Интересни хоби проекти

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

старши ентусиаст
Аватар
Кара: BigBlockV8
Мечтае да кара: бангия с предно
Детайли за колата: Hemi 370 cu. in.

Re: Интересни хоби проекти

Мнение от Nickelback » 19 Юни 2024, 16:52

Тъкмо вчера се зарадвах, че направих да работи процедурата по калибрацията на сервото и проактивното търсене на "нулева" позиция по време на движение, и настъпих първата по-сериозна (китайска) мотика :banghead:

Та... понаправих вчера софтуера по горните точки, пускам го. Не и не! Актуатора трепери, блъска се, не държи нулева позиция като джойстика е на 0 - тотално неадекватна работа! :dunno: Гледам, струвам PID алгоритъма, настройвам му уж коефициентите, слагам повечко интегрална компонента - не, и не - "Радецки" се люлее и чука, и кОр! :banghead:
Викам си "това ще да е някаква шумотевица по хардуера", въпреки че филтирам входовете на АЦП-то, а и софтуерен moving average съм си сложил :dunno: Хващам меря с о-скопа - пълна кома - напреженито на плъзгача на потенциометъра си прескача как с'и иска. Дори и с прос' мултицет се вижда. Викам си, баси, прееб@ал съм нещо входа на АЦП-то, не беше така положението :dunno: Мии, не... Меря с омметъра директно потенциометъра и ужас - прескача стойности, губи контакт, мамата си трака :dunno: Викам си баси китайските боклуци, 5 дена тест не могат да изкарат, камо ли по-продължителна работа :banghead:

Та сега, закрепих временно положението като извъртях плъзгача към по-горния рейндж на потенциометъра (ползват се 2 килоома от 10 общо, та имаше мегдан). Явно там не е толкова износен - подозирам, че китаеца ми е пратил някой поизползван актуатор :censored: Засега няма драми - държи стабилни стойностите :dunno: Ама това ще е до време, както се сещате, "драги зрители" :roll:

Не знам какво да правя сега...
- Да взема такъв или подобен потенциометър - все си е боклук, а и аз лично смятам, че потенциометър няма място в такава система с интензивно и постоянно движение в нея, ама рекох да пробвам, понеже си е в сглобка заедно с актуатора, и ми спестява супер много занимавки :dunno:
- Да взема още един оптичен (някакъв малък) ротационен енкодер с кух вал и да го намърдам на вала дето се върти (на мястото на червяка).
- Или да взема някой линеен енкодер, който да си го монтирам тотално извън корпуса на тоя шиб@н китайски актуатор :banghead:

Ша го мисля... преевава ми плановете яко тая китайщина :banghead: Приемам идеи, ако някой има, за нещо хитро/елегантно, и пожелателно, по-лесно/бързо за изпълнение :bchug:

Изображение
Изображение Изображение

"За тЕя пари има Е-шеесе" - форумна пословица.
Лето две и седемнаесто.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Nickelback » 21 Юни 2024, 12:49

Nickelback написа:Приемам идеи, ако някой има, за нещо хитро/елегантно, и пожелателно, по-лесно/бързо за изпълнение :bchug:

Проблемът с калпавия потенциометър ще го решавам радикално :ok: Минавам на тотално безконтактно решение :mhihi: Исках да е пак оптичен енкодер, но толкова малки, че да се вместят в това пространство, не намирам :dunno:

Но пък открих ей това от "добрите" пък братя китайци - single-turn сензор за ротация на база Hall ефект :ok: 16-битов дори! Automotive grade! :mhihi: Можеш да го въртиш до 15000об/мин. и не му дреме уж - да кажем, че ще е износоустойчив :mhihi:

Изображение

Понеже изхода му е SPI, ще трябва само да го адаптирам към останалата част на системата (не искам да преправям това дето съм натворил до момента). Та понеже отдавна ми хартисват едни дребни платчета с микроконтролера на Raspberry Pi Pico (RP2040), реших, че му е дошло време да опитам и тая платформа (не само с Линукс, Espressif и Nordic да си играя) :ok:

Изображение Изображение

Та смятам да направя един елементарен "конвертор" с тая дребна и евтина платчица - от SPI към аналогов напреженов изход (от 0 до 4.095 волта - ще ползвам за DAC MCP4821), и така ще емулирам все има потенциометър вътре в сглобката :ok: Понеже датчика е single-turn, ще трябва софтуера ми да следи "превъртане", и да съответно да опреснява изходното напрежение правилно :) Ще стане чудно, plug-'n'-play, и най-вече - безинвазивно за останалата част от системата :ok: Само и една куплираща втулка трябва да му врътна на принтера и ще зАспи :ok: Чакам го само да пристигне :) Ай ш'е им се не види и китайците :mhihi:

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

ПС: И малко за разведряване - има и по-луди от мене (да се оправдая, нали), занимават се хората :ok:

Изображение Изображение

Лето две и седемнаесто.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от enigma » 21 Юни 2024, 21:04

:yes: Май така се развиват нещата при тебе :ok:

IMG_2137.jpeg
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
enigma
የተጨቆኑትን ነጻ አውጡ

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Nickelback » 21 Юни 2024, 22:34

enigma написа::yes: Май така се развиват нещата при тебе :ok:

Хахаа, абсолютно! :mhihi:
Признавам си, че съвсем малко съм се занимавал с контролни алгоритми, но да - някои неща са очевидни просто:
- актуатора под 10% duty cycle не го търси да мръдне
- по-изразено запъване се усеща в краищата, но и в някои точки из средата
- сигурно и други драми си има, но не съм се задълбочавал да ги търся

Но със сигурност няма да инвестирам за момента време да свалям предавателната му характеристика - абсурд просто на тоя етап :ok: Гоня някакви разумни дедлайни все пак :ok: И да му притреперва малко волана в ръцете на детето ще го изтърпи засега :mhihi:
По-натам може да се позанимавам, само веднъж да монтирам и да почне да се ползва машинката - после ще е по-лесно :)

Sent from my M2102J20SG using Tapatalk
Изображение Изображение

Лето две и седемнаесто.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Nickelback » 26 Юни 2024, 14:01

От последния път два major ъпдейта :ok:

1. Докато си чакам да ми дойде оня "специалния" датчик за ъгъл, реших та подкарах environment-а за работа с RP2040 и буквално за час-час и малко се интерфейснах с MCP4821 DAC-а :ok: Ей много благ фреймуърк и документация си има това RP2040 - много е приятно човек да си прави разни неща с него :) Жалко, че няма смисъл да се конкурира с ESP32 :mhihi: :mhihi: :mhihi: Е.. има си и специфични приложения, дето пък ESP-то няма как да влезе в употреба :roll:

2. Нашляпах набързо и един драйвер да чета по Modbus и "кулонометъра" на батерията (a.k.a. "fuel gauge" :mhihi: ) Мерии... бая работи! Много приятна машинка :yes: Можете да видите на клипа :bchug: Да няма изненади на пътя, нали - "аууу колко ли заряд имамм в батерията" :mhihi: Вярвам, че ще работи прилично :bchug: Остава да направя и четенето на заряда на батерията на самото дистанционно, ама не е супер приоритетно, понеже самия чарджър дето ползвам, има (груба) индикация за нивото :yes:

По-важно ми е да взема да почна да монтирам най-накрая, ама имам още малко инструментален код да подготвя за самата калибрация, за да мога да гледам графично релациите между енкодер и потенциометър - за серво функцията за "шофьора" говоря :) Ама първо да монтирам "моя" потенциометър в корубата на сервото, че да не си създавам двойна работа :) Абеее, види му се края ;) :mhihi:

Изображение Изображение

Лето две и седемнаесто.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Nickelback » 03 Юли 2024, 14:00

Лекинко ъпдейтче от обедните почивки за последните 2-3 дни - малко "труд и техника" пак, не може без шлосерство, баси :ok:
Една къстъм сглобка - някаква комбинация от X-brace (да разпъва "коша" :mhihi:), да крепи акумулатора, и да е контролен и носещ панел, върху който се монтират battery monitor-а и порта за зареждане (засега) :) Пък и да скрие кабелажа отдолу от дребосъка :ok: Не че няма да почне да кърти и разучава, и да развива болчетата като ми докопа отвертката, ама малко от малко поне да поскрива нещо :mhihi: :ok:

За после/утре плана е да монтирам "master kill switch-а" (кат' на "бегачките" :mhihi: ), да взема размер за кабелите, та да ги направя и тях :ok:
И така първа фаза на монтажа (захранване и силова комутация) ще я пишем "done" :ok:

Следват монтаж на "блок електроника" и "блок актуатор", за да имаме "пълна фунционалност" на ниво "родител" :mhihi:

После монтаж на "блок енкодер" и калибрация, за да може и детето да управлява :)

И накрая - "периферия" - лампи, клаксони, сирени, оръдия - ще видим :mhihi: :ok:

Изображение Изображение

Изображение Изображение

Изображение
Изображение Изображение

Лето две и седемнаесто.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E39, D3 W12, E89, U11, G09, G70

Мнение от Don_Diego » 03 Юли 2024, 14:13

:OT: Сложи му някакво водно оръдие, че да пръска младите майки в жегите :twisted: :mhihi:
Изображение

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 03 Юли 2024, 16:57

аз мисля, че колегата никълбек са го изхвърлили от работа кат го гледам с кви неща има време да се занимава... :angel:
алекс
трабант 601с
разни други возила

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от enigma » 04 Юли 2024, 6:16

alx написа:аз мисля, че колегата никълбек са го изхвърлили от работа кат го гледам с кви неща има време да се занимава... :angel:

Кво им е на нещата ?
Ако видиш някои от моите хора с какво се занимават… :mhihi:

https://youtube.com/shorts/cHHiYaEst_w
enigma
የተጨቆኑትን ነጻ አውጡ

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Nickelback » 05 Юли 2024, 15:49

Don_Diego написа::OT: Сложи му някакво водно оръдие, че да пръска младите майки в жегите :twisted: :mhihi:

НалЕ! Мис мокра фланелка да има :twisted: :mhihi: И аз си го мислех водното оръдие, между другото, ама това най-много да си се управлява от шАфьорчето - у него да е отговорността за мокрите... неща :mhihi: Ще видим! :ok: Само да го добутаме дотам :mrgreen:

alx написа:аз мисля, че колегата никълбек са го изхвърлили от работа кат го гледам с кви неща има време да се занимава... :angel:

Аа, по-скоро аз ще ги изФърля, ако още малко ме понервират! :mhihi:

enigma написа:Ако видиш някои от моите хора с какво се занимават… :mhihi:

:mhihi:

И още малко глупости тука :) Монтирах мастър ключа - стана си кат' заводско :mrgreen: И изнамерих място за карантията на battery monitor-а. Взех мерки и за кабелите да напоя, но още не съм ги почнал, че реших първо да изчистя идеята за механиката и монтажа на актуатора :roll: И май (добре) го измислих - ще се получи чудно :ok: Взех мерки какви болтове ми трябват, та поръчах от един Бургаски магазин. Утре трябва да дойдат :yes:

И най-якото - дойдоха ми и ония прецизните датчици за ъгъл, дето бях писал. Та другата седмица трябва и дигиталния износоустойчив потенциметър за актуатора да е готов, и всичко ще е ток и жица! :ok:

Изображение Изображение

Изображение Изображение

Изображение Изображение

Изображение Изображение

Изображение Изображение
Изображение Изображение

Лето две и седемнаесто.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Nickelback » 11 Юли 2024, 10:43

Вчера направих първо "палене" с новото опроводяване и новата "battery система" :mhihi:
"Запали от раз" джипката и пита за още :mhihi: :ok: Кефи ме как си стана сравнително спретнато под капака и удобно за сервизиране :ok: Само трябва да привържа тук-там кабелите да не висят :) Та да, първа фаза - "захранване и силова комутация" - я пишем наистина "done" :ok:

Изображение

Изображение Изображение

Изображение Изображение

Изображение Изображение

Вдигнах я на един стол и я пробвах да видя колко харчи на празен ход - от 70 до към 600 милиампера без "товар". А я бях мерил, с малчугана onboard, и допълнителен товар като я дърпам/бутам обратно на посоката на движение (доколкото мога, че е бая ячка :mhihi: ) - качваше докъм 20-24 ампера :roll: Та така... има тяга достатъчно, само дето гумите са пластмасови и превъртат :ok: Ама и на тях съм им вдигнал мерника :mhihi:

Сутринта намерих време, та довърших и "proof-of-concept"-а за надежден потенциометър :mhihi: Вързах го по SPI към Raspberry Pico-то и ей го - жми :ok: Сега трябва да го направя софтуерно, да не превърта на 1 оборот, ами да хваща поне 2-3 оборота, понеже като го гледам актуатора и предавките му, май оригиналния потенциометър не прави повече от 2 оборота :) Много прецизен и надежден датчик ми се струва тоз китаец, ще го видим как ще се държи дългосрочно :)
Като направя "потенциометъра" и го вградя в корубата на актуатора, монтирам актуатора, управляващия блок, и ще ходим на първи field тестове с малкия :mhihi:
Като видя, че всичко е наред ще сложа и енкодера към волана :)

Изображение Изображение

Лето две и седемнаесто.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Nickelback » 12 Юли 2024, 15:21

Още малко ювелирно "изкуство", от немай къде :mhihi: Поне като AI-я "ме остави без работа", мога да се пробвам за часовникар нещо :mhihi: :ok:

Ето как, малко по малко днес, правя прехода от тоя боклук:

Изображение

към това :ok:

Изображение

Пак - да е жива и здрава жената, че ми взе тоя Дремел - направо се родих :ok:
И понеже нямам дълги и тънки шпилчици/болтове, направо напоих директно на ламарината едни носещи платката "шини" от "мостовак", и... да заминава, че почва да ми писва :mhihi: :wave:

Изображение Изображение

Изображение Изображение

Изображение Изображение

Изображение

Изображение Изображение

Изображение Изображение

Изображение Изображение

Изображение Изображение

Изображение Изображение

До края на деня (ако не ми писне много :mhihi: ) трябва да напоя RPi Pico-то на платчето, наред с DAC-а, и да вържа жиците на датчика. А в понеделник, трябва да нарисувам и врътна на 3D принтера една преходна втулка от датчика към оригиналното бяло зъбно колелце :) Само, че мисля тая втулка да я пусна с лек аксиален луфт... понеже тъпия китайски червяк (/ос) има лек радиален луфт, който... се трансформира в аксиален :mhihi: , и ще ми разбие датчика :roll: Занимавки да искаш :dunno:

Но преди това, понеже твърде много се мразя вече :mhihi: , мисля че е крайно време да си подредя работната маса (една много малка част от целия мармалад около мен) :mhihi: :mhihi: :mhihi: :ok:

Изображение
Изображение Изображение

Лето две и седемнаесто.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: M340i
Мечтае да кара: Калибра
Детайли за колата: Portimao Blue, Turbo бензин

Мнение от vicho » 15 Юли 2024, 21:59

:shock: :shock: :shock: :shock:

аз днес си затегнах болтовете на симулатора, че почна да ми хлопа седалката (разхлабила се е) под моите 85кг

лежах по земята (боля ме кръста и колената), търсих звезда 13 и гаечен 13...

и после влизам и гледам последния пост

ВЪЙЙЙЙЙЙЙЙЙЙЙЙЙЙЙЙЙ :bchug: :bchug: :bchug:
You said: "Time will change!" What if it changes you?

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Nickelback » 16 Юли 2024, 9:20

vicho написа:...
аз днес си затегнах болтовете на симулатора
...
ВЪЙЙЙЙЙЙЙЙЙЙЙЙЙЙЙЙЙ :bchug: :bchug: :bchug:

Хах :D И ти си имаш занимавка явно (освен бегачката) :bchug: Ще е интересно да покажеш/разкажеш за симулатора - той си е проект и си е направо за темата :yes: Нема само аз (единствен шашавец) да си пиша тука :ok: :mhihi:

Иначе - прогреса от вчера - малко, но съществен, и от сърце :angel:

Напоих платчето, и врътнах ей тая преходна втулка на принтера. Получи се от втория път, че ме мързеше да сменям дюзата (ползвах 0.4мм дюза, а можеше да сложа 0.2мм, или дори 0.1мм). Та от втория път налучках диаметъра за вала на датчика (въпреки, че във FreeCAD-а задавам точни размери, принтера си snap-ва според дюзата) :)
Получи се направо чук за мен! Супер гладко и без никакво биене се случват нещата! Само трябва да пооправя малко софтуера му да стане multi-turn (2 оборота range ще са достатъчни) :) Както се вижда на клипа, "превърта" два пъти :)

А тоя китайския боклук-потенциометър като го свалих, и го врътнах на ръка, усетих вече наистина колко е зле! То ми е биене, то ми е стържене, тракане, прескачане и запъване - нек'ъв ужас, нек'ъв ад! Добре, че се прееб@ на време, и трябваше да го разкарам, че само щеше да ми създава проблеми на пътя! :banghead: :ranting:

И това е общо-взето по сервото - ще го затварям и ще ходя при джипката, да взема размер да му удължа кабелите, че като дойдат другата седмица "хубавите болтове", направо да монтирам :) Тъкмо дотогава спокойно ще си довърша "допълнителните софтуерни tool-ове" ( :mhihi: ) за визуализиране на корелацията между потенциометъра на актуатора и енкодера на волана, за да направя лесна калибрация :ok: И зъбни колела, и монтаж на енкодера на волана имам да правя :roll:
Ух, взимам малко въздух с две думи :ok: :mhihi:

Изображение

Изображение Изображение

Изображение Изображение

Изображение Изображение
Изображение Изображение

Лето две и седемнаесто.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E90 330d Individual, CBR1000RR
Мечтае да кара: яка атмосферка ръчка на задно от време на време...

Мнение от dhtj » 17 Юли 2024, 4:26

Да не стане като новото М5 - новия модел с 50% по-тежък от предишния? :lol:

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата