Интересни хоби проекти
Модератор: Общи модератори
- Nickelback
- старши ентусиаст
-
- Кара: BigBlockV8
- Мечтае да кара: бангия с предно
- Детайли за колата: Hemi 370 cu. in.
Re: Интересни хоби проекти
Тъкмо вчера се зарадвах, че направих да работи процедурата по калибрацията на сервото и проактивното търсене на "нулева" позиция по време на движение, и настъпих първата по-сериозна (китайска) мотика
Та... понаправих вчера софтуера по горните точки, пускам го. Не и не! Актуатора трепери, блъска се, не държи нулева позиция като джойстика е на 0 - тотално неадекватна работа!
Гледам, струвам PID алгоритъма, настройвам му уж коефициентите, слагам повечко интегрална компонента - не, и не - "Радецки" се люлее и чука, и кОр!
Викам си "това ще да е някаква шумотевица по хардуера", въпреки че филтирам входовете на АЦП-то, а и софтуерен moving average съм си сложил
Хващам меря с о-скопа - пълна кома - напреженито на плъзгача на потенциометъра си прескача как с'и иска. Дори и с прос' мултицет се вижда. Викам си, баси, прееб@ал съм нещо входа на АЦП-то, не беше така положението
Мии, не... Меря с омметъра директно потенциометъра и ужас - прескача стойности, губи контакт, мамата си трака
Викам си баси китайските боклуци, 5 дена тест не могат да изкарат, камо ли по-продължителна работа
Та сега, закрепих временно положението като извъртях плъзгача към по-горния рейндж на потенциометъра (ползват се 2 килоома от 10 общо, та имаше мегдан). Явно там не е толкова износен - подозирам, че китаеца ми е пратил някой поизползван актуатор
Засега няма драми - държи стабилни стойностите
Ама това ще е до време, както се сещате, "драги зрители" 
Не знам какво да правя сега...
- Да взема такъв или подобен потенциометър - все си е боклук, а и аз лично смятам, че потенциометър няма място в такава система с интензивно и постоянно движение в нея, ама рекох да пробвам, понеже си е в сглобка заедно с актуатора, и ми спестява супер много занимавки
- Да взема още един оптичен (някакъв малък) ротационен енкодер с кух вал и да го намърдам на вала дето се върти (на мястото на червяка).
- Или да взема някой линеен енкодер, който да си го монтирам тотално извън корпуса на тоя шиб@н китайски актуатор
Ша го мисля... преевава ми плановете яко тая китайщина
Приемам идеи, ако някой има, за нещо хитро/елегантно, и пожелателно, по-лесно/бързо за изпълнение

Та... понаправих вчера софтуера по горните точки, пускам го. Не и не! Актуатора трепери, блъска се, не държи нулева позиция като джойстика е на 0 - тотално неадекватна работа!

Викам си "това ще да е някаква шумотевица по хардуера", въпреки че филтирам входовете на АЦП-то, а и софтуерен moving average съм си сложил

Та сега, закрепих временно положението като извъртях плъзгача към по-горния рейндж на потенциометъра (ползват се 2 килоома от 10 общо, та имаше мегдан). Явно там не е толкова износен - подозирам, че китаеца ми е пратил някой поизползван актуатор

Не знам какво да правя сега...
- Да взема такъв или подобен потенциометър - все си е боклук, а и аз лично смятам, че потенциометър няма място в такава система с интензивно и постоянно движение в нея, ама рекох да пробвам, понеже си е в сглобка заедно с актуатора, и ми спестява супер много занимавки

- Да взема още един оптичен (някакъв малък) ротационен енкодер с кух вал и да го намърдам на вала дето се върти (на мястото на червяка).
- Или да взема някой линеен енкодер, който да си го монтирам тотално извън корпуса на тоя шиб@н китайски актуатор

Ша го мисля... преевава ми плановете яко тая китайщина

"За тЕя пари има Е-шеесе" - форумна пословица.
Лето две и седемнаесто.
- Nickelback
- старши ентусиаст
-
Nickelback написа:Приемам идеи, ако някой има, за нещо хитро/елегантно, и пожелателно, по-лесно/бързо за изпълнение![]()
Проблемът с калпавия потенциометър ще го решавам радикално

Но пък открих ей това от "добрите" пък братя китайци - single-turn сензор за ротация на база Hall ефект

Понеже изхода му е SPI, ще трябва само да го адаптирам към останалата част на системата (не искам да преправям това дето съм натворил до момента). Та понеже отдавна ми хартисват едни дребни платчета с микроконтролера на Raspberry Pi Pico (RP2040), реших, че му е дошло време да опитам и тая платформа (не само с Линукс, Espressif и Nordic да си играя)

Та смятам да направя един елементарен "конвертор" с тая дребна и евтина платчица - от SPI към аналогов напреженов изход (от 0 до 4.095 волта - ще ползвам за DAC MCP4821), и така ще емулирам все има потенциометър вътре в сглобката

ПС: И малко за разведряване - има и по-луди от мене (да се оправдая, нали), занимават се хората

Лето две и седемнаесто.

Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
enigma
የተጨቆኑትን ነጻ አውጡ
የተጨቆኑትን ነጻ አውጡ
- Nickelback
- старши ентусиаст
-
enigma написа::yes: Май така се развиват нещата при тебе
Хахаа, абсолютно!

Признавам си, че съвсем малко съм се занимавал с контролни алгоритми, но да - някои неща са очевидни просто:
- актуатора под 10% duty cycle не го търси да мръдне
- по-изразено запъване се усеща в краищата, но и в някои точки из средата
- сигурно и други драми си има, но не съм се задълбочавал да ги търся
Но със сигурност няма да инвестирам за момента време да свалям предавателната му характеристика - абсурд просто на тоя етап

По-натам може да се позанимавам, само веднъж да монтирам и да почне да се ползва машинката - после ще е по-лесно

Sent from my M2102J20SG using Tapatalk
Лето две и седемнаесто.
- Nickelback
- старши ентусиаст
-
От последния път два major ъпдейта
1. Докато си чакам да ми дойде оня "специалния" датчик за ъгъл, реших та подкарах environment-а за работа с RP2040 и буквално за час-час и малко се интерфейснах с MCP4821 DAC-а
Ей много благ фреймуърк и документация си има това RP2040 - много е приятно човек да си прави разни неща с него
Жалко, че няма смисъл да се конкурира с ESP32
Е.. има си и специфични приложения, дето пък ESP-то няма как да влезе в употреба
2. Нашляпах набързо и един драйвер да чета по Modbus и "кулонометъра" на батерията (a.k.a. "fuel gauge"
) Мерии... бая работи! Много приятна машинка
Можете да видите на клипа
Да няма изненади на пътя, нали - "аууу колко ли заряд имамм в батерията"
Вярвам, че ще работи прилично
Остава да направя и четенето на заряда на батерията на самото дистанционно, ама не е супер приоритетно, понеже самия чарджър дето ползвам, има (груба) индикация за нивото
По-важно ми е да взема да почна да монтирам най-накрая, ама имам още малко инструментален код да подготвя за самата калибрация, за да мога да гледам графично релациите между енкодер и потенциометър - за серво функцията за "шофьора" говоря
Ама първо да монтирам "моя" потенциометър в корубата на сервото, че да не си създавам двойна работа
Абеее, види му се края

1. Докато си чакам да ми дойде оня "специалния" датчик за ъгъл, реших та подкарах environment-а за работа с RP2040 и буквално за час-час и малко се интерфейснах с MCP4821 DAC-а

2. Нашляпах набързо и един драйвер да чета по Modbus и "кулонометъра" на батерията (a.k.a. "fuel gauge"

По-важно ми е да взема да почна да монтирам най-накрая, ама имам още малко инструментален код да подготвя за самата калибрация, за да мога да гледам графично релациите между енкодер и потенциометър - за серво функцията за "шофьора" говоря

Лето две и седемнаесто.
- Nickelback
- старши ентусиаст
-
Лекинко ъпдейтче от обедните почивки за последните 2-3 дни - малко "труд и техника" пак, не може без шлосерство, баси 
Една къстъм сглобка - някаква комбинация от X-brace (да разпъва "коша"
), да крепи акумулатора, и да е контролен и носещ панел, върху който се монтират battery monitor-а и порта за зареждане (засега)
Пък и да скрие кабелажа отдолу от дребосъка
Не че няма да почне да кърти и разучава, и да развива болчетата като ми докопа отвертката, ама малко от малко поне да поскрива нещо

За после/утре плана е да монтирам "master kill switch-а" (кат' на "бегачките"
), да взема размер за кабелите, та да ги направя и тях 
И така първа фаза на монтажа (захранване и силова комутация) ще я пишем "done"
Следват монтаж на "блок електроника" и "блок актуатор", за да имаме "пълна фунционалност" на ниво "родител"
После монтаж на "блок енкодер" и калибрация, за да може и детето да управлява
И накрая - "периферия" - лампи, клаксони, сирени, оръдия - ще видим

Една къстъм сглобка - някаква комбинация от X-brace (да разпъва "коша"

За после/утре плана е да монтирам "master kill switch-а" (кат' на "бегачките"

И така първа фаза на монтажа (захранване и силова комутация) ще я пишем "done"

Следват монтаж на "блок електроника" и "блок актуатор", за да имаме "пълна фунционалност" на ниво "родител"

После монтаж на "блок енкодер" и калибрация, за да може и детето да управлява

И накрая - "периферия" - лампи, клаксони, сирени, оръдия - ще видим

Лето две и седемнаесто.
- Don_Diego
- младши ентусиаст
-
- Кара: E39, D3 W12, E89, U11, G09, G70
аз мисля, че колегата никълбек са го изхвърлили от работа кат го гледам с кви неща има време да се занимава... 

алекс
трабант 601с
разни други возила
трабант 601с
разни други возила
alx написа:аз мисля, че колегата никълбек са го изхвърлили от работа кат го гледам с кви неща има време да се занимава...
Кво им е на нещата ?
Ако видиш някои от моите хора с какво се занимават…

https://youtube.com/shorts/cHHiYaEst_w
enigma
የተጨቆኑትን ነጻ አውጡ
የተጨቆኑትን ነጻ አውጡ
- Nickelback
- старши ентусиаст
-
Don_Diego написа::OT: Сложи му някакво водно оръдие, че да пръска младите майки в жегите![]()
НалЕ! Мис мокра фланелка да има

alx написа:аз мисля, че колегата никълбек са го изхвърлили от работа кат го гледам с кви неща има време да се занимава...
Аа, по-скоро аз ще ги изФърля, ако още малко ме понервират!

enigma написа:Ако видиш някои от моите хора с какво се занимават…![]()

И още малко глупости тука

И най-якото - дойдоха ми и ония прецизните датчици за ъгъл, дето бях писал. Та другата седмица трябва и дигиталния износоустойчив потенциметър за актуатора да е готов, и всичко ще е ток и жица!

Лето две и седемнаесто.
- Nickelback
- старши ентусиаст
-
Вчера направих първо "палене" с новото опроводяване и новата "battery система"
"Запали от раз" джипката и пита за още
Кефи ме как си стана сравнително спретнато под капака и удобно за сервизиране
Само трябва да привържа тук-там кабелите да не висят
Та да, първа фаза - "захранване и силова комутация" - я пишем наистина "done" 

Вдигнах я на един стол и я пробвах да видя колко харчи на празен ход - от 70 до към 600 милиампера без "товар". А я бях мерил, с малчугана onboard, и допълнителен товар като я дърпам/бутам обратно на посоката на движение (доколкото мога, че е бая ячка
) - качваше докъм 20-24 ампера
Та така... има тяга достатъчно, само дето гумите са пластмасови и превъртат
Ама и на тях съм им вдигнал мерника
Сутринта намерих време, та довърших и "proof-of-concept"-а за надежден потенциометър
Вързах го по SPI към Raspberry Pico-то и ей го - жми
Сега трябва да го направя софтуерно, да не превърта на 1 оборот, ами да хваща поне 2-3 оборота, понеже като го гледам актуатора и предавките му, май оригиналния потенциометър не прави повече от 2 оборота
Много прецизен и надежден датчик ми се струва тоз китаец, ще го видим как ще се държи дългосрочно 
Като направя "потенциометъра" и го вградя в корубата на актуатора, монтирам актуатора, управляващия блок, и ще ходим на първи field тестове с малкия
Като видя, че всичко е наред ще сложа и енкодера към волана

"Запали от раз" джипката и пита за още

Вдигнах я на един стол и я пробвах да видя колко харчи на празен ход - от 70 до към 600 милиампера без "товар". А я бях мерил, с малчугана onboard, и допълнителен товар като я дърпам/бутам обратно на посоката на движение (доколкото мога, че е бая ячка

Сутринта намерих време, та довърших и "proof-of-concept"-а за надежден потенциометър

Като направя "потенциометъра" и го вградя в корубата на актуатора, монтирам актуатора, управляващия блок, и ще ходим на първи field тестове с малкия

Като видя, че всичко е наред ще сложа и енкодера към волана

Лето две и седемнаесто.
- Nickelback
- старши ентусиаст
-
Още малко ювелирно "изкуство", от немай къде
Поне като AI-я "ме остави без работа", мога да се пробвам за часовникар нещо
Ето как, малко по малко днес, правя прехода от тоя боклук:

към това

Пак - да е жива и здрава жената, че ми взе тоя Дремел - направо се родих
И понеже нямам дълги и тънки шпилчици/болтове, направо напоих директно на ламарината едни носещи платката "шини" от "мостовак", и... да заминава, че почва да ми писва

До края на деня (ако не ми писне много
) трябва да напоя RPi Pico-то на платчето, наред с DAC-а, и да вържа жиците на датчика. А в понеделник, трябва да нарисувам и врътна на 3D принтера една преходна втулка от датчика към оригиналното бяло зъбно колелце
Само, че мисля тая втулка да я пусна с лек аксиален луфт... понеже тъпия китайски червяк (/ос) има лек радиален луфт, който... се трансформира в аксиален
, и ще ми разбие датчика
Занимавки да искаш
Но преди това, понеже твърде много се мразя вече
, мисля че е крайно време да си подредя работната маса (една много малка част от целия мармалад около мен)

Ето как, малко по малко днес, правя прехода от тоя боклук:

към това

Пак - да е жива и здрава жената, че ми взе тоя Дремел - направо се родих

И понеже нямам дълги и тънки шпилчици/болтове, направо напоих директно на ламарината едни носещи платката "шини" от "мостовак", и... да заминава, че почва да ми писва

До края на деня (ако не ми писне много

Но преди това, понеже твърде много се мразя вече

Лето две и седемнаесто.
- vicho
- старши ентусиаст
-
- Кара: M340i
- Мечтае да кара: Калибра
- Детайли за колата: Portimao Blue, Turbo бензин

аз днес си затегнах болтовете на симулатора, че почна да ми хлопа седалката (разхлабила се е) под моите 85кг
лежах по земята (боля ме кръста и колената), търсих звезда 13 и гаечен 13...
и после влизам и гледам последния пост
ВЪЙЙЙЙЙЙЙЙЙЙЙЙЙЙЙЙЙ

You said: "Time will change!" What if it changes you?
- Nickelback
- старши ентусиаст
-
vicho написа:...
аз днес си затегнах болтовете на симулатора
...
ВЪЙЙЙЙЙЙЙЙЙЙЙЙЙЙЙЙЙ![]()
![]()
Хах

Иначе - прогреса от вчера - малко, но съществен, и от сърце

Напоих платчето, и врътнах ей тая преходна втулка на принтера. Получи се от втория път, че ме мързеше да сменям дюзата (ползвах 0.4мм дюза, а можеше да сложа 0.2мм, или дори 0.1мм). Та от втория път налучках диаметъра за вала на датчика (въпреки, че във FreeCAD-а задавам точни размери, принтера си snap-ва според дюзата)

Получи се направо чук за мен! Супер гладко и без никакво биене се случват нещата! Само трябва да пооправя малко софтуера му да стане multi-turn (2 оборота range ще са достатъчни)

А тоя китайския боклук-потенциометър като го свалих, и го врътнах на ръка, усетих вече наистина колко е зле! То ми е биене, то ми е стържене, тракане, прескачане и запъване - нек'ъв ужас, нек'ъв ад! Добре, че се прееб@ на време, и трябваше да го разкарам, че само щеше да ми създава проблеми на пътя!

И това е общо-взето по сервото - ще го затварям и ще ходя при джипката, да взема размер да му удължа кабелите, че като дойдат другата седмица "хубавите болтове", направо да монтирам

Ух, взимам малко въздух с две думи

Лето две и седемнаесто.
- dhtj
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: E90 330d Individual, CBR1000RR
- Мечтае да кара: яка атмосферка ръчка на задно от време на време...
Да не стане като новото М5 - новия модел с 50% по-тежък от предишния?