Пенсионни фондове

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

големия брат на Монтоя
Аватар

Re: Пенсионни фондове

Мнение от BMW_POWER » 25 Авг 2026, 16:03

Взехте да одъртявате и да пускате такива теми :mhihi:

Като природен оптимист имам въпрос:

Вярвате ли, че някога ще вземете пенсия?
Жокер:
Дядо ми се е пенсионирал на 53г през 1955г
Дъртият се пенсионира на 60г през 1999г
Аз (оптимистипно) ще се пенсионирам на 67г през 2033г (на хоризонта е :mhihi: )
Как се виждате след 10-20 и плюс години?

Интересна тема, поздравления :yes:
Аз съм на възраст, в която да съм "Добър в леглото" означава, че не хъркам, не пърдя и не дърпам одеалото към себе си.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: Tesla M3LR, e90 330xd, gsxr 600 k8

Мнение от b_u_b_o » 25 Авг 2026, 16:10

BMW_POWER написа:Как се виждате след 10-20 и плюс години?

В средата на живота си се виждам аз след 10-20 години :mhihi:

големия брат на Монтоя
Аватар

Мнение от BMW_POWER » 25 Авг 2026, 16:39

b_u_b_o написа:
BMW_POWER написа:Как се виждате след 10-20 и плюс години?

В средата на живота си се виждам аз след 10-20 години :mhihi:

Не дърпай рогатия за опашката :idea:

Убеден съм, че след макс 15 години пенсии практически няма да има. Ограбването на пенсионните фондове е старо като прехода към демокрация. А лошите управления на фондове са съвсем друга тема.
Аз съм на възраст, в която да съм "Добър в леглото" означава, че не хъркам, не пърдя и не дърпам одеалото към себе си.

ентусиаст
Аватар
Кара: X5+M2

Мнение от msi200 » 25 Авг 2026, 17:41

Вноските за пенсии по принцип съм ги отписал, защото всичките частни фондове имат огромни такси за управление и заради тези такси за нас няма да остане нищо. От друга страна пък на НОИ не им достигат половината пари за пенсии.
Обаче със сигурност ще се прехвърля към най-рисковата опция, в която има най-много акции.
I love the sound of V8 in the morning...

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Lexus GS430 07' , BMW Z4 2.5
Мечтае да кара: BMW M2

Мнение от ildivvy » 25 Авг 2026, 21:07

Аз съм към 'Сила' и гледам, че таксите, които си удържат не са нищо особено... Пращат ми всяка година 'разбивка' на наличните дялове, цената им, таксите и т.н. Въпреки това, аз също мисля да ги сменя в даден момент! Ще следя с интерес!
Ex: 96' BMW318ti

Изображение

Европа!!! Събуди се!!! Започни да гледаш собствения си интерес!

Вече съм фен на Марио Драги!

" Някои хора са толкова бедни, че имат само пари! " - Тодор Колев

Мразя скапаните водачи на служебни бели 'баничарки'!!!

Ако отбиеш и пропуснеш колоната зад теб, защото си бавен, няма да ти се скъси нищо!!!

младши ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: 911

Мнение от TNT » 26 Авг 2026, 8:57

BMW_POWER написа:

Не, щото ще е вдигната прекалено много възрастта. Или ще е толкова мизерно, че ще трябва да се работи. Вече виждаме страни със 70 години възраст, на мен още бая години ми остават... тогава може и 80 да е станала на места :mhihi: Това обаче е процент от дохода, който ми събират без моето желание и единствената опция за "управление на средствата" от моя страна е да избера фонд. Досега не виждах смисъл, сега обаче ще се промени системата и ще придобие някакъв. А както знаем от другите теми - важно е да вкараш пари максимално рано в правилните неща.

Иначе и аз като бубо ги мисля нещата, но винаги трябва да има и план Б, и план В. А и тези 10-20 могат бързо да станат 15-25 или 20-30 :lol:

msi200 написа:защото всичките частни фондове имат огромни такси за управление и заради тези такси за нас няма да остане нищо.

С новия закон стават почти наполовина :yes: Всичките лоши неща, които се споделиха в темата са напълно вярни, дори може още да се изпише :lol: Но ще има промяна, която един коментираше се отлага 20 години.... демек в другите държави е от поне 40.
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: 320i мнооо убаво )))
Мечтае да кара: вара, каравара...
Детайли за колата: e46, седан, M52,2000 cm3,150 Hp.

Мнение от Моджо » 26 Авг 2026, 10:49

5% от вноската ви за пенсии отиват у универсалния фонд..какво толко смятате не знам, кат че милиони ще се инвестират. Ще има допълнителни пари накрая и ще са точно такива - допълнителни и не кой знае колко много каквито ще рискови фондове да си избирате. Основното си е от нои. Доброволните или третия стълб е друго - там по може.
1 месечна вноска в нои е = на цялата година вноски у фонда + доходността, така грубо да го илюстрираме.
Хм,хм...

ентусиаст
Аватар

Мнение от msi200 » 26 Авг 2026, 14:28

Ето какво каза гугъл за НОИ: "Общ дял от разходите: Над 60% от парите за пенсии не се събират от осигуровки на работещите, а идват като дотация от държавата."

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от Моджо » 26 Авг 2026, 14:56

Да, така е. И? Така е не само в бг. Пенсиите не се индексират според доходност на фонд или борса. И е с много повече %.
Като специално за упф нито те питат колко да внасяш, нито нищо. Е, сега ще можеш да си избереш по рисково финансиране на капитала. Което е добре, ма някак си оставам с впечатление че едва ли не ако е така кат му дойде времето едни милионе ше те чакат.
Хм,хм...

ентусиаст
Аватар

Мнение от msi200 » 26 Авг 2026, 16:50

Моджо написа:Да, така е. И? Така е не само в бг. Пенсиите не се индексират според доходност на фонд или борса. И е с много повече %.
Като специално за упф нито те питат колко да внасяш, нито нищо. Е, сега ще можеш да си избереш по рисково финансиране на капитала. Което е добре, ма някак си оставам с впечатление че едва ли не ако е така кат му дойде времето едни милионе ше те чакат.

Съгласен, няма как да внасяш по 30 евро на месец и да се надяваш на някаква огромна пенсия от тези вноски.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от Моджо » 26 Авг 2026, 17:04

За ТНТ какво пише в алианс
https://www.allianz.bg/bg_BG/individual ... -2026.html

има етф :))
Мен ще си ме турат автоматично където искам :))
Хм,хм...

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: 330d Individual, JGC, MT-09
Мечтае да кара: Mustang GT

Мнение от dhtj » 27 Авг 2026, 0:39

TNT написа:
BMW_POWER написа:

Не, щото ще е вдигната прекалено много възрастта.

Те възрастта я вдигат, но здравеопазването също продължава да прогресира, дори и в България.

Във всеки вход има вече дърти пияници и пушачи, на които им бутат стентове и пейсмейкърчета безкръвно и почти безплатно и си кретат на по 80-90 години, въпреки гадната храна, замърсения въздух и лошите навици... И стави се сменят за поносими пари, и зъбните протези вече не падат от устата...

А в белия свят нещата вече са в други измерения с 3д принтиране на органи, отглеждане на клонирани клетки и т.н...
Аз мисля, че доста от тук пишещите ще прескочим 100г, а в някои от следващите поколения ще се стигне и почти до безсмъртие...

големия брат на Монтоя
Аватар

Мнение от BMW_POWER » 27 Авг 2026, 1:44

TNT написа:
BMW_POWER написа:

Не, щото ще е вдигната прекалено много възрастта. Или ще е толкова мизерно, че ще трябва да се работи. Вече виждаме страни със 70 години възраст, на мен още бая години ми остават... тогава може и 80 да е станала на места :mhihi:

И това при условие, че не са я премахнали изобщо. Първият, за който знам, че опоска пенсионни фондове е "Кралят" на страната ни. Максуел, оня дето падна от лодката. После кризата 2008г. Проверете, какво стана с пенсионните фондове на холандците тогава. Само дето в Холандия данъците са едни пет пъти по-големи, отколкото при нас (вас). Населението намалява, за сметка на това застарява....

Животът може да се удължи, но здравето, мускулния тонус, физическата (а и умствена) активност, къде ги слагате? Малко са хората, а и още по-малко са професиите, които дават възможност да се практикуват след 65 годишна възраст. Тялото си заминава :dunno: Аз като дърт чичак виждам, как се променям аз самия. До преди 10-тина години можех да бачкам по 70-80 часа на седмица без проблеми. Сега вече отказвам всякакъв овертайм и съм им казал, да ме махнат от всякакви списъци за заместване и т.н. Не е същото.
Това, да си жив не е гаранция, че ще си здрав. Зрението започва да се ебава, кръвното, захарта се покачва ... Да не говоря за други къде по-страшни неща. Само ще спомена майката на колежка на жената. На 63 и намериха алцхаймер. Склерозата пък изобщо не е пречка за дълъг и спокоен живот.....
Иначе казано, мислете овреме. Колкото по-рано, толкова по-добре. Ония горе имат навик да изменят правилата на играта и мислете, как няма да има риск да се окажете в кофти позиция.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: Tesla M3LR, e90 330xd, gsxr 600 k8

Мнение от b_u_b_o » 27 Авг 2026, 2:41

BMW_POWER написа: Само дето в Холандия данъците са едни пет пъти по-големи, отколкото при нас (вас).

Не ти ли писна да говориш неверни неща? Сигурно ти е по-леко да си мисиш тука кви сме тарикати, и че за всичко лошо е проблема, че малко данъци плащаме. Ама в крайна сметка като теглим чертата, държавата прибира под един или друг вид данъци около 50% от дохода на всеки работещ дето не укрива данъци. Са ако ти си мислиш, че на холандеца му прибира 250% ок, така да бъде :ok:

големия брат на Монтоя
Аватар

Мнение от BMW_POWER » 27 Авг 2026, 3:50

b_u_b_o написа:...Не ти ли писна да говориш неверни неща?

Бла бла бла бла

В България фрийлансърите (лицата на свободна професия) плащат 10% плосък данък върху облагаемия доход, след като от приходите се приспадат нормативно признатите разходи.

As a freelancer (known as a zzp'er or sole trader) in the Netherlands, you must pay income tax, value-added tax (VAT), and a healthcare contribution

Income Tax Your business profits are taxed as personal income using progressive brackets.
Up to €38,883: 35.75%
€38,884 to €78,426: 37.56%
Above €78,427: 49.50%
Healthcare contribution (Zvw):
An extra 4.85% on your taxable profit.

Бла бла бла 250% бла бла бла :mhihi:
Знам колко плаща баджанакът ми (балдъзата вие всяка година) и твоите фантазии просто са без покритие.
Давай сега да видим 2500000% или какво беше.
Да! Нищо не плащате и това е факт :ok:

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата