Честит рожден ден на една легенда

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

големия брат на Монтоя
Аватар

Честит рожден ден на една легенда

Мнение от BMW_POWER » 02 Окт 2021, 3:49

На 01 Октомври 1960г започва производството на ЗАЗ-965. Знам, че това предизвиква усмивка във всички вас. Но цифрата 316 713 произведени машини вдъхва респект. Цените на запазените машини също не са малки. Ето една обява в момента:

https://www.avito.ru/vsevolozhsk/avtomo ... 2150256808

900К при курс 1 евро за 84.26 рубли. Нека си спестим заядливите коментари и да се насладим на работата на нашите дядовци по онова време.

ентусиаст
Аватар
Кара: Нафтова печка.
Мечтае да кара: През просото...
Детайли за колата: Х3 (Е83) 3.0d, 2004г.
M57TU-A5S390R-ATC400

Re: Честит рожден ден на една легенда

Мнение от Borymeckata » 02 Окт 2021, 9:06

Возил съм се в такава 965 като дете, но почти нищо не си спомням... Със сигурност моделът е краден от някой западен, както всички съветски автомобили. По-късно излязоха "новите" ЗАЗ-ки 966, дето били копирани от Шевролет и NSU. И двата модела бяха със заден двигател на въздушно охлаждане. Имам някакъв смътен спомен, че отоплението на купето беше решено по много нестандартен и странен начин. Но как точно - вече не помня... :dunno: :dunno:

Сега проверих - правилно съм запомнил. Купето се отоплява с бензинова печка. :shock: :shock:
Excellent! Steven is my name!

кандидат ентусиаст
Аватар
Детайли за колата: Focus,Opel Monza/Senator,MX5 nb

Мнение от немо » 02 Окт 2021, 9:24

Borymeckata написа:че отоплението на купето беше решено по много нестандартен и странен начин. Но как точно - вече не помня... :dunno: :dunno:

Автономна суха печка на бензин.
Първата кола, която редовно карах беше ЗАЗ 968М, но с присаден мотор от Вартбург. Баща ми купи после още едно купе (тогава в Мототехника можеше да купиш т.нар. оборудвано купе, тоест всичко без ходова част, двигател и трансмисия ). Този първият го боядиса, той беше едно червено, което при прясна боя изглежда страхотно, и случайно мина един, влюби се в ЗАЗ-а и баща ми му го продаде, а трябваше да е само за мен тая кола. :banghead:

После следващото купе бе направено със ДВГ от ВАЗ 1200 см.куб. и жигулски спирачки отпред и отзад. Беше резедаво-зелен ,това нещо имаше ебаси дългата трета. Предизвиквал е доста учудване :mhihi: :mhihi: :mhihi: Баща ми го тотализира обаче през 1995.

После купи едно купе и прехвърли всичко в него, разбира се преди това оправих купето (вече аз се занимавах) и го боядисах графитен металик с червен (пак металик ) таван. Това вече си ми беше "моята" кола, щото баща ми си купи една W123-ка. Обаче пък този ЗАЗ брат ми го тотализира :mhihi:

Бе не ми върви на ЗАЗ-ове :mhihi:
Шофирането е превантивен анализ на това,което може да се случи на пътя....

старши ентусиаст
Аватар
Кара: през просото
Мечтае да кара: леговището на смог
Детайли за колата: баничарка

Мнение от Jordana » 02 Окт 2021, 9:47

На такъв мотор съм правил основен ремонт не веднъж , много кекав двигател . V образен 4 цилиндъра с въздушно охлаждане с повдигачи на кобилиците и долен разпределетилен вал . 966 сс работен обем карбуратор тип мотоциклетен еднокамерен . Разход 15 литра масло м10 , също разход 1л итър на 100км . Вентилатора и алтеранатора се въртят с ремък , точно за тия двигатели са пинизите със дамски чорапогащник като се скъса ремъка . В тия коли няма нещо което да не се разваля постоянно , а тая печка е такъв боклук че нямате представа каква клизма е да заработи нормално . :mhihi:
Заради лошото охлаждане отзад мотора е постоянно прегрят лятото , смуче горещ въздух от моторния отсек тъй като двигателя се обдухва също там .
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...

ентусиаст
Аватар
M57TU-A5S390R-ATC400

Мнение от Borymeckata » 02 Окт 2021, 11:29

Е, тия по-новите нали имаха въздухозаборници от двете страни, като на реактивен самолет? То и звукът им беше подобен, заради огромният вентилатор... :mhihi: :mhihi:

А помните ли как превеждахме абревиатирата ЗАЗ?
Заплаха за Автомобилите на Запад! :mhihi: :mhihi:

ентусиаст
Аватар
Кара: X5+M2

Мнение от msi200 » 02 Окт 2021, 11:30

Двигателя на ЗАЗките не се ли ползваше също и за стартов мотор на някаква руска техника?
I love the sound of V8 in the morning...

младши ентусиаст
Аватар
Кара: овца във вълча кожа...

Мнение от hell's angel » 02 Окт 2021, 12:20

:mhihi: :mhihi: :mhihi:
Даже на моторетки ги правехме и бяха бая търсени двигатели, щото с 40 коньовия на 968 не остава много място за краката. Лесно му залепваше скоростната кутия от Днепър да тръгне доволно, че с неговата и ладова джанта отзад вади ускорение на трактор. Със самаров датчик на хол и Солекс докарваше разход 4-5 :angel:
Ubi dubium, ibi libertas

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Jordana » 02 Окт 2021, 13:06

Зазковия мотор става идеално за мото триколка , 90 те години съм виждал тука поне 2 такива правени . Мотора със скоростната кутия полуоските и задното окачване се залепя на шасито на триколката и си готов :mhihi:
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.

ентусиаст
Аватар
M57TU-A5S390R-ATC400

Мнение от Borymeckata » 02 Окт 2021, 14:40

Триколки по принцип се правеха с костенурков заден мост, с боксерния въздухар, но не виждам проблем да стане и с V-образния ЗАЗ-ков.

Абе боклуци си бяха тия ЗАЗ-ове и като нови, а след половин век джасане по нашите пътища... не бих я погледнал тая изкривена тенекия, честно.

ентусиаст
Аватар
Кара: BMW 320 Touring

Мнение от SpeedyMan » 02 Окт 2021, 15:55

Зазката е много важна кола. Важна, защото е поучителна. Поучителна, защото всичко по нея е копирано и крадено от запада, и нищо не се е получило.
Изображение Изображение
Изображение BMW 320d Touring Изображение MB A170 CDI

ентусиаст
Аватар
M57TU-A5S390R-ATC400

Мнение от Borymeckata » 02 Окт 2021, 16:08

Всички съветски автомобили са копирани от западни. И резултатът, общо взето... е все тоя. :dunno: :dunno:
Последна промяна Borymeckata на 02 Окт 2021, 16:09, променена общо 1 път

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Jordana » 02 Окт 2021, 16:08

Абе стига с тия кражби откъде е крадено ? Всичките им коли и двигатели първоначално са с купени лицензи . Първо американци им строят заводите преди войната на голо поле . Жигулата също е с купен от иаталианците лиценз на фиат . Нашето булгар рено да не е било крадено ??!! Платено с лиценз и цялата технология с оборудването . Перкинс да не е бил краден ! Тиражирате простотии само това поколение с кунките отзад .

ентусиаст
Аватар
M57TU-A5S390R-ATC400

Мнение от Borymeckata » 02 Окт 2021, 16:18

Какво се хвърляш и ти с гърди на амбразурата? Жугулата е по лиценз, да. А всички останали? Ние говорим, че съветските коли са копирани от западни модели. С лиценз или без - каква разлика?

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Jordana » 02 Окт 2021, 16:27

Копирането не е да си купиш технологията от италианците и да ти посторят завода и си плащаш като поп за всичко . Все едно да разправяш че Козлодуй е копирана АЕЦ централа от руснаците щото така . Ти като строиш това ПАО копираш или спазваш технологията ? :mhihi:

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: 320i мнооо убаво )))
Мечтае да кара: Еххх...
Детайли за колата: e46, седан, M52,2000 cm3,150 Hp.

Мнение от Моджо » 02 Окт 2021, 17:00

Ми всъщност мотора на "горбатый" си е изцяло съветски и нищо крадено или копирано няма в него.
Нито на Москвича мотора е БМВ и даже и Жигулито е с преработено и шаси и мотор и не е едно към едно с Фиат 124.
Легенди много има по тия въпроси една от друга по-неверни.
Последна промяна Моджо на 02 Окт 2021, 21:09, променена общо 1 път
Хм,хм...

Следваща

Назад към Извън Темата