Здравословен живот, или...

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

Старши спамър
Аватар
Мнения: 1895
Регистриран на: 27.04.2010
Местоположение: Извън матрицата
Пол: Мъж
Кара: Кон
Мечтае да кара: Сърф
Детайли за колата: Немски кон

Re: Здравословен живот, или...

Мнение от Top Gun Maverick » 02 Авг 2025, 22:39

In God we trust, all others we track.
Да караш с ръчна кутия в САЩ е умение и си нещо като пилот. В Европа ако не можеш да караш ръчка е срам и си нещо като неможач. :mhihi:
I feel the need, the need for speed.

старши ентусиаст
Аватар
Мнения: 1617
Регистриран на: 4.08.2011
Местоположение: Карантина баце ....
Пол: Мъж
Кара: през просото
Мечтае да кара: леговището на смог
Детайли за колата: баничарка

Re: Здравословен живот, или...

Мнение от Jordana » 04 Авг 2025, 16:03

Когато си практикувал биохакинг достатъчно дълго време ... :mhihi:
https://www.youtube.com/shorts/c6Z6UoyJNFE
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...

младши ентусиаст
Аватар
Мнения: 659
Регистриран на: 24.02.2015
Местоположение: Brussels/Асеновград
Пол: Мъж
Кара: E60 530dA & VW Golf Mk6
Мечтае да кара: F82 ///M4

Re: Здравословен живот, или...

Мнение от Exclusive89 » 31 Авг 2025, 13:22

Колеги, в сайта Keto-bg има телефонен номер, някой може ли да потвърди дали е на @bum_bum?
Ако не е на bum, ще помоля някой да драсне номера на колегата. Благодаря!
Изображение

ентусиаст
Аватар
Мнения: 1376
Регистриран на: 14.04.2008

Re: Здравословен живот, или...

Мнение от slatanic » 31 Авг 2025, 14:49

И понеже Иво е скромен и няма да го качи тук... :ok:
https://www.youtube.com/watch?v=efcsD43ma0g&t=8s
А телефона е правилният! ;)

младши ентусиаст
Аватар
Мнения: 659
Регистриран на: 24.02.2015
Местоположение: Brussels/Асеновград
Пол: Мъж
Кара: E60 530dA & VW Golf Mk6
Мечтае да кара: F82 ///M4

Re: Здравословен живот, или...

Мнение от Exclusive89 » 31 Авг 2025, 15:32

slatanic написа:А телефона е правилният! ;)

Супер, благодаря! :bchug:
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Мнения: 311
Регистриран на: 30.10.2013
Местоположение: СОФИЯ
Пол: Мъж
Кара: 2018 G30 540ix

Re: Здравословен живот, или...

Мнение от empar » 01 Сеп 2025, 13:34

slatanic написа:И понеже Иво е скромен и няма да го качи тук... :ok:
https://www.youtube.com/watch?v=efcsD43ma0g&t=8s


Няма да го постне, защото отново напусна форума, заради аномимните дървени философи. :dummy:

Кръстникът
Аватар
Мнения: 548
Регистриран на: 7.03.2014
Местоположение: Вкъщи
Пол: Мъж
Кара: с турбо
Мечтае да кара: V10
Детайли за колата: стокови

Re: Здравословен живот, или...

Мнение от c04 » 01 Сеп 2025, 22:14

empar написа:
slatanic написа:И понеже Иво е скромен и няма да го качи тук... :ok:
https://www.youtube.com/watch?v=efcsD43ma0g&t=8s


Няма да го постне, защото отново напусна форума, заради аномимните дървени философи. :dummy:

Eee стига де , пак ли :conf:

Е30 Fanatic
Аватар
Мнения: 3946
Регистриран на: 8.12.2004
Местоположение: София
Пол: Мъж
Кара: Ford Ranger 2019
Мечтае да кара: corvette c7 zr1

Re: Здравословен живот, или...

Мнение от N.Mihaylovski » 15 Сеп 2025, 21:53

bum_bum написа:
zAcK написа:Перелик, Мерелик, в Родопите така са приготвяли месото още от времето на траките :censored: :help: :banghead:

После що! Що ли....


Не знам защо се учудваш при положение, че си интелигентен човек и лесно можеш да се сетиш защо така се получава.

Ще се опитам да обясня по-подробно от позицията на човек, произвеждащ храни.

Този "бекон" се прави от формовано месо. Месото в него разбира се е най-евтиното - свински прат, баадер или още известно като МОМ (механично отделено месо). Какво представлява и дали изобщо е месо в смисъла на думата, който влагаме обикновено няма да разсъждавам, всеки може сам да си провери в Гугъл.

После имаме вода. Безплатен ресурс, който да намали себестойността. След това соев протеин. Преди време използваха основно млечен, но предвид че сега цената му е вече 15-20лв, а на прата вероятно не повече от 2-3лв е ясно защо се минава на соев. После имаме картофено нишесте, защото месна боза и вода няма как естествено да седят заедно в някаква форма. И всичките други технологични добавки, които имат за цел да придадат форма, текстура и хомогенност на продукта.

След това идват консервантите, които да подтиснат бактериалния растеж и целия тоя сбирщайн и несвързана вода да не мухлясат скоропостижно. Ароматите, които да му дадат аромат на нещо приготвено от месо. И консервантите, които да предотвратят оксидацията.

И тъй накрая на целия този процес в който сме използвали само и единствено разрешени от законите и наредбите абсолютно безвредни за човешкото здраве съставки (не ми се смейте, дори и тук са ме оборвали с подобни твърдения, че щом нещо е в храната то е доказано безвредно) получаваме един продукт, който грубо има себестойност някъде около 3, максимум 4 лв за килограм с всички разходи по производството.

И сега идва важният въпрос - за колко да го продаваме? Малките гаражни производства, реализиращи продукцията си в малки магазинчета из страната ще сложат някъде максималната за подобен вид стока цена - около 20лв. По-големите намазани фирми с реноме, които обаче имат и по-ниска себестойност поради икономията от мащаба и по-ниските цени на суровините и продават в по-елитни магазини ще сложат цена 30-40лв.

Има и още един тип играчи на пазара - бекона се прави от цяло месо. Качеството на месото според производителя е екстра, супер, мега, хипер, от непорочни теленца и прасенца и т.н. Разбира се, всеки с малко повече от половин мозък ще се сети, че месото там е пълен шкарт, промишлено произведена масовка на цена 4-5лв килото на едро от фермите в Западна Европа. Там цените почват от 30-тина лв и свършват в космоса.

И тъй ние, недоволни от цялата тази несправедливост и липса на качествена храна решаваме да започнем производство на наистина качествени колбаси от истинско фермерско месо, от животни хранени добре, без химии и със спазване на всички технологични процеси.

Отиваме при фермера и се сблъскваме с първия проблем. Месо няма. Можеш да си купиш 1-2 или 10 прасета, но с такова количество какъв бизнес ще правиш? Но да речем намерим такова месо. Фермера го продава на 10лв живо. И отстъпка не прави, защото това е пазар на продавача. Мераклии има, но месо няма.

Но явно имаме късмет, спазаряваме се с фермера и успяваме да набавим месо. Носят ни го от кланницата и след като са махнати всичките там кожи, косми, копита, черва, лайна, кости и т.н., себестойността на чистото месо от което ще правим великите качествени колбаси вече отива на близо 20лв за кг.

Ко прайм? Вкарваме една хубава шестцифрена сума за да си отворим цеха и почваме. Конкуренцията бълва продукция всеки ден. Ние обаче сме съвестни. Колбасите зреят, технологичното време е 10, 20, 30 и нагоре пъти по-дълго. Загубата ни е по-висока, защото нищо не държи водата в колбаса за да не се изпарява. Режийните разходи са високи.

Но най-накрая в един прекрасен ден продукцията ни е готова. И сядаме да смятаме цена на която да продаваме. Месото ни е 20лв грубо. Загубите от сушене да кажем 10%, ако правим бекон, производствените разходи да кажем 15% или грубо, себестойността на кило шунка вече отива на 25лв.

Шок, бонба, ужаст.. че те другите на тия цени продават :shock: Ама нищо, ще убедим хората да купуват нашето, защото ще разкажем как се прави. Всички останали продават с 4-5 пъти надценка, което ако го сложим на нашата себестойност вече килото на шунката ни отива на 100-130лв. Тия пари за кило шунка обаче, не ги дават и най-успелите програмисти, затова ще трябва да се лишим от една немалка част от печалбата и да преглътнем факта, че въпреки, че правим нещо супер качествено ще трявба да го продаваме с далеч по-ниска печалба от всички останали боклуци.

И хоп- готово, пускаме по магазините бекона на 50лв, което е съвсем разумна цена, предвид това, което предлагаме и инвестициите, които сме направили в производството, особено като сметнем и дистрибуционните разходи, които са едни 30-40%. Правим грубата сметка и се оказва, че от нещо, което се произвежда бавно и трудно и продаваме на 50лв за нас я останат 10лв, я не. Преглъщаме и тая жаба и пускаме бекона в магазина с идеята, че хората ще разберат какво правим и ще печелим от оборота, а не от надценката.

Да ама не. Никой не го купува. Защо? Защото не сме никои. Направили сме си сайт, брошурки и какво ли още не да обясняваме колко хубаво, качествено месо използваме, как спазваме технологията, с какво сме по-добри от конкуренцията и т.н., но няма особена полза. Та те всички останали използват същите думички за да приласкаят потребителя. Но и нещо друго много важно - когато продаваш с 4-5 пъти надценка лесно можеш да си наемеш който си искаш инфлуенсър да обясни каквото му кажеш. Защото можеш да платиш реклама. Защото можеш да дадеш по-висока търговска отстъпка. Защото можеш да влезеш във веригите. Защото може да те пишат по вестниците.

И най-вече, защото масовия потребител е тъп. Тъп даже е твърде ласкаво определение. Всеки мъж знае и се интересува какво гориво слага, колко сяра и колко биокомпонент има в него. Какво масло, какъв вискозитет, какъв стандарт и т.н. Всяка една жена знае една камара лайна с които ежедневно се маже по физиономията и косата, един куп процедури за които дава хиляди левове, че да заприлича на останалите клонинги. 70% от висшата мода се купува от хората с ниски и средни доходи! То знае Баленсиага, Валентино, Фере, но няма и идея какво яде. Изключително малък процент от хората имат дори бегла идея какво ядат днес! От какво и как е приготвено и какво отражение има то върху здравето им. Облечени са като милионери, а ядат като просяци. Масово!

На масовия тъпак, което е сигурно 95% от потребителската маса само му сложи някой от тия, които са известни с това, че са известни да му каже, че това е качествено, хранително, протеиново, веган, пълноценно, здравословно и гледай кво става. И той дори изобщо не осъзнава, че онзи отсреща е по-тъп и от него, знае дори още по-малко за храната и повтаря там някакъв наизустен речетатив.

Е, как и защо да има качествена храна? Как и защо някой изобщо да се наеме да я произвежда? Само преди 20 години тоя "бекон" никой нямаше и с пръчка да го докосне. След още 20 вероятно ще е един от най-качествените продукти в магазина. Като се замисля, даже ни е малко. Някой по-умен може да продава къде-къде по-големи боклуци и с по-голяма печалба.



:bowdown: :bowdown: :bowdown: :bowdown: :bowdown:
Пол Роше: „Мощността най-вероятно бе около 1400 к.с., но ние не знаехме точното число, защото динамометърът не можеше да измери повече от 1280 кс”. - BMW 87г. //М3

Предишна

Назад към Извън Темата

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани

Последни теми
Facebook