Керамичен или индукционен плот?
Модератор: Общи модератори
63 мнения
• Страница 2 от 5 • 1, 2, 3, 4, 5
- E.5KOV
- кандидат ентусиаст
-
- Мнения: 78
- Регистриран на: 18.05.2017
- Местоположение: Sofia
- Пол: Мъж
- Кара: E-klasse, BlueTec, 2017
Re: Керамичен или индукционен плот?
В къщи решихме дилемата с керамичен плот с четири котлона, два от които са индукционни и два нормални. Комбинацията е продукт на AEG. Индукционните котлони имат и бутон Power. В този режим литър вода завира за 40-50 сек. Относно съдовете, не трябва да го мислиш. Вече над 90% от предлаганите на пазара, стават за индукция...
- hell's angel
- младши ентусиаст
-
- Мнения: 526
- Регистриран на: 27.02.2002
- Местоположение: София
- Пол: Мъж
- Кара: овца във вълча кожа...
Re: Керамичен или индукционен плот?
slatanic написа:По-добро от газта няма.![]()
Абсолютно лично мнение.
Хем е евтино,хем бързо действа.
Само,че ебава всички съдове колкото и да са хубави.
Евтините не карат хич.![]()
Мое мнение.Иначе всичко на ток е гола вода и действа бавно на фона на газта.
+1000



Ubi dubium, ibi libertas
- Anthony_J
- ентусиаст
-
- Мнения: 875
- Регистриран на: 16.02.2008
- Местоположение: София
- Пол: Мъж
- Кара: Е61 530xd, LCI
Керамичен или индукционен плот?
От 10 години в едната къща имам котлони Сименс - 2 индукция и 2 керамика. Керамичните съм го ползвал сигурно 5-6 пъти, всичко правя на индукцията, като имам чугунени съдове предимно. В другата къща от 2 години съм с Бош, само индукция, защото вече не правят комбинирани. Нямам абсолютно никакви оплаквния. Гледам, доста теоретици са се изказали, изписвайки куп глупости. Нито знам къде е центъра на котлона, нито ме вълнува. Слагам тигана и готвя. Няма разлики с керамиката откъм загаряне и подобни, загравя всичко супер бързо, има си достатъчно степени за контрол на температурата. А от свръх опасните излъчвания за 10 години единствено ми порасна оная работа с 5 см. Сега чакам да пуснат 5G, та да ми я смали, щото жената се плаши като ме види гол 

- Cyberloner
- младши ентусиаст
-
- Мнения: 361
- Регистриран на: 5.08.2007
- Местоположение: София
- Кара: е53
Re: Керамичен или индукционен плот?
Anthony_J написа:От 10 години в едната къща имам котлони Сименс - 2 индукция и 2 керамика. Керамичните съм го ползвал сигурно 5-6 пъти, всичко правя на индукцията, като имам чугунени съдове предимно. В другата къща от 2 години съм с Бош, само индукция, защото вече не правят комбинирани. Нямам абсолютно никакви оплаквния. Гледам, доста теоретици са се изказали, изписвайки куп глупости. Нито знам къде е центъра на котлона, нито ме вълнува. Слагам тигана и готвя. Няма разлики с керамиката откъм загаряне и подобни, загравя всичко супер бързо, има си достатъчно степени за контрол на температурата. А от свръх опасните излъчвания за 10 години единствено ми порасна оная работа с 5 см. Сега чакам да пуснат 5G, та да ми я смали, щото жената се плаши като ме види гол
Тоя пост го правиш публичен и след има-няма 2 месеца ще гледаш как ще има дефицит за индукционни котлони

- acho.rs
- старши ентусиаст
-
- Мнения: 4877
- Регистриран на: 9.02.2007
- Местоположение: Sofiq
- Пол: Мъж
- Кара: Jaguar XK 4.2, G05 X5 30d
Re: Керамичен или индукционен плот?
Top Gun Maverick написа:Аз газ не искам у нас, знам предимствата, ама не питах за газ или алтернатива.
Индукция - предимството на студеният плот е огромно. Да, пак се загрява индиректно от загретият съд, но топлината е значителено по-малко. А и не че "керамиката" някога ми е била бавна, но все пак индукционният котлон е по-бърз.
- ivoaudi
- старши ентусиаст
-
- Мнения: 1713
- Регистриран на: 8.02.2012
- Местоположение: FR,Marseille
- Пол: Мъж
- Кара: e46 318i N42B20AB
- Мечтае да кара: хората да мислят
- Детайли за колата: свежа и поддържана!
Re: Керамичен или индукционен плот?
Истински вкусната "манджа" се получава, когато накрая буквално я забравиш на бавен, стабилен обаче огън, равномерно по колкото може по-голяма част от обема на готвеното. Кой не го е осъзнал това? Дори и с масивни чугунени съдове индукцията изобщо не ги умее тея. Който ще готви за истинско удоволствие трябва поне малко да се понаучи и постарае. А храната е ВСИЧКО! Ние сме това, което ядем. Имах доста палачорки в живота си, които не ги интересуваше къде е центъра на котлона, ма те и толкова си бяха умни де. И с-ки умееха толкова, колкото да готвят.
Индукция SUKS, че пушек се вдига. Да забъркаш буламач и да отбиеш номер, толкова. Ако искаш качество няма как.
Индукция SUKS, че пушек се вдига. Да забъркаш буламач и да отбиеш номер, толкова. Ако искаш качество няма как.
9K714 OKA SS-23
ПУ 9П71 ТМ 9Т240
9М714Б АА-75 9Н-63
ПУ 9П71 ТМ 9Т240
9М714Б АА-75 9Н-63
- acho.rs
- старши ентусиаст
-
- Мнения: 4877
- Регистриран на: 9.02.2007
- Местоположение: Sofiq
- Пол: Мъж
- Кара: Jaguar XK 4.2, G05 X5 30d
Re: Керамичен или индукционен плот?
ivoaudi написа:Истински вкусната "манджа" се получава, когато накрая буквално я забравиш на бавен, стабилен обаче огън, равномерно по колкото може по-голяма част от обема на готвеното. Кой не го е осъзнал това? Дори и с масивни чугунени съдове индукцията изобщо не ги умее тея. Който ще готви за истинско удоволствие трябва поне малко да се понаучи и постарае. А храната е ВСИЧКО! Ние сме това, което ядем. Имах доста палачорки в живота си, които не ги интересуваше къде е центъра на котлона, ма те и толкова си бяха умни де. И с-ки умееха толкова, колкото да готвят.
Индукция SUKS, че пушек се вдига. Да забъркаш буламач и да отбиеш номер, толкова. Ако искаш качество няма как.
За целите които говориш, поне аз ползвам барбекю. А манджаи от тенджера така или иначе не ям. Замислял съм се за бавно печене на 60ина градуса и 12-18часа време, но това не става на котлон
- ivoaudi
- старши ентусиаст
-
- Мнения: 1713
- Регистриран на: 8.02.2012
- Местоположение: FR,Marseille
- Пол: Мъж
- Кара: e46 318i N42B20AB
- Мечтае да кара: хората да мислят
- Детайли за колата: свежа и поддържана!
Re: Керамичен или индукционен плот?
Говорим по принцип. Какво и как ядеш ти за форума не е от особено значение. Човека пита индукция или керамика и отговарям, че най-добре даже е слаб, истински огън и се обосновах. Нищо лично. Колкото по-съвременно, толкова по-насрано. Отнася се за всеки един възможен аспект от живота.
За съжаление..
ПС Всъщност предходното ми писане не бе отговор на твоето, не се засягай
За съжаление..
ПС Всъщност предходното ми писане не бе отговор на твоето, не се засягай
9K714 OKA SS-23
ПУ 9П71 ТМ 9Т240
9М714Б АА-75 9Н-63
ПУ 9П71 ТМ 9Т240
9М714Б АА-75 9Н-63
- b_u_b_o
- кандидат ентусиаст
-
- Мнения: 92
- Регистриран на: 28.09.2015
- Пол: Мъж
- Кара: e90 330xd, gsxr 600 k8
Re: Керамичен или индукционен плот?
В имотната тема не стигнахме ли до извода, че котлоните са само за украса и всъщност не трябват в съвременната кухня 

- alekangg
- кандидат ентусиаст
-
- Мнения: 67
- Регистриран на: 5.01.2008
- Местоположение: София
- Пол: Мъж
Re: Керамичен или индукционен плот?
Това звучи, като карбуратор или инжекция най-общо казано.
Керамиката няма нито един плюс пред индукцията, просто не знам защо се сравняват.
Поне прочетох за нов бисер, наред със старите, че са много вредни, направо като рентген са.
Няма нужда да е в центъра, това е все едно на газта да е точно в центъра. Ако си с някаква ламаринен тиган или тенджера ще има разлика, но с дебели не.
Керамиката няма нито един плюс пред индукцията, просто не знам защо се сравняват.
Поне прочетох за нов бисер, наред със старите, че са много вредни, направо като рентген са.
Няма нужда да е в центъра, това е все едно на газта да е точно в центъра. Ако си с някаква ламаринен тиган или тенджера ще има разлика, но с дебели не.
Последна промяна alekangg на 10 Дек 2020, 17:38, променена общо 1 път
Re: Керамичен или индукционен плот?
slatanic написа:По-добро от газта няма.![]()
Абсолютно лично мнение.
Хем е евтино,хем бързо действа.
Само,че ебава всички съдове колкото и да са хубави.
Евтините не карат хич.![]()
Мое мнение.Иначе всичко на ток е гола вода и действа бавно на фона на газта.
ето това дойдох да напиша ама маверика ти изскърца та ще си замълча

по темата - керамиката е по-бавна но със сигурност безвредна. индукцията е по- бърза, но не се знае колко е безвредна все още...
алекс
трабант 601с
разни други возила
трабант 601с
разни други возила
- ivoaudi
- старши ентусиаст
-
- Мнения: 1713
- Регистриран на: 8.02.2012
- Местоположение: FR,Marseille
- Пол: Мъж
- Кара: e46 318i N42B20AB
- Мечтае да кара: хората да мислят
- Детайли за колата: свежа и поддържана!
Re: Керамичен или индукционен плот?
Безвредна е за наивниците, а те не е като да ги няма. Безвредно, електромагнитно лъчение няма! Ся, някои повече, други по-малко. Конкретно за това от котлоните, тъй както е с ниска честота, тъй и е с бая интензитет. Да не говорим за някои по-евтини пръчки, че излъчват всевъзможни хармоници из половината спектър
Та както пишат през едно мнение над теб, индукцията няма едно единствено предимство пред керамиката
Та както пишат през едно мнение над теб, индукцията няма едно единствено предимство пред керамиката

9K714 OKA SS-23
ПУ 9П71 ТМ 9Т240
9М714Б АА-75 9Н-63
ПУ 9П71 ТМ 9Т240
9М714Б АА-75 9Н-63
- Cyberloner
- младши ентусиаст
-
- Мнения: 361
- Регистриран на: 5.08.2007
- Местоположение: София
- Кара: е53
Re: Керамичен или индукционен плот?
MrManson написа:Cyberloner написа:Ако планираш да пържиш/печеш по-добре керамичен, Масово индукционните не могат да вдигнат досаттъчно висока температура, а тези, които могат струват едни сериозни пари.
Иначе поддържам мнението на колегата с газта - не е случайно, че всички ресторатни и професионалисти това ползват.
Колега, не се заяждам, но от това по-голям майтап днес не съм чел. Вероятно си прав, но само ако визираш котлон за 50 лв от Кауфланд да речем....
Визирам личен опит от преди няколко години с чугунен тиган, Т-бон стек и такъв плот - оставихме тигана уж д се стопли хубаво, всичко супер, аха да метна стека и това нещо изключи, защото явно е стигнало някаква темпаература, която някой му е задал като маскимална. Викам си ОК, хората са го сметнали - мятам пържолата, чу се едно тихичко съскане и после започна една бавно и славно готвене и пържолата на края беше стогвена, ама нямаше и помен от препичане отвън
Същата ситуация у дома на газовия плот и резултата е добре опечена пържола
Ама може и да са напреднали нещата от тогава, аз си залагам на класиката, бутилката съм я изнесъл извън къщата, и с една бутилка карам по 8-10 месеца + не завися от прекъсвания на тока.
- MrManson
- Потребител
-
- Мнения: 27
- Регистриран на: 28.01.2016
- Местоположение: гр. София
- Пол: Мъж
- Кара: ше E39 530D Touring
- Мечтае да кара: колело
Re: Керамичен или индукционен плот?
Cyberloner написа:MrManson написа:Cyberloner написа:Ако планираш да пържиш/печеш по-добре керамичен, Масово индукционните не могат да вдигнат досаттъчно висока температура, а тези, които могат струват едни сериозни пари.
Иначе поддържам мнението на колегата с газта - не е случайно, че всички ресторатни и професионалисти това ползват.
Колега, не се заяждам, но от това по-голям майтап днес не съм чел. Вероятно си прав, но само ако визираш котлон за 50 лв от Кауфланд да речем....
Визирам личен опит от преди няколко години с чугунен тиган, Т-бон стек и такъв плот - оставихме тигана уж д се стопли хубаво, всичко супер, аха да метна стека и това нещо изключи, защото явно е стигнало някаква темпаература, която някой му е задал като маскимална. Викам си ОК, хората са го сметнали - мятам пържолата, чу се едно тихичко съскане и после започна една бавно и славно готвене и пържолата на края беше стогвена, ама нямаше и помен от препичане отвън
Същата ситуация у дома на газовия плот и резултата е добре опечена пържола
Ама може и да са напреднали нещата от тогава, аз си залагам на класиката, бутилката съм я изнесъл извън къщата, и с една бутилка карам по 8-10 месеца + не завися от прекъсвания на тока.
Явно проблемът е бил в котлона. Досега няма стек, който да ми се е опрял, а не съм изпекъл един или два. Като за целта си имам и хубав грил тиган. Последно за Никулден зарадвах домочадието със стекове риба тон... изключителни

А иначе щом си имаш къща, предполагам и двор, дали ще е газ или въглен, както се казва - sky is the limit

И все пак по темата - твърдо индукция.
П.С. Говоренето за стекове ме кара да отида и да си сипя едно червено вино - наздраве на всички

- Z3Ro*
- старши ентусиаст
-
- Мнения: 1659
- Регистриран на: 16.11.2011
- Местоположение: Монтана
- Пол: Мъж
- Кара: BMW E39 530DA, E61 530XD LCI
- Мечтае да кара: Murcielago SV
Re: Керамичен или индукционен плот?
Аз съм минал през газ, след това керамика и в момента, от около 5 години, ползвам индукционен плот. Разликата в затоплянето въобще не е няколко секунди - при кипване на два литра течност говорим за разлика от порядъка на 4-5 минути. Аз също не се целя в центъра с отвес, а слагам и малки, и големи съдове. Недостатъкът е, че не може да се приготви нищо без течност в съда - примерни пържола на тиган без мазнина не става добре...
63 мнения
• Страница 2 от 5 • 1, 2, 3, 4, 5
Кой е на линия
Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани