България на първо място по смъртност на пътя - причини?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

Коя е главната причина?

Манталитетът на хората
147
47%
Лошите пътища
19
6%
Контролът на пътя и налагането(плюс събирането)на глобите
22
7%
Старите автомобили и лошите технически прегледи
1
0%
Липсата на ефективни присъди за пияните и убийците на пътя
12
4%
Всички тези неща
115
36%

Общо гласове : 316
Дон Кроки
Аватар
Кара: и се усмихва :)
Мечтае да кара: със сина ми :)
Детайли за колата: С всички възможни екстри.

Re: България на първо място по смъртност на пътя - причини?

Мнение от Kroki » 01 Мар 2023, 15:16

Lenco написа:Как да се заобиколят малоумните решения, не закона, 99% от камерите се слагат на хранилки, не на места с проблеми в движението и реално висока скорост.

Ето това е. Ако някой може да свъши работата да каже. :)
You're safer in the race car than you are in cars going to and from the track. - Mario Andretti
`91 E30 318i `93 Е36 325td `06 E46 320d `12 F800ST `07 E61 LCI 525d

drago_pavlov написа:Аз светкам само ако има някаква опасност. За патруки не :lol: Както аз си плащам актовете, така ще си ги плащат и другите :mhihi:

Старши скрапер
Аватар
Кара: ше е21/316, сега 318ci и е93/335dct
Мечтае да кара: е21 без ръжди със S54
Детайли за колата: Powered by M43b19

Мнение от Lenco » 01 Мар 2023, 15:19

BMW_POWER написа:
Lenco написа:Измислено добре и реализирано с гъзъ на поредния творец по пътна безопасност.

Не стреляйте по пианиста, толкова си може :dunno:

Тука си прав, но ако се целнат двама, спазващи различните маркировки .... единия от двамата ще е виновен, по неприятния сигурно, пътя ще е ОК.
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E90 330d Individual, CBR1000RR
Мечтае да кара: яка атмосферка ръчка на задно от време на време...

Мнение от dhtj » 01 Мар 2023, 15:29

vicho написа:
dhtj написа:Не знам що го обяснявам, хиляди хора карат с 200 всеки ден по всеки път в страната който е поне малко равен, мислиш ли че ако не им се разминаваше щяха да го правят?

:shock: :shock: :shock:

хиляди хора

:shock: :shock: :shock:

аз верно, че чукнах оняден 37 и вече съм стар за тия работи, ама с 200 никога не съм карал... имам предвид да поддържам 200 км/ч

тва да караш със 180-200 и нагоре за повече от 5-10 секунди е...

ае няма да казвам нищо

Е, поддържането става предимно по магистралите. Но и по останалите пътища си раздават газ хората, ще каже човек че не си карал в България, че се изненадваш така?
Миналата година от софия към панега карах с 330ката по магистралата сам, бях на кеф и с чисто нови гуми и ме задминаха един ГТ-Р, едно ново спортно бмв , не помня 3-ка или 4-ка беше, но беше от бързия син цвят :lol: и едно R8.

Личеше си че караха в пакет и си правеха кефа момчетата, реших да се включа с тях и да ги гоня колкото мога, както казах бях с чисто нови гуми и чисто ново окачване от-до. Подадох на дизела колкото може, на излизане от тунелите изоставах малко от пичовете щото ускоряват по-бързо, но после ги настигах и мисля че синьото бмв имаше някакъв ограничител на 250, щото го изчакваха от време на време а моя боклук правеше 260+ и го изяждах тогава.
Цялата магистрала си я минахме така четиримата, беше хубаво време, нямаше трафик...
По варненската част на хемус се кара още по-яко, особено извън летния сезон. Там е по-добра настилката, има по-малко завои и рядко снимат.
Истории имам много, един път си тествах 159ката на магистралата, направих 240-250 по километраж, тъкмо се кефя колко върви и гледам в огледалото ми присветка една S-класа. :lol:
На тангентата всяка вечер има гонки, пълен е и нета с клипчета. Та карат си хората, не е е като да не карат.

Ти нали имаше 330ка с хибрид, генерация и т.н.. как така не си карал с 200 бе човек? Само за 0-100 ли си я правил тая кола? :lol:

П.П. И да чукам на дърво, само една снимка имам досега и тя беше преди да си купя радар-детектора. Със 70 при 50 на излизане от Българене. Други снимки нямам, а карам по 40-60 хил км на година, имал съм години и по повече. Не знам късмет ли имам, знам как да карам ли или двете, но дано така да си остане. :D

старши ентусиаст
Аватар
Кара: M340i
Мечтае да кара: Калибра
Детайли за колата: Portimao Blue, Turbo бензин

Мнение от vicho » 01 Мар 2023, 15:40

dhtj написа:Ти нали имаше 330ка с хибрид, генерация и т.н.. как така не си карал с 200 бе човек? Само за 0-100 ли си я правил тая кола? :lol:

напротив ... но едно е да премеря 100-200 или да дам газ 80-180 и да се върна на 150 (на магистралата), а съвсем друго да си пердашиш до Пловдив със 180-200-220

казвам, че не обичам да поддържам скорост над 150-160км/ч (по километраж), дискомфортно ми е, а и много неща могат да се объркат и за това се изненадвам, че много хора карат така, въпреки, че аз като пътувам по тия 2 "магистрали" изключително рядко някой ме изпреварва, за сметка на това в града съм най-бавен от всички

гонките които споменаваш не са "каране" и специално моето мнение е, че са доста по-безопасни от константно каране с 200

иначе и аз имам клипчета където не съм света вода, но не съм си позволявал да слаломирам между колите от над 10 години :dunno:
You said: "Time will change!" What if it changes you?

старши ентусиаст
Аватар
Кара: сребърна звезда
Мечтае да кара: RAUH

Мнение от kiko » 01 Мар 2023, 15:43

https://btvnovinite.bg/bulgaria/narushe ... genta.html
Ако някои все още не му е ясно повечето бентлита,ферари,амг-та и тн. по бг пътищата откъде са...

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от dhtj » 01 Мар 2023, 15:52

vicho написа:за това се изненадвам, че много хора карат така

Карат много, бих казал че няма S-класа или А8 от последното десетилетие, който да кара с под 180 по магистралите. :lol:
Но айде, тези хора ги разбирам, колите им са направени за това, вътре скорост не се усеща в тях, стабилни са и могат да спират.
Тези с GT-Rите, поршетата и R8-ците и тях ги разбирам.

Но не разбирам олигофрените с джипове, които карат с 200+. Тва че си дал 100-200к лв и имаш 400-500 коня, не значи че си превъзмогнал физиката и високия център на тежестта на тея бараки...
Другите опасни състезатели са тези с бусовете и баничарките, но те са силни само на двулентовите пътища, че топ спийда им е 150 и на магистралата издишат. :lol:

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 01 Мар 2023, 16:25

dhtj написа:
vicho написа:за това се изненадвам, че много хора карат така

Карат много, бих казал че няма S-класа или А8 от последното десетилетие, който да кара с под 180 по магистралите. :lol:
Но айде, тези хора ги разбирам, колите им са направени за това, вътре скорост не се усеща в тях, стабилни са и могат да спират.

не си прави илюзии... със 180 всичко под някой сериозен спортист (примерно 911 гт3) е на практика неуправляемо. нито може да завива, нито може да спира.. да не говориме, че при такива скорости човешкия фактор е решаващ...

и друго- точно а8-ците и с-класите и другите тежки големи и меко окачени коли дори в най- спортните им изпълнения са абсолютни свинки на лед при високи скорости и веднъж като ти избяга контрола после няма хващане... това ти го казва инструктор които от 15 години има поне едно (а често и повече) от най- дебелите амг-та в гаражите си...
алекс
трабант 601с
разни други возила

младши ентусиаст
Аватар
Кара: X5 G05/X1 F48
Мечтае да кара: 911

Мнение от Jorixa » 01 Мар 2023, 18:04

kiko написа:https://btvnovinite.bg/bulgaria/narushenija-v-stroitelstvoto-na-severnata-skorostna-tangenta.html
Ако някои все още не му е ясно повечето бентлита,ферари,амг-та и тн. по бг пътищата откъде са...

От българските пътища :mhihi: Ма то тва отдавна е ясно, те хиляди километра магистрали ограбиха, ти за една 15 километра тангента ли си :mhihi: И въпреки това Бойко след 2 седмици предизборно пак ще се хвали колко магистрали е построил

Потребител
Аватар

Мнение от Petrolhead » 01 Мар 2023, 18:27

z
Последна промяна Petrolhead на 20 Ное 2023, 19:01, променена общо 1 път

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Jorixa » 01 Мар 2023, 18:40

Мене ми е интересно как в тема в която основно се обсъждат идиотите на пътя, изпъква някой който се хвали как кара с 260 по Хемус :roll:

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от TNT » 01 Мар 2023, 18:43

Аз обикновено пътувам в дни, дето се радвам, ако мога да поддържам 140 :lol:
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от dhtj » 01 Мар 2023, 18:44

Jorixa написа:Мене ми е интересно как в тема в която основно се обсъждат идиотите на пътя, изпъква някой който се хвали как кара с 260 по Хемус :roll:

В бмв форум ли сме или в девическо училище? :lol:
И не се хваля, споделих го във връзка с това, че има смисъл от антирадари и радар-детектори, защото има много хора които карат със скорост над ограниченията.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Jorixa » 01 Мар 2023, 18:46

dhtj написа:В бмв форум ли сме или в девическо училище? :lol:

То не случайно БМВ-то има такава лоша репутация, за жалост.

Че от антирадари понякога има смисъл съм съгласен (примерно като правят клопка на знак 30), ама примера който ти даваш е нелеп от всякъде. Тва не ти е аутобана, на Хемус точно ако ще и с Макларън да съм не бих карал с 260.

Дон Кроки
Аватар
Кара: и се усмихва :)
Мечтае да кара: със сина ми :)
Детайли за колата: С всички възможни екстри.

Мнение от Kroki » 01 Мар 2023, 19:10

Намерих си V1. :yes:
You're safer in the race car than you are in cars going to and from the track. - Mario Andretti
`91 E30 318i `93 Е36 325td `06 E46 320d `12 F800ST `07 E61 LCI 525d

drago_pavlov написа:Аз светкам само ако има някаква опасност. За патруки не :lol: Както аз си плащам актовете, така ще си ги плащат и другите :mhihi:

Старши спамър
Аватар
Кара: Кон
Мечтае да кара: Сърф
Детайли за колата: Немски кон

Мнение от Top Gun Maverick » 01 Мар 2023, 21:04

dhtj написа:
Jorixa написа:Мене ми е интересно как в тема в която основно се обсъждат идиотите на пътя, изпъква някой който се хвали как кара с 260 по Хемус :roll:

В бмв форум ли сме или в девическо училище? :lol:
И не се хваля, споделих го във връзка с това, че има смисъл от антирадари и радар-детектори, защото има много хора които карат със скорост над ограниченията.

Объркал си форума сега с форума преди 15+ години колега. :mhihi: Тогава имаше и рацерски раздел, който се закри с цел да бе се толерират подобни неща и лично аз много рядко съм си позволявал да пускам и след тия години някакво интересно клипче с нещо любителско. Нали, направено на симулатор и подправено. :mhihi:

Та относно поддържане на някаква скорост в продължение на много километри по магистрала...никакъв шанс да направя подобно нещо, то си е супер скучно по дефоулт. Казвам на първо място скучно защото в мен говори ентусиаста. Вече като говори разума казвам, че е супер опасно, понеже колите пред теб не те виждат буквално, а да им светил отзад ми е...няма да ти казвам какво за да не засегна някой, може би и теб.
Слушай колегата алх за скоростта над 180, има опит човека. Аз мога да ти кажа само да се замислиш над нещо от моя опит, а той не е малко, над 2 млн. километра с коли в които е имало и мноооого бързане като под бързане да се знае, че може да бързаш с 20(не ми се обяснява точно с 20 какво значи, че ми навява кофти спомени)с 90, със 140 и с 250-300+. Бързането обикновено се бърка с висока скорост, понеже двете неща често са ръка за ръка. Но при високата скорост, с една М-ка със спирачки различни от керамика, спреш ли веднъж от 250+ рязко до под 100, второ спиране по този начин нямаш докато не ти се охладят дисковете и накладките. Последните може да второто спиране просто...да се запалят. И това е М кола, а не обикновено БМВ. Та в тоя ред на мисли когато адреналина вземе да говори(да речем гониш се с мотор)тия неща е малко трудно да ги мислиш, но ако опитен рацер, почваш да ги усещаш. Да не не разбереш грешно, за тия над 2 млн. километра(не знам колко народ познаваш с толкова зад волана)съм правил много простотии и съм бил далеч от пример за шофиране. Последните три години от короната насам имам чувствителна разлика в карането и ситуации, които съм създавал(защото с високата скорост създаваш много)преди, сега ми се вижда почти невъзможно да създам. Да, пак ми е правило кеф да карам яко на някакви места и да се закачам с мотористи ако познавам пътя и условията, но някак сякаш мисля доста повече. Но и преди почти винаги мислех много де, но на бърз кадър. :mhihi:
А нямаш идея едно животно на пътя как може да ти обърка нещата или някой ако се завърти или спре рязко. Казвам ти го като човек, който е блъскал куче, борсук, чакал и кон, а много пъти му се е разминавало с коне и кучета.
In God we trust, all others we track.
Да караш с ръчна кутия в САЩ е умение и си нещо като пилот. В Европа ако не можеш да караш ръчка е срам и си нещо като неможач. :mhihi:
I feel the need, the need for speed.

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата