България на първо място по смъртност на пътя - причини?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

Коя е главната причина?

Манталитетът на хората
147
47%
Лошите пътища
19
6%
Контролът на пътя и налагането(плюс събирането)на глобите
22
7%
Старите автомобили и лошите технически прегледи
1
0%
Липсата на ефективни присъди за пияните и убийците на пътя
12
4%
Всички тези неща
115
36%

Общо гласове : 316
старши ентусиаст
Аватар
Кара: M340i
Мечтае да кара: Калибра
Детайли за колата: Portimao Blue, Turbo бензин

Re: България на първо място по смъртност на пътя - причини?

Мнение от vicho » 10 Окт 2024, 23:48

Top Gun Maverick написа:За щастие не ми се е налагало да узная....

и на мен, ама да ги гледаме малко тия коли какво имат или нямат... така или иначе отговорност на шофьора е да знае с какво разполага превозното средство като гуми/системи и т.н.

или пак съм сбъркал форума

You said: "Time will change!" What if it changes you?

Потребител
Аватар

Репорт за пътните произшествия на КАТ

Мнение от bmwfan3 » 11 Окт 2024, 8:46

На следния адрес всеки ден се репортуват ПТП и ТПТП за изминалото денонощие:
МВР/Актуална информация/Пътна обстановка

А тук са статистиките по години и месеци:
МВР/Пътнотранспортни произшествия

Всеки може да разгледа данните за конкретен период и/или всичките налични данни от 1960г.
Жертвите в България по години:
Изображение

Това което се следи и заявява по медиите са жертвите като брой, но реално ЕС имат по точно измерване - жертви при ТПТП на милион жители.
Защо го споменавам, защото населението в България намаля всяка година с темп от 50 000 граждани, броят на жертвите намалява също, но като измерване на милион почти сме на една и съща позиция, около 80 жертви на милион. За сравнение средно за ЕС броят е 46.
На последно място сме по загинали на пътя в ЕС, редом до румънците

Има изключително много данни за ТПТП в ЕС от 2000 година до сега.
Защото през 2000г в ЕС е имало 50 000 жертви за година, тогава се създава специална комисия за намаляване на жертвите на пътя.
Резултът е видим, към момента годишно в ЕС загиват около 20 000 при ПТП.

Road safety: European Commission rewards effective initiatives and publishes 2020 figures on road fatalities
Изображение

Същественото е, че не една и две институции в ЕС се борят за малко жертви на пътя, ЕС има най-малко жертви спрямо целия свят, САЩ се борят да докарат статистика на милион като последните в Европа (България и Румъния).

Всеки може да си провери колко сигурна кола кара тук: Euro NCAP
Важна е безопасността както за шофьора, така и за пътниците в автомобила, пешеходците и велосипедистите.

В ЕС има задължителни системи за сигурност, без които не може да се лицензира нов автомобил, едни от основните за зравето са:

Mandatory EU.........Since
--------------------------
ABS...................2004
child-restraint sys...2006
Airbag................2009
DRL...................2011
Isofix................2013
ESP...................2014
TPMS..................2014
eCall.................2018
AEBS..................2022
Rear park sys.........2022
Speed limiter ISA.....2024

Старши спамър
Аватар
Кара: Кон
Мечтае да кара: Сърф
Детайли за колата: Немски кон

Мнение от Top Gun Maverick » 11 Окт 2024, 11:18

Супер статистика. И аз да добавя нещо от Швейцария, че един познат там живеел сега. Върви карай бързо или не спазвай. Вчера една клиентка, която живя сигурно 20 години там ми разправя как пешеходеца е Бог и дори цивилни си глобяват полицаите. Трябва да напусне пешеходната защото може да се върна, да изтърве нещо и т.н.
Нея лично я глобили два пъти за неправилно пресичане, единия път каза 50 франка мисля, втория път 80 ли, 100 ли.

Питах в болницата вчера за пешеходеца с кръвта от главата, "само" със сътресение на мозъка е, няма счупвания. При огънат капак на това БМВ можеше и по-зле.
Та ето дертовете на моя човек за 25 км. превишение в Швайц, за 26 щеше да е зле работата, звучи като за Зак там. :mhihi:
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
In God we trust, all others we track.
Да караш с ръчна кутия в САЩ е умение и си нещо като пилот. В Европа ако не можеш да караш ръчка е срам и си нещо като неможач. :mhihi:
I feel the need, the need for speed.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от vicho » 11 Окт 2024, 14:34

бако си кара като у бегето... 25 км/ч превишение --> НЯМА ПРОБЛЕМ :dummy:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: F
Мечтае да кара: Самолет

Мнение от Е.Димитров » 11 Окт 2024, 14:46

vicho написа:

и на мен, ама да ги гледаме малко тия коли какво имат или нямат... така или иначе отговорност на шофьора е да знае с какво разполага превозното средство като гуми/системи и т.н.

Тази система, дето е показана на клиповете я има в Хонда Леджент незнам си коя година, поне на над 10 години.
Един приятел имаше такава и след като минал през някаква снежна незнам си какво, според него била снежна купчинка на пътя, но се оказало буца лед , та колата буквало се "разпаднала".
Автомобила си "помислил" че бута пешеходец, гръмнали някакви пиропатрони, предницата се снишила, предният капак излязъл на пред и се отворил, подобно на този от клипа.
Иначе после ремонта (затрахована) излязъл над 10к лева

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: e90 330xd, gsxr 600 k8

Мнение от b_u_b_o » 11 Окт 2024, 15:39

Е.Димитров написа:Иначе после ремонта (затрахована) излязъл над 10к лева

Това е цената като бутне наистина пешеходец да не го утрепе или остави инвалид. На мен ми се струва справедлива или дори ниска.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Le Transporteur » 11 Окт 2024, 16:11

Хора, моля Ви, подавайте мигач (аварийни), заклевам се, в моите очи не сте балъци. Път с предимство, без предимство, завиване, спиране с цел престой (авария), изправарване., Вие показвате на околните, каква маневра смятате да направите. :idea:
"Башак": ...еее БМВ караш, а ти е скъпо!

Потребител
Аватар

Мнение от bmwfan3 » 11 Окт 2024, 17:27

Е.Димитров написа:
vicho написа:

Тази система, дето е показана на клиповете я има в Хонда Леджент незнам си коя година, поне на над 10 години.
Един приятел имаше такава и след като минал през някаква снежна незнам си какво, според него била снежна купчинка на пътя, но се оказало буца лед , та колата буквало се "разпаднала".
Автомобила си "помислил" че бута пешеходец, гръмнали някакви пиропатрони, предницата се снишила, предният капак излязъл на пред и се отворил, подобно на този от клипа.
Иначе после ремонта (затрахована) излязъл над 10к лева
Повечето системи, които сега са масови са създадени преди десетилетия, но са били скъпи премиум екстри.
За пример ABS е създаден през '80те, но задължителен става през 2004г.

Много е важно заедно с развитието на автомобилите и шофьорите да се обучават. Специално за front-assistant, pedastrian-hood системите могат и трябва да се изключват при каране в дълбок сняг, в тревни площи, на пресечен терен. Поне така пише в инструкциите за употреба на колите. Трябва четене.

Добре знаете, че EPS/ASC също могат да се изключват. Целта не е да се дрифти, а отново при ситуации като затъване в кал/сняг/плаж, при теглене на друго МПС и т.н.

Пиша го, защото автоматичните спирачки вече са задължителни за новите коли и има хора, които незнаят защо, когато маневрира по паркинги те на молове те системата им набива спирачки и как да минат покрай колона без пищене и рязко спиране.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: F
Мечтае да кара: Самолет

Мнение от Е.Димитров » 11 Окт 2024, 18:19

Аз уж имам "автоматични " спирачки на колата, даже съм ги настроил на най-чувствително и няколко пъти, карайки или отминавайки някой се задейства само светлинна сигнализация на таблото.
Явно системата се бърка.
Но нито спирачки са се задействали нито нищо.
За мен, още преди години с навлизането на тези асистенти ми бяха приоритет, ако си купувам автомобил.
Лошото за момента все още зад кормилното "устройство" е проблема.
То виждаш, как и каква вербална агресия има в един форум, пък какво остава за възпитание на пътя!

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Лястовица с рамка

Мнение от Tenata » 11 Окт 2024, 21:50

От 2005-та я има в Легендата, но не е от значение.
Абсолютно безмислена защита, ти кога удариш пешеходец, чакай файадата от тази система да го опази.
ИзображениеИзображение
на пътя и пред БОГ, всички сме равни!

Старши спамър
Аватар
Кара: Кон
Мечтае да кара: Сърф
Детайли за колата: Немски кон

Мнение от Top Gun Maverick » 11 Окт 2024, 22:05

И аз това си виках, точно кратуната му ще се лашне така, че тоя капак да омекоти удара, все едно е матрак от пяна меееееен. :mhihi: В 99%-та от случаите пешеходеца отлита на някъде, минаваш през него или просто го забърсваш странично. Тия филми с качването на капака и това полягване...даже и по филмите ги няма.
In God we trust, all others we track.
Да караш с ръчна кутия в САЩ е умение и си нещо като пилот. В Европа ако не можеш да караш ръчка е срам и си нещо като неможач. :mhihi:
I feel the need, the need for speed.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от vicho » 11 Окт 2024, 22:06

Tenata написа:От 2005-та я има в Легендата, но не е от значение.
Абсолютно безмислена защита, ти кога удариш пешеходец, чакай файадата от тази система да го опази.

излъга... и на първия ред... и на втория

TOKYO, Japan, September 4, 2008 - Honda Motor Co., Ltd. announced that its pop-up hood system, which reduces the possibility of serious impact to the pedestrian's head region in the event of a collision with a pedestrian by raising the hood to provide added engine compartment clearance, will be mounted on the new Legend for launch on September 5, a first for a Honda model commercially available in Japan.

и да, по-добре да блъснеш човек или някой да те блъсне с ледженд / баварец отколкото със сайбъртрък / е28 и да ти откине пълната глава :ok:

Top Gun Maverick написа:И аз това си виках, точно кратуната му ще се лашне така, че тоя капак да омекоти удара, все едно е матрак от пяна меееееен. :mhihi: В 99%-та от случаите пешеходеца отлита на някъде, минаваш през него или просто го забърсваш странично. Тия филми с качването на капака и това полягване...даже и по филмите ги няма.

няма ги , ако си караш с 80 из софеата... ако караш с 30-40 може и да стане, ама нали сме все ПРО пилоти :lalala:

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Лястовица с рамка

Мнение от Tenata » 11 Окт 2024, 22:36

Ти сега талона ли искаш да ти снимам, колата със системата или аз не знам какво карам.
аман от гугалисти!
ИзображениеИзображение
на пътя и пред БОГ, всички сме равни!

Потребител
Аватар

Мнение от bmwfan3 » 11 Окт 2024, 22:45

Tenata написа:Ти сега талона ли искаш да ти снимам, колата със системата или аз не знам какво карам.
аман от гугалисти!
Който се пази и Господ го пази.
Инак казано, който се интересува колата да му е изправена и с нови системи, и има повече шанс за живот от други, които нехаят.

Дори новите системи пазят и останалите. Пример е line assistance, не само те държи в лентата да не изхвърчиш, но не удря и други в насрещното. Автопаркът се обновява поетапно и това е добре дошло за всички, не само за собствениците на тези нови коли.

Идва зима, купихте/имате ли зимни гуми.
Последна промяна bmwfan3 на 12 Окт 2024, 8:48, променена общо 1 път

Потребител
Аватар

Мнение от St.Trinity » 11 Окт 2024, 23:10

Не водете спорове за дреболии, викам да разведрим малко със сериозността на безопасността. :smoke:

*Какво си мислехте досега, че да представяш кола е лесно?

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата