България на първо място по смъртност на пътя - причини?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

Коя е главната причина?

Манталитетът на хората
147
47%
Лошите пътища
19
6%
Контролът на пътя и налагането(плюс събирането)на глобите
22
7%
Старите автомобили и лошите технически прегледи
1
0%
Липсата на ефективни присъди за пияните и убийците на пътя
12
4%
Всички тези неща
115
36%

Общо гласове : 316
младши ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: 911

Re: България на първо място по смъртност на пътя - причини?

Мнение от TNT » 22 Яну 2023, 14:20

Най-хубаво се шофира там, където няма трафик. Има ли коли, все някой си преценя по-различно.
Изображение

Потребител
Аватар
Кара: 318ci

Мнение от Mladenoff » 22 Яну 2023, 14:44

Spit-Fire написа: Ако си карам със 110 на автопилотчето стигам да кажем 10-15 минути по-бавно, но супер свеж. А ако съм карал със 140-160 в лява лента пристигам на дроб сърма.

Аз пък съм останал точно с противоположното впечатление.

Ако карам със 110-120, постоянно настигам по-бавно каращи в дясна лента и трябва непрекъснато да се изнасям в лява, за да ги изпреваря, а там все се намира някой с поне 40-50 км/ч отгоре на моята. И се почват едни къси-дълги, едни мигачи, залепяне на бронята и се напрягам адски много. Плюс това, масово каращите по-бавно са и с по-стари коли и не карат на автопилот, следователно ту ги настигам, ту ми дръпнат по-прилична дистанция и това ми обърква тотално постоянния курс+дистанция, които бих искал да спазвам. А това супер много ме напряга.

Същевременно, ако си карам със 145 по километраж, през 90% от времето си стоя в лява лента. Чат-пат някой, който изпреварва цяла колона, ми убива автопилтоа, ама т'ва щото никой не спазва достатъчно дистанция, за да може да се мушне спокойно между 2 коли, за да пропусне някого, без да се налага да прави аварийно спиране, та го разбирам и не се напрягам.

Това всичкото в контекста на лятно пътуване по Тракия с много трафик.
Изображение

Старши спамър
Аватар
Кара: Кон
Мечтае да кара: Сърф
Детайли за колата: Немски кон

Мнение от Top Gun Maverick » 22 Яну 2023, 15:09

:mhihi:
Браво TNT, ей това е топлата вода. Аз бих добавил и друго - не е лесно да си жив. Животът не е идеален мамка му. Що не чух за Биткойн 2011-та и не предвидих, че сега ще струва 20000? Всъщност бях чул, ама само там, че някаква електронна измама с пари готвели хората. :mhihi: Защо като ми казваше баща ми на база моите разсъждения за карането и преценя ето, че ще се науча да карам чак като се блъсна или ме блъснат няколко пъти не го послушах? Защо след като ми казваха нашите да вървя да уча, че съм умен и имам добри оценки и т.н. аз трябваше да разсъждавам, че образованието само ти губи времето и пари така или иначе може да изкарваш пари, че и да си развиваш акъла вместо да ида да стана лесно един адвокат примерно като ми се отдават история, литературата и тълкуването на всякакви неща. Защо хората вместо да се нагаждат и адаптират към всякакви ситуации те се оплакват? Човекът печели най-много когато е добре адаптивен, това е доказано през хилядолетията, примери бол. Може да се опиташ да промениш средата си в България примерно, но адаптацията нищо не губиш, а ако не можеш да се адаптираш, просто се махаш ако щеш и заради трафика и начина на шофиране. Хората обаче обичат да се концентрират върху това, което нямат или което им пречи. Човек мрънка, че е суша, сега слушам редовно как викат как не спряло да вали. :shock: В България има два сезона - ебаси студа и ебаси жегата. Но това е и по света. Угода няма, все нещо пречи. На далечното ми село, което е от около сто къщи хора останали има, ама са много малко. Излизаш с колата и си караш сам в селото. Няма трафик, ако се засече с две коли насреща или да настигнеш някой е цяло чудо. Можеш да дрифтиш на площада, можеш да ходиш пеш спокойно по тротоарите и никой няма да те опръска като вали дъжд. Имаш огромен двор, нямаш съседи в близост, имаш пълната свобода за каквото си решиш. До утре мога да си разтягам локуми с кой от кой по-безумни примери. Щом искаш в цивилизацията, плащаш цената за всичко понеже получаваш всичките и екстри заедно с негативите. Ако живееш в София не знам как ще я караш по светофарите. И не ми казвай само, че си ходил и знаеш. Едно е да идеш за малко, друго е всеки ден да ти се случват нещата, които се случват на редовия софиянец. Говоря на Дрифти естествено. :mhihi: Значи изборът ти като не си прецениш два поредни дни времето и закъснееш с един час за работа(защото някой точно пък днес ли се блъснал бе и то вали и трафика огромен в час пик в учебен ден, ама баш на Орлов мост ли, че и не могат да преместят колите) е или почваш да тръгваш по-рано и пристигаш в 90% от времето доста по-рано на службата и висиш там вместо да закъсняваш или сменял работата, града, държавата, планетата...
Та наистина спрете да се напрягате на пътя, измервате и т.н.
Това не значи, че за да не обръщаш внимание на дебила трябва и ти да си дебил. Приеми го все едно акъла ти е много над дебила и си е един вид висш организъм. :mhihi:
Само не забравяй, че някой като се влачи някой ден може да е просто поради непонятни за теб причини и това по никакъв начин не трябва да те бърка. Аз ако си бързам мога да си промърморя сега ей тоя какво ми се мятка отпред, ама не и да го виня него, а просто ситуация в която аз съм попаднал и трябва да мина през нея, ама грам не се напраягам защото зад другия завой може да имам пак подобна ситуация. И ти го написах с два реда това, но ти пак вадиш от 9 кладенеца вода, та поради тоя факт ти написах ферман. :mhihi:
Две прости мисли повтарям - животът не е идеален и ... не е лесно да си жив. :mhihi:

Колегата над мен с нерви по Тракия, ами смятай как аз пък имам автопилот, ама мразя да го ползвам и никога не съм го ползвал реално освен са видя как действа защото ми е неудобен и ме дразни колко неадекватно се държи при леки нагорнища, плюс това ми вдига и разхода. :mhihi:
Като те дразни Тракията и напряга супер много прави като мен - карай по подбалканския път за морето и толкова. Мен не ме напряга чак, но пък предпочитам другите пътища и там ги няма тия проблеми. Но пък има други...мани и мани. :mhihi: Не е лесно да си жив, че да трябва да идеш някъде. Трябваше да се родите преди 100 години и да сте чували само за кола, да си пътувате с парен локомотив навсякъде и нямаше да ви нерви трафика. :mhihi:
In God we trust, all others we track.
Да караш с ръчна кутия в САЩ е умение и си нещо като пилот. В Европа ако не можеш да караш ръчка е срам и си нещо като неможач. :mhihi:
I feel the need, the need for speed.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E39 528i, Е39 520i Touring
Мечтае да кара: Е39 М5
Детайли за колата: Powered by шпер

Мнение от drifty » 22 Яну 2023, 16:22

Абе и аз искам да съм като теб, когато хората ми застрашават живота, ама не съм, притяснявам се. И да, аз няма да просъществувам в София, не е за мен, иммено затова си търся къща на село.

Като цяло ми е все тая кога ще пристигна някъде, дори за работа редовно закъснявам с 5-10 минути, ама минавам по-спокоен път. И като пътувам съм така, ама ми е все тая, не бързам. Но когато ми се накачулят разни калъфи, включае и тирове, които ти карат на бронята, не ми е гот, нито ми е спокойно. Не знам кое не можа да разбереш. Едно е да те подпре някой с 30км/ч в София, щото не внимава, друго е да те подпре същия, ама с 90км/ч извън града.
Изображение

Старши спамър
Аватар
Кара: Кон
Мечтае да кара: Сърф
Детайли за колата: Немски кон

Мнение от Top Gun Maverick » 22 Яну 2023, 16:50

Напълно разбирам, нали съм изпитвал същите неща. :mhihi: Надявам се и ти разбра. :bchug:
In God we trust, all others we track.
Да караш с ръчна кутия в САЩ е умение и си нещо като пилот. В Европа ако не можеш да караш ръчка е срам и си нещо като неможач. :mhihi:
I feel the need, the need for speed.

Scrapyard user
Аватар
Кара: Peugeot 3008 + Yamaha Tracer 9GT

Мнение от Spit-Fire » 22 Яну 2023, 18:46

Аз тоя проблем го реших с покупката на джип - който иска да ми се лепи отзаде, евал съм го. Миналото лято се прибирам от работа с тротинетката и гледам на един булевард до нас сирени ама бая. И си викам чакай да мина да видя сеира. Някакво Е46 купе по таван. После пуснаха запис от камера как опитва да изпревари една Х5-ца отдясно ама нещо се паникьоса от паркираните коли и тръгна да се прибира та я шибна отзаде. Оня с Х5-цата не разбра даже, че го удариха а пишлеметата по таван.

Колкото и да ми е неприятно да го кажа, защото може да убидя някой, всичко е до шофьорлък. Тая дума за мен е съвкупност от много неща - да си познаваш колата, възможностите, маршрута, да превдиждаш какви потенциални проблеми могат да се случат, по кое време може да се случат, как да ги избегнеш и т.н.
Ей го, мойта жена на седмица поне веднъж ми разказва как или тя щяла да блъсне някой, или някой щял да я блъсне, или как щяла да удари "заспал" пешеходец на задна и т.н. Пък аз, да чукам на дърво, никога почти няма с какво да се похваля. Ма тя за мен кара много зле. А на мен всеки ми казва, че карам като бабичка. Само че когато работно пътуваме на някъде всеки се натиска да се вози при мене щото съм бил карал много приятно.

В София между другото е много по-кеф да се кара отколкото в Пловдив - движението буквално е като имаше едно време едни портативни игри с формула 1 на тях. Та нещо такова - всеки знае къде иска да отиде той, къде иска да отиде другия и всичко се случва супер динамично. А в Пловдив всичко се случва супер динамично също само дето никой не знае какво се случва.
The person who risks nothing, does nothing, has nothing, is nothing, and becomes nothing. He may avoid suffering and sorrow, but he simply cannot learn, feel, change, grow or love. Chained by his certitude, he is a slave; he has forfeited his freedom. Only the person who risks is truly free.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: 320i мнооо убаво )))
Мечтае да кара: Еххх...
Детайли за колата: e46, седан, M52,2000 cm3,150 Hp.

Мнение от Моджо » 23 Яну 2023, 10:14

Влизам в София по Цариградско. Както обикновено си карам вдесно, в колона от Тирове. 80 км/ч нищо не ми "пречи", хаха. Това и по магистралата също си карам след тях.
И долетя от некъде един бг тир и се намушка зад мен. Колоната пада на 60. Оня кат зе да надува тромби, да пуска де що има светлини, бах ти идиота. Аз и да се мръдна, пред мен има поне 4 тира. Ку им свети на тех, мен заслепява. И след по-малко от км се отклони по тангентата. И за кво беше зора, не разбрах. .
Хм,хм...

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Е34 с ... ръжда

Мнение от ивчо » 23 Яну 2023, 10:26

vicho написа: аз бих избрал дефанзивното каране...

+1 ама нещо не става баш .
Е вчера в 20:00 по Околовръста едно Порше се опитваше да счупи звуковата .. и като казвам шпореше поне 250+ :bowdown: . Точно в участъка дето загина един младеж с едно БМВ в "пасарелката" . Па ако ще и 33 табла за скорост да сложат все тая . А си карах кротко със 100 и не е като да не ме изпреварваха . Жалко че нямам регистратор да пусна клипа - кенефа щеше да се обърне от струята въздух :kuku:
Механджията написа:е, пример, аз снощи клатих здраво мойта, сутринта с кеф станах, кафенце, после вместо обичайните 15мин до бачкането пътувах близо 25... лежерно така, кефаджийско.... а тия дет бързат, дали са ебали? :mhihi:

The night is dark and full of lo6o :mhihi: :paranoid:

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от TNT » 23 Яну 2023, 10:33

Тея пък табла за скорост дето ги напляскаха навсякъде, всяко второ не засича точно :lol:
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от alekangg » 23 Яну 2023, 10:39

ивчо написа:
vicho написа: аз бих избрал дефанзивното каране...

+1 ама нещо не става баш .
Е вчера в 20:00 по Околовръста едно Порше се опитваше да счупи звуковата .. и като казвам шпореше поне 250+ :bowdown: . Точно в участъка дето загина един младеж с едно БМВ в "пасарелката" . Па ако ще и 33 табла за скорост да сложат все тая . А си карах кротко със 100 и не е като да не ме изпреварваха . Жалко че нямам регистратор да пусна клипа - кенефа щеше да се обърне от струята въздух :kuku:

Докато не се нашие в някой не умре-вероятно другия шофьор.
После ще пеят по всички телевизии 2 седмици, шофьора ще се дава как и какви връзки е имал и с това ще се приключи.

Наистина искам разни синове, дъщери и жени на разните съдии и пр да бъдат претрепани от такива уроди и все някога ще уцелят и такива.

90% освен, че карат с 200 или 250+, са дрогирани или пияни или и двете общо..

Потребител
Аватар

Мнение от Petrolhead » 23 Яну 2023, 10:46

z
Последна промяна Petrolhead на 20 Ное 2023, 19:04, променена общо 3 пъти

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от TNT » 23 Яну 2023, 10:51

Гледам да пускам, ама по 1-2. Трябва да има толерантност, ама не и толерастия :mrgreen:
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: V8 HEMI

Мнение от ivanski_2 » 23 Яну 2023, 10:54

Petrolhead написа:имаи въпрос.
как постъпвате в ситуация, когато седите в задръстване, пъпилте полека напред, а от дясно има пресечка с включващи се автомобили?
Пускате ли ги?
Какво правите ако нагло си врат броните пред вас?

Пускам само 1, ако всеки го направи всички ще се включим равно и ми изглежда най-честно, най-много 2-ма, но 3-ти не пускам ако реши нека ме удари и така.
Some cars are made for maximum miles per gallon, and some are made for maximum smiles per gallon... the choice is yours... :)

Потребител
Аватар

Мнение от Petrolhead » 23 Яну 2023, 11:01

z
Последна промяна Petrolhead на 20 Ное 2023, 19:04, променена общо 1 път

старши ентусиаст
Аватар
Кара: си Е65-цата.

Мнение от ///M Power » 23 Яну 2023, 11:30

ивчо написа:Жалко че нямам регистратор да пусна клипа - кенефа щеше да се обърне от струята въздух :kuku:

Имах подобна случка на Ам Марица, карах си със 120 и една Г-класа мина на пълна газ /200+, нямам представе къде са ограничени/, така ме разклати, че първо помислих че нещо по седмицата се счупи...
"If everything seems under control, you're just not going fast enough."
- Mario Andretti

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата