Пенсионни фондове
Модератор: Общи модератори
Re: Пенсионни фондове
Взехте да одъртявате и да пускате такива теми
Като природен оптимист имам въпрос:
Вярвате ли, че някога ще вземете пенсия?
Жокер:
Дядо ми се е пенсионирал на 53г през 1955г
Дъртият се пенсионира на 60г през 1999г
Аз (оптимистипно) ще се пенсионирам на 67г през 2033г (на хоризонта е
)
Как се виждате след 10-20 и плюс години?
Интересна тема, поздравления
Като природен оптимист имам въпрос:
Жокер:
Дядо ми се е пенсионирал на 53г през 1955г
Дъртият се пенсионира на 60г през 1999г
Аз (оптимистипно) ще се пенсионирам на 67г през 2033г (на хоризонта е
Как се виждате след 10-20 и плюс години?
Интересна тема, поздравления
Аз съм на възраст, в която да съм "Добър в леглото" означава, че не хъркам, не пърдя и не дърпам одеалото към себе си.
- b_u_b_o
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: Tesla M3LR, e90 330xd, gsxr 600 k8
BMW_POWER написа:Как се виждате след 10-20 и плюс години?
В средата на живота си се виждам аз след 10-20 години
b_u_b_o написа:BMW_POWER написа:Как се виждате след 10-20 и плюс години?
В средата на живота си се виждам аз след 10-20 години
Не дърпай рогатия за опашката
Убеден съм, че след макс 15 години пенсии практически няма да има. Ограбването на пенсионните фондове е старо като прехода към демокрация. А лошите управления на фондове са съвсем друга тема.
Аз съм на възраст, в която да съм "Добър в леглото" означава, че не хъркам, не пърдя и не дърпам одеалото към себе си.
- msi200
- ентусиаст
-
- Кара: X5+M2
Вноските за пенсии по принцип съм ги отписал, защото всичките частни фондове имат огромни такси за управление и заради тези такси за нас няма да остане нищо. От друга страна пък на НОИ не им достигат половината пари за пенсии.
Обаче със сигурност ще се прехвърля към най-рисковата опция, в която има най-много акции.
Обаче със сигурност ще се прехвърля към най-рисковата опция, в която има най-много акции.
I love the sound of V8 in the morning...
- ildivvy
- старши ентусиаст
-
- Кара: Lexus GS430 07' , BMW Z4 2.5
- Мечтае да кара: BMW M2
Аз съм към 'Сила' и гледам, че таксите, които си удържат не са нищо особено... Пращат ми всяка година 'разбивка' на наличните дялове, цената им, таксите и т.н. Въпреки това, аз също мисля да ги сменя в даден момент! Ще следя с интерес!
Ex: 96' BMW318ti

Европа!!! Събуди се!!! Започни да гледаш собствения си интерес!
Вече съм фен на Марио Драги!
" Някои хора са толкова бедни, че имат само пари! " - Тодор Колев
Мразя скапаните водачи на служебни бели 'баничарки'!!!
Ако отбиеш и пропуснеш колоната зад теб, защото си бавен, няма да ти се скъси нищо!!!

Европа!!! Събуди се!!! Започни да гледаш собствения си интерес!
Вече съм фен на Марио Драги!
" Някои хора са толкова бедни, че имат само пари! " - Тодор Колев
Мразя скапаните водачи на служебни бели 'баничарки'!!!
Ако отбиеш и пропуснеш колоната зад теб, защото си бавен, няма да ти се скъси нищо!!!
- TNT
- младши ентусиаст
-
- Мечтае да кара: 911
BMW_POWER написа:
Не, щото ще е вдигната прекалено много възрастта. Или ще е толкова мизерно, че ще трябва да се работи. Вече виждаме страни със 70 години възраст, на мен още бая години ми остават... тогава може и 80 да е станала на места
Иначе и аз като бубо ги мисля нещата, но винаги трябва да има и план Б, и план В. А и тези 10-20 могат бързо да станат 15-25 или 20-30
msi200 написа:защото всичките частни фондове имат огромни такси за управление и заради тези такси за нас няма да остане нищо.
С новия закон стават почти наполовина
- Моджо
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: 320i мнооо убаво )))
- Мечтае да кара: вара, каравара...
- Детайли за колата: e46, седан, M52,2000 cm3,150 Hp.
5% от вноската ви за пенсии отиват у универсалния фонд..какво толко смятате не знам, кат че милиони ще се инвестират. Ще има допълнителни пари накрая и ще са точно такива - допълнителни и не кой знае колко много каквито ще рискови фондове да си избирате. Основното си е от нои. Доброволните или третия стълб е друго - там по може.
1 месечна вноска в нои е = на цялата година вноски у фонда + доходността, така грубо да го илюстрираме.
1 месечна вноска в нои е = на цялата година вноски у фонда + доходността, така грубо да го илюстрираме.
Хм,хм...
- msi200
- ентусиаст
-
Ето какво каза гугъл за НОИ: "Общ дял от разходите: Над 60% от парите за пенсии не се събират от осигуровки на работещите, а идват като дотация от държавата."
- Моджо
- кандидат ентусиаст
-
Да, така е. И? Така е не само в бг. Пенсиите не се индексират според доходност на фонд или борса. И е с много повече %.
Като специално за упф нито те питат колко да внасяш, нито нищо. Е, сега ще можеш да си избереш по рисково финансиране на капитала. Което е добре, ма някак си оставам с впечатление че едва ли не ако е така кат му дойде времето едни милионе ше те чакат.
Като специално за упф нито те питат колко да внасяш, нито нищо. Е, сега ще можеш да си избереш по рисково финансиране на капитала. Което е добре, ма някак си оставам с впечатление че едва ли не ако е така кат му дойде времето едни милионе ше те чакат.
Хм,хм...
- msi200
- ентусиаст
-
Моджо написа:Да, така е. И? Така е не само в бг. Пенсиите не се индексират според доходност на фонд или борса. И е с много повече %.
Съгласен, няма как да внасяш по 30 евро на месец и да се надяваш на някаква огромна пенсия от тези вноски.
- Моджо
- кандидат ентусиаст
-
За ТНТ какво пише в алианс
https://www.allianz.bg/bg_BG/individual ... -2026.html
има етф
)
Мен ще си ме турат автоматично където искам
)
https://www.allianz.bg/bg_BG/individual ... -2026.html
има етф
Мен ще си ме турат автоматично където искам
Хм,хм...
- dhtj
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: 330d Individual, JGC, MT-09
- Мечтае да кара: Mustang GT
TNT написа:BMW_POWER написа:
Не, щото ще е вдигната прекалено много възрастта.
Те възрастта я вдигат, но здравеопазването също продължава да прогресира, дори и в България.
Във всеки вход има вече дърти пияници и пушачи, на които им бутат стентове и пейсмейкърчета безкръвно и почти безплатно и си кретат на по 80-90 години, въпреки гадната храна, замърсения въздух и лошите навици... И стави се сменят за поносими пари, и зъбните протези вече не падат от устата...
А в белия свят нещата вече са в други измерения с 3д принтиране на органи, отглеждане на клонирани клетки и т.н...
Аз мисля, че доста от тук пишещите ще прескочим 100г, а в някои от следващите поколения ще се стигне и почти до безсмъртие...
TNT написа:BMW_POWER написа:
Не, щото ще е вдигната прекалено много възрастта. Или ще е толкова мизерно, че ще трябва да се работи. Вече виждаме страни със 70 години възраст, на мен още бая години ми остават... тогава може и 80 да е станала на места![]()
И това при условие, че не са я премахнали изобщо. Първият, за който знам, че опоска пенсионни фондове е "Кралят" на страната ни. Максуел, оня дето падна от лодката. После кризата 2008г. Проверете, какво стана с пенсионните фондове на холандците тогава. Само дето в Холандия данъците са едни пет пъти по-големи, отколкото при нас (вас). Населението намалява, за сметка на това застарява....
Животът може да се удължи, но здравето, мускулния тонус, физическата (а и умствена) активност, къде ги слагате? Малко са хората, а и още по-малко са професиите, които дават възможност да се практикуват след 65 годишна възраст. Тялото си заминава
Аз като дърт чичак виждам, как се променям аз самия. До преди 10-тина години можех да бачкам по 70-80 часа на седмица без проблеми. Сега вече отказвам всякакъв овертайм и съм им казал, да ме махнат от всякакви списъци за заместване и т.н. Не е същото. Това, да си жив не е гаранция, че ще си здрав. Зрението започва да се ебава, кръвното, захарта се покачва ... Да не говоря за други къде по-страшни неща. Само ще спомена майката на колежка на жената. На 63 и намериха алцхаймер. Склерозата пък изобщо не е пречка за дълъг и спокоен живот.....
Иначе казано, мислете овреме. Колкото по-рано, толкова по-добре. Ония горе имат навик да изменят правилата на играта и мислете, как няма да има риск да се окажете в кофти позиция.
- b_u_b_o
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: Tesla M3LR, e90 330xd, gsxr 600 k8
BMW_POWER написа: Само дето в Холандия данъците са едни пет пъти по-големи, отколкото при нас (вас).
Не ти ли писна да говориш неверни неща? Сигурно ти е по-леко да си мисиш тука кви сме тарикати, и че за всичко лошо е проблема, че малко данъци плащаме. Ама в крайна сметка като теглим чертата, държавата прибира под един или друг вид данъци около 50% от дохода на всеки работещ дето не укрива данъци. Са ако ти си мислиш, че на холандеца му прибира 250% ок, така да бъде

b_u_b_o написа:...Не ти ли писна да говориш неверни неща?
Бла бла бла бла
В България фрийлансърите (лицата на свободна професия) плащат 10% плосък данък върху облагаемия доход, след като от приходите се приспадат нормативно признатите разходи.
As a freelancer (known as a zzp'er or sole trader) in the Netherlands, you must pay income tax, value-added tax (VAT), and a healthcare contribution
Income Tax Your business profits are taxed as personal income using progressive brackets.
Up to €38,883: 35.75%
€38,884 to €78,426: 37.56%
Above €78,427: 49.50%
Healthcare contribution (Zvw):
An extra 4.85% on your taxable profit.
Бла бла бла 250% бла бла бла
Знам колко плаща баджанакът ми (балдъзата вие всяка година) и твоите фантазии просто са без покритие.
Давай сега да видим 2500000% или какво беше.
Да! Нищо не плащате и това е факт