България на първо място по смъртност на пътя - причини?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

Коя е главната причина?

Манталитетът на хората
147
47%
Лошите пътища
19
6%
Контролът на пътя и налагането(плюс събирането)на глобите
22
7%
Старите автомобили и лошите технически прегледи
1
0%
Липсата на ефективни присъди за пияните и убийците на пътя
12
4%
Всички тези неща
115
36%

Общо гласове : 316
ентусиаст
Аватар

Re: България на първо място по смъртност на пътя - причини?

Мнение от driver69 » 09 Май 2023, 16:13

Хора, нека не си говорим глупости - няма как и защо пресичащите на пешеходна пътека да са виновни за това, че някой ги блъска.
Затова има табели - виждаш, че има пешеходна пътека, виждаш, че е оживено - вероятно ще съобразиш скоростта си и няма да минеш с точно 50, щото толкова е ограничението. Нито са прекалено на често пешеходните пътеки, нито сме Рим - да гъмжи от туристи.
Малко внимание от наша страна ще спести много инциденти.

П.П.: Точно 1.4км му трябва на форд ка първо поколение да се засили със 160. Подозирам малко повече, за да спре, което според мен е проблемът в цялата идея на "слаби коли за млади шофьори"...

Photographer
Аватар
Кара: му се нещо старо

Мнение от randity » 09 Май 2023, 16:21

Аз неведнъж съм писал тук за мои колеги, които буквално скачат на пътеката и край, всичко замръзва. И очакват друг да ги пази, и съм се карал с тях по тая тема, но те си знаят тяхното. Има пътека, значи скачат с двата крака. А пък аз чинно си чакам и гледам дори задната кола дали спира, щото кел файда, ако първия спре, а втория го нацели с 50-60-70 км. И въпреки това, преди години една госпожа ме въртя по продължение на колата си, щото не ме видя от А колонката и тръгна.
За това и казах възпитание по-горе. Да възпиташ детето си как се пресича, кога, оглежда се. Ежедневно ставам свидетел на майки с деца в ръце, минавайки на червен светофар, щото нямало коли или пък са далече. И? Спестиш 5 секунди, които могат да костват живота ти. И утре това дете на 10 години ще реши, че колата е далеч и айде пак статистика.

Изпратено от моят SAMSUNG S22+ с помощта на Tapatalk
.. и отново се замислих „Божее, какви автомобили са правени през миналия век. Сега всичко е пластмаса n-то качество."..

Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от STEVAL » 09 Май 2023, 18:23

sme666ko написа: Други коли не се виждат около момента на удара с пешеходците.

В първата секунда на клипа се вижда, че някой прави десен завой от ул. Русе към Сливница. 2-3 секунди след това преминава и форда.

Къде са били пешеходците, докато първата кола прави десния завой. Дали този с десния завой, не е принудил форда да мине в лявото платно, където вероятно са били и пешеходците.

Камерата която снима мисля, че е от паркинга на гумаджийницата.

Старши Алкохолик
Аватар
Кара: E60 LCI 535d
Мечтае да кара: E24 635CSi
Детайли за колата: Немска петица с многооо екстри. Ама не всичките, де! Такива има само нов внос от Италия :D

Мнение от zAcK » 09 Май 2023, 18:24

Сега пешеходците излезнаха виновни, така ли? В случая двама млади, които са си заминали, лека им пръст!

Да ви питам, вие сериозни ли сте? Щото:
- пешеходните пътеки са означени със знаци;
- пешеходните пътеки са означени с маркировка;
- в града има ограничение на скоростта, в някои зони дори са доста ниски;
- в градски условия се кара с повишено внимание, особено като има знаци, маркировка, ограничена видимост и т.н.

Това, че някой си мисли, че може да си засили курника, щото било правичко не ви дава право да обвинявате пешеходците :idea:

P.S. На клипа се вижда как кара този убиец и нищо не може да го оправдае. Освен нашето лайняно подобие на съдебна система, разбира се :censored: :censored: :censored:
Хубави години бяха, 'га бяхме млади фенове с M20-ки с големи 'жанти! :mhihi: :mhihi: :mhihi:
Изображение
E34 520i / E39 520i / E39 540i / E60 535d - Love at First Sight is Real :mhihi:

Photographer
Аватар
Кара: му се нещо старо

Мнение от randity » 09 Май 2023, 18:30

Аз съм далеч от мисълта, че пешеходците, лека им пръст, са виновни. Коментираме момента, че дори предвид изброените от теб фактори, е хубаво, когато тръгне някой да пресича, все пак да спре и се огледа какво е положението.

Изпратено от моят SAMSUNG S22+ с помощта на Tapatalk
.. и отново се замислих „Божее, какви автомобили са правени през миналия век. Сега всичко е пластмаса n-то качество."..

Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: M340i
Мечтае да кара: Калибра
Детайли за колата: Portimao Blue, Turbo бензин

Мнение от vicho » 09 Май 2023, 19:19

randity написа:Аз съм далеч от мисълта, че пешеходците, лека им пръст, са виновни. Коментираме момента, че дори предвид изброените от теб фактори, е хубаво, когато тръгне някой да пресича, все пак да спре и се огледа какво е положението.

това няма нужда да го коментирате, защото нагнетявате излишно напрежение :no:

Аз на клипа виждам кола която минава минимум със 110-120, тоя е абсолютен убиец

Трябва да се нацвъкат адски високи легнали полицаи през 150-200 метра и те така, аз лично не виждам алтернативи :conf: :conf: :conf:
You said: "Time will change!" What if it changes you?

старши ентусиаст
Аватар
Кара: сребърна звезда
Мечтае да кара: RAUH

Мнение от kiko » 09 Май 2023, 19:58

https://www.google.com/maps/@42.740101, ... authuser=0
Плочките на кръговото не са паднали от самосебе си :confused:
Истината е,че ние сме тоталните уроди!Знам и съм сигурен ,че тук има супер много качествени,възпитани,културни хора...но това което гледам по пътищата,тв и тн. не мога да си го обясня.И млади,средна възраст и дърти..нагледал съм се на простотий!

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от carmanf1 » 09 Май 2023, 20:12

Don_Diego написа:Не можела да вдигне 100... :kuku:
Няколко дни се возя с 8цата (кола дето има сила и сравнително бързо ускорява дори като не я натискаш) из София, на всеки светофар ме правят смешен разни въшки.
Вчера на Борис 3ти, от Красно село посока Владая един го следвах до 80 и върнах газта, той продължи да натиска с първия Ситроен Ц3 :banghead: , кажи речи същия сандък като Форд КА.

Да, всякакви младежи - момчета и момичета яко се напъват с тия въшки :shock:
За мен е липса на възпитание и образование. И са много рискови и нагли.

Отделно другото рисково явление е, мъже и жени на средна възраст (като мен :lol: ),
с разни нови малки френски, корейски и японски сув-чета. Много са бързи и пътя е техен. Мега нагли.

Най ми е смешно, като карам на баща ми е36-цата. То ме засичат, то свирят за няма нищо, показват колко са бързи :lol:

Кво доказваш на 29 годишно бмв :lol: Всъщност знам, ама няма да споменавам.

ПС. Един мой много близък човек, даде на дъщеря си, като взе книжка, Scirocco R. Една от старите му коли.
Само че, я възпита както трябва като шофьор и до момента, вече 2-3 години, няма и драскотина по колата.
И съм я засичал малката много пъти как кара. Идеална си е.
Да чукнем на дърво.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: на късмет и надежди...
Мечтае да кара: "бяла служебна баничарка"
Детайли за колата: seats and a steering wheel....

Мнение от nickstorm » 09 Май 2023, 20:27

Малкия или полицай или инструктор ще стане :arrow:

https://www.youtube.com/shorts/cCcC7nyoDdY
"Работи, работи!"-казал Иван Вазов и легнал да спи

младши ентусиаст
Аватар
Кара: СамУет

Мнение от Пинтев » 09 Май 2023, 21:23

Спокойно,Марковски вече му каза...да лъже че кола отсреща го е заслепила и затова не е видял пешеходците.
Това го знам и от хора с системата,при ПТП,ако е ден казваш че слънцето те е заслепило,вечер кола срещу теб.
И това ще мине и замине,да почиват в Мир тези млади хора.
Изображение

Старши спамър
Аватар
Кара: Кон
Мечтае да кара: Сърф
Детайли за колата: Немски кон

Мнение от Top Gun Maverick » 09 Май 2023, 21:39

Това няма как да помогне. Заслепила го кола, влезнала в насрещното, няма ли я там колата или да има свидетели да и посочат рег. номер все тая. Като с сте заслепили е трябвало да караш по-бавно. Тия глупости ще ги говорят пред хората и съдията за да се смекчи натиска върху шофьора.
In God we trust, all others we track.
Да караш с ръчна кутия в САЩ е умение и си нещо като пилот. В Европа ако не можеш да караш ръчка е срам и си нещо като неможач. :mhihi:
I feel the need, the need for speed.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от 3186 » 09 Май 2023, 21:59

Спускайки се от моста на захарна фабрика има перфектните условия и асфалт да вдигне 120+ с тоя дарак. Допускам, че се е кефил на лесното ускорение.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E39 528i, Е39 520i Touring
Мечтае да кара: Е39 М5
Детайли за колата: Powered by шпер

Мнение от drifty » 10 Май 2023, 0:31

Аз съм имал астра с 60к.с и съвсем прилично достигаше 160+км/ч, та слабата кола не е въобще по-безопасна, дори напротив, може да се засили що годе, но ни спирачки има, ни окачване, ни пътно поведение.

За мен поне пешеходците трябва да са също толкова отговорни към участието си в движението, колкото и шофьорите. Не знам за вас, но аз никога не се разхождам с две слушалки в ушите пеша, винаги поне едното ухо слуша какво се случва по пътя около мен за всеки случай.
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от spirco » 10 Май 2023, 1:16

Аз се чудя как в един часа през нощта на празна улица не са чули приближаващ се с висока скорост автомобил. Това не мога да си го обясня по никакъв начин.

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 10 Май 2023, 5:59

spirco написа:Аз се чудя как в един часа през нощта на празна улица не са чули приближаващ се с висока скорост автомобил. Това не мога да си го обясня по никакъв начин.

Ако си със слушалки може нищо да не чуеш….

За астрата 60 коня и 160км/ч…. Не съм сигурен. 140 може би… ако имаш мегдан ….
алекс
трабант 601с
разни други возила

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата