вероятно си прав, но само ако визираш котлон за 50 лв от Кауфланд да речем....:P

Визирам личен опит от преди няколко години с чугунен тиган, Т-бон стек и такъв плот - оставихме тигана уж д се стопли хубаво, всичко супер, аха да метна стека и това нещо изключи, защото явно е стигнало някаква темпаература, която някой му е задал като маскимална. Викам си ОК, хората са го сметнали - мятам пържолата, чу се едно тихичко съскане и после започна една бавно и славно готвене и пържолата на края беше стогвена, ама нямаше и помен от препичане отвън

Същата ситуация у дома на газовия плот и резултата е добре опечена пържола

Ама може и да са напреднали нещата от тогава, аз си залагам на класиката, бутилката съм я изнесъл извън къщата, и с една бутилка карам по 8-10 месеца + не завися от прекъсвания на тока.

Потребител
Аватар
Кара: ше E39 530D Touring
Мечтае да кара: колело

Мнение от MrManson » 10 Дек 2020, 18:23

Cyberloner написа:
MrManson написа:
Cyberloner написа:Ако планираш да пържиш/печеш по-добре керамичен, Масово индукционните не могат да вдигнат досаттъчно висока температура, а тези, които могат струват едни сериозни пари.

Иначе поддържам мнението на колегата с газта - не е случайно, че всички ресторатни и професионалисти това ползват.

Колега, не се заяждам, но от това по-голям майтап днес не съм чел. Вероятно си прав, но само ако визираш котлон за 50 лв от Кауфланд да речем....:P

Визирам личен опит от преди няколко години с чугунен тиган, Т-бон стек и такъв плот - оставихме тигана уж д се стопли хубаво, всичко супер, аха да метна стека и това нещо изключи, защото явно е стигнало някаква темпаература, която някой му е задал като маскимална. Викам си ОК, хората са го сметнали - мятам пържолата, чу се едно тихичко съскане и после започна една бавно и славно готвене и пържолата на края беше стогвена, ама нямаше и помен от препичане отвън

Същата ситуация у дома на газовия плот и резултата е добре опечена пържола

Ама може и да са напреднали нещата от тогава, аз си залагам на класиката, бутилката съм я изнесъл извън къщата, и с една бутилка карам по 8-10 месеца + не завися от прекъсвания на тока.

Явно проблемът е бил в котлона. Досега няма стек, който да ми се е опрял, а не съм изпекъл един или два. Като за целта си имам и хубав грил тиган. Последно за Никулден зарадвах домочадието със стекове риба тон... изключителни :)

А иначе щом си имаш къща, предполагам и двор, дали ще е газ или въглен, както се казва - sky is the limit :)

И все пак по темата - твърдо индукция.

П.С. Говоренето за стекове ме кара да отида и да си сипя едно червено вино - наздраве на всички :D

старши ентусиаст
Аватар
Кара: BMW E39 530DA, E61 530XD LCI
Мечтае да кара: Murcielago SV

Мнение от Z3Ro* » 10 Дек 2020, 18:31

Аз съм минал през газ, след това керамика и в момента, от около 5 години, ползвам индукционен плот. Разликата в затоплянето въобще не е няколко секунди - при кипване на два литра течност говорим за разлика от порядъка на 4-5 минути. Аз също не се целя в центъра с отвес, а слагам и малки, и големи съдове. Недостатъкът е, че не може да се приготви нищо без течност в съда - примерни пържола на тиган без мазнина не става добре...

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата