Новите ГТП стикери

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

младши ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: 911

Re: Новите ГТП стикери

Мнение от TNT » 03 Дек 2024, 16:38

С непълнолетна кола, дори дизел, влизаш абсолютно навсякъде. И в близките години няма и да те блокират.

https://sofiabezemisii.bg/low-emission- ... tomobiles/

Собственикът на автомобила се установява автоматично. Автоматично се издава и актът на установяване на нарушението.

При повторно нарушение, глобата се налага в двоен размер.

От една страна, доста хора са блокирани. От друга страна нали искаме по-чист въздух и по-малко трафик. Пролетта продадох 26 годишна кола с 3-та категория, т.е. влиза навсякъде :dunno:
Изображение

ентусиаст
Аватар
Кара: E39, D3 W12, E89, U11, G09, G70

Мнение от Don_Diego » 03 Дек 2024, 16:42

А колите първа и втора категория, които са си регистрирани в района на "малък ринг" какво ги правим?
Защото до колкото знам - за тях се прави изключение и могат да се движат там...малко се обезсмисля цялото начинание в такъв случай :dunno:
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от TNT » 03 Дек 2024, 16:56

Не се обезмисля, щото са стотици хиляди автомобилите, а живеещите в супер център със стари коли колко са ? Колко има в докторската градинка с Голф 3 дизел ? :dunno: Който си е минавал транзитно през центъра, сега ще трябва да обикаля яко. Или ще се изнесе трафика, или 20 годишния дизел ще се смени с 20 годишен бензин. Или 15 годишен дизел. Догодина влиза и големия ринг, който вече доста широк и вече да имаш кола от миналия век в столицата ще се обезсмисли.

Според мен изобщо не е толкова драматична забраната, просто е пълно със супер стари автомобили. Не е като в Лондон за евро 5 дизел да искат по 9 паунда ли, по 15 на ден ли беше, нещо такова :mhihi:
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E39 528i, Е39 520i Touring
Мечтае да кара: Е39 М5
Детайли за колата: Powered by шпер

Мнение от drifty » 03 Дек 2024, 17:06

Точно така пише горе в линка. Според него 2ра група са коли произведени преди 98ма. Моята е 2000та и беше 3та група до последния преглед, когато ми дадоха втора, защото годините, които ми показаха, бяха други и коли преди 2002ра бяха 2ра група.

Тоест става така, че един и същи модел кола може да замърсява, може и да не замърсява. Сигурен съм, че има същите коли като мен с 3та група в прегледа, както бях и аз.

Освен това пише, че в европа се ползва евро стандарти, пък ние сме по-европейци, ползваме си наши стандарти.

Въобще, тая цялата работа е пълна олигофрения, на фона на всички други неща, които не се гледат.

Преди няколко дни тук светваха елхата - от 6-7 детски градини имаше организиран транспорт до пъпа на центъра на града да гледат светването на елхата малките деца. Но за връщане - оправяйте се, та едни поне 200 родители трябваше да си приберат децата от центъра в 5 вечерта.

Можеше да си се ползват еко категориите, както се прави в цяла Европа и да няма такива глупости. Колата ти е прозиведена по времето на евро 3, значи си евро 3. А не сега, аз примерно съм еко 2, вместо 3, а колега със кола пак евро 3, е еко 4 група. Не знаеш на прегледа какво ще ти лепнат на прозореца.
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от TNT » 03 Дек 2024, 17:13

Това няма спор за групи и категории. Но 2002-ра след по-малко от месец става 23 годишна кола ? :dunno: При положение, че има проблем с трафик, с паркиране и с мръсен въздух, да ограничат малко 20+ годишните коли ми се струва разумен подход.
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от drifty » 03 Дек 2024, 17:35

Съгласен съм. Просто поредното некадърно направено нещо.

В София поне имате доста варианти за градски транспорт - метрото е удобно, цената на картата за градския транспорт е измислена добре и до колкото знам важи за всичко. До колкото знам и съм ползвал, е доста удобен да отидеш на работа примерно.

При мен, който не живея, но работя в Търново - ако пътувам с автобус, трябва да сменя 2 автобуса, като за всеки трябва да си купя отделна карта за месеца примерно. Ако искам да сляза до центъра на града, ми трябва трета карта за трета линия и т.н.
Имаме няколко квартала, които нямат връзка помежду си с градски транспорт. След 9 вечерта пък въобще няма градски транспорт /в областен град/.

Сигурен съм, че ако има хубав градски транспорт, който да е сравнително евтин, щото като купиш 1-2 карти за автобуси месечно тук, долу горе плащаш горивото за месеца на една кола с ГИ, доста хора ще го ползват повече. Но тук по нашите ширини не очаквам скоро да се случат такива неща, нито с градския транспорт, нито с някакво зониране.
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: 2018 G30 540ix

Мнение от empar » 03 Дек 2024, 17:55

Лондонският подход според мен е по-правилното решение. Плащаш, влизаш и си вършиш работа! Не ти отговаря цената - градския! Със забрани няма да стане.
Отделен е въпроса колко са акуратни тия (м)ЕКО категории поради пародийния характер на ГТП-то.
Рибата се вмирисва от главата, а ние пак ще ѝ хапем опашката. :dunno:

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от drifty » 03 Дек 2024, 17:59

Да, тамошния вариант никак не е лош. Макар, че и преди еко ограниченията те си имаха Congestion Charge-а. Сега до колкото помня имат и ULEZ такса за стари коли.
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от TNT » 03 Дек 2024, 18:01

То и сега може. 50лв е :dunno:
Изображение

Кръстникът
Аватар
Кара: с турбо
Мечтае да кара: V10
Детайли за колата: стокови

Мнение от c04 » 03 Дек 2024, 18:03

Тая глоба ако всеки ден влизаш, на всяко влизане ли ще те глобяват

Потребител
Аватар
Кара: 528i '97

Мнение от Ant0n » 03 Дек 2024, 18:20

Не знам, ама "При повторно нарушение, глобата се налага в двоен размер." :mhihi:

кандидат ентусиаст
Аватар
Детайли за колата: Focus,Opel Monza/Senator,MX5 nb

Мнение от немо » 03 Дек 2024, 20:11

TNT написа:Това няма спор за групи и категории. Но 2002-ра след по-малко от месец става 23 годишна кола ? :dunno: При положение, че има проблем с трафик, с паркиране и с мръсен въздух, да ограничат малко 20+ годишните коли ми се струва разумен подход.

Сенаторът ми е със зелен стикер (Германия) .Купих го 2017. Има някакви документи от ДЕКРА (не му разбирам на немсия хич) , ама доколкото схващам преглед за емисии на 2 години и печелиш зелен стикер , с който влизаш навсякъде.
Обръщам внимание, че става въпрос за кола 1985 год. , бензин с катализатор сток!!
Маздата и тя беше със зелен стикер (кола 2001год.). Бензин с катализатор, разбира се....

Ама видяла жабата ,че подковават коня , та и тя вдигнала крак е нашата БГ работа май.....
Шофирането е превантивен анализ на това,което може да се случи на пътя....

младши ентусиаст
Аватар
Кара: СамУет

Мнение от Пинтев » 03 Дек 2024, 20:32

Моята 39 също е 2000 година,и от трета категория,минах на втора.Колата е с газ и катализатор, дали замърсявам повече от JTD,или TDI или изтърбушена Е класа ЦДИ....за мен не е нормално да се гледат годините и така да се определя колко замърсява.
Същото е и за данъка...защо моят е 400 кинта???
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Детайли за колата: Focus,Opel Monza/Senator,MX5 nb

Мнение от немо » 03 Дек 2024, 21:02

Ей това със минаването от една еко категория в друга също не го разбирам ?
Шофирането е превантивен анализ на това,което може да се случи на пътя....

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от drifty » 03 Дек 2024, 21:36

Ми смениха годините в там упътването или както му викат и готово, от 3та, отиваш във 2ра, след година-две сигурно и в първа.
Изображение

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата