Принципно, принципни ли сте?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

Старши спамър
Аватар
Кара: Кон
Мечтае да кара: Волга
Детайли за колата: Лада 2105

Re: Принципно, принципни ли сте?

Мнение от Top Gun Maverick » 11 Сеп 2026, 10:24

TNT написа:Изглежда на теб често ти искат пари на заем. В момента има толкова възможности за взимане на заем, дори безлихвени заеми, че би било изключително притеснително някой да ти иска заем :lol:

ildivvy написа:Е, те затова му искат, защото, ако нещо се 'обърка', могат да си правят, каквото си искат! Докато с другите, няма как да стане!

То говорим за някакви 10-20-30-50-100, при по-големи ясно, че не става дума за широк кръг хора.
После масово разбират само ако ги притиснеш по-силно, ама в такива случаи пък почват да се сърдят и къде отива познанството. Пак печелиш нещо, понеже нали лафа е такъв, ако искаш да видиш някой колко струва, дай му пари назаем. Имаше и по-груб, ако искаш да се скарате, дай му пари назаем.
Случайно пък с времето може да разбереш, че този в хазартно зависим и то даже и физически да го правиш нещо, парите са обречена кауза.
In God we trust, all others we track.
Само ПАТРИАРХ Кирил може да ме съди! :mhihi:
I feel the need, the need for speed.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E39 528i, Simson S51
Мечтае да кара: Е39 М5
Детайли за колата: Powered by шпер

Мнение от drifty » 11 Сеп 2026, 11:05

Няколко пъти съм давал пари назаем и не са ми връщани, все на познати. С единия още се поздравяваме като се видим, не сме се скарали, той даже е забравил, че ми ги дължи, а тогава събираше от когото може да замине за Англия да работи, та макар и смешна сума, тогава му беше критична. Другия стана собственик на автокъща, типичния за нашите ширини класически търговец на коли. Наскоро имаше яка градушка и му изпотроши всичките коли и си признавам, че се изкефих.

И аз вече почти не давам пари назаем, но през последните 7-8 години не съм имал проблеми с връщането. Даже преди месец последно една приятелка ми се примоли, дадох и, каза ми, че ще ги върне след 10 дена. Минаха 10 дни и ми писа, да ми каже, че и трябва още малко време, след което си ми ги върна няколко дни по-късно. Та по принцип не давам пари на заем, ама ето, изключения има. Цената е, че рискувам да загубя някой приятел, с един вече не сме приятели, въпреки, че ми върна парите, но кофти усещането остана, ама дали аз платих цената, или той? :dunno:

Старая се да си спазвам някакви лични принципи, но при мен има изключения. Миналата година наруших един по-сериозен, който доста месеци не ми даде мира и ми загуби съня за доста време. Спазвах го доста години, но се натрупаха много негативи от това и накрая го прекрачих. Балансът към днешна дата изглежда положителен, но остава онова неприятно чувство, че си нарушил лично правило.
Изображение

ентусиаст
Аватар
Кара: X5+M2

Мнение от msi200 » 11 Сеп 2026, 12:14

От личен опит и не визирам никой от форума - много трябва да се внимава с хора/фирми/институции, които се саморекламират като много свестни и принципни. Човекът е така устроен, че самооценката му често не отговаря на реалността и може неумишлено да подведе себе си и другите. Както и промяна в обстоятелствата често води до в промяна в ценностите. Институциите пък лъжат народа с цел финансова изгода и т.н.
I love the sound of V8 in the morning...

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от alekangg » 11 Сеп 2026, 13:41

Отделна тема за заемите трябваше да се пусне.
Аз съм давал много малко пъти и съм ги взимал къде бързо, къде бавно.
От много време не давам без значение дали 50 или 1050€ все едно, освен на 2-4 които вече са били тествани

Потребител
Аватар
Кара: F90
Мечтае да кара: 507

Мнение от Spunky » 11 Сеп 2026, 18:45

Да не даваш пари на заем е добър принцип. На близки давам безвъзмездно, ако е разумно искането.

enigma написа:
Ей сега примерно заради тези принципи съм на палатка в мечешка територия вместо четиризвезден хотел ама - не се оплаквам :mrgreen:

:yes: И аз бях при мечките тия дни по жегите, около йосемити и секвоите.

enigma написа:Майтапа настрана, принципно нямам проблем да платя всякаква цена заради някакви си мои принципи, защото всичко тук е преходно :dunno:

Никакъв проблем нямам и с това да си плащаш за принципите, стига да не е за сметка на мрънкане и нещастие. Аз имам много идиотски принципи и дори да ми създават проблеми или неудобства, съм много ок с това.

msi200 написа:От личен опит и не визирам никой от форума - много трябва да се внимава с хора/фирми/институции, които се саморекламират като много свестни и принципни.

Това винаги ми е било червен флаг.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от barabqga » 11 Сеп 2026, 18:56

Не ползвам връзки/познати за неща които да станат по начин, по който не искам да станат.

Изпратено от моят motorola edge 50 neo с помощта на Tapatalk

старши ентусиаст
Аватар
Кара: турбо бмв

Мнение от bum_bum » 11 Сеп 2026, 19:41

Азйде и аз да отговоря, понеже темата беше основно към мен насочена доколкото разбирам.

Имам някакви принципи в работата си, опитвам се да правя нещата не така както знам, че ще станат, както смятам за правилно и страдам заради тях, защото както споменах принципите имат смисъл ако достатъчно много хора ги споделят или разбират какво и защо го правиш. Иначе са просто глупости и пикане срещу вятъра.

Ако беше преди години не бих стъпил в Пулса например, където тренирам всеки ден сега, но по някое време се замислих, че не можеш самостоятелно да накажеш такъв голям бизнес, защото ти за него си нищо и от подобни опити страдаш само ти.

По отношение на заемите не ми се е налагало да взимам пари, освен някакви дребни суми в случай, че нещо в момента не ми достига или нямам в себе си при нужда, които връщам веднага.
Напоследък всеки месец ми се налага да моля да ме изчакат я с наем, я с някоя фактура, но това са хора с които имам отношения от години и не е точно заем.

Най-голямата сума, която съм давал е 15к евра преди 20-тина години, когато си бяха пари уж за малко, а връщането се проточи с години като накрая увиснах с 2 евра, та от тогава си имам едно наум да не давам.
Изображение

Потребител
Аватар

Мнение от Spunky » 12 Сеп 2026, 3:59

bum_bum написа:Ако беше преди години не бих стъпил в Пулса например, където тренирам всеки ден сега, но по някое време се замислих, че не можеш самостоятелно да накажеш такъв голям бизнес, защото ти за него си нищо и от подобни опити страдаш само ти.

Няколко пъти се заканвам и опитвам да си спра амазон прайм акаунта, щото се дразня как почти всичките ми разходи са ми при тях, но последно беше, като направиха прайм видео с реклами или плащаш още $5 на месец. Спрях го даже, но преди да изтече го поднових. Живота ще ми стане по-труден, губя 5% кешбек в хол фудс нормалните магазини, които са техни и не си струва. Плащам си и ползвам добри услуги, щото е най-удобно и кешбека го покрива накрая.

Имам принцип да не дам нито цент на мъск и свързани с него компании докогато мога и това не ми струва нищо и ми поддържа тезата, че той е един балон, който го напълниха нашите данъци. Има какво да се научи от него и са ми големи клиенти, но по никакъв начин негов продукт или услуга не ми е била належаща, да не говорим задължителна, като с Амазон и Апъл, примерно.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от enigma » 12 Сеп 2026, 4:15

Е защо така се самонаказваш да не си купиш Тесла, особено в Мека-та на Тесли-те ?
Разход $1 на парсек, а ускорението е такова, че късаш шортите на всичко по пътя и оставяш дупка в пространствено-времевия континуум :ok:
enigma
ⵙⵍⴻⵍⵍⵉ ⵡⵉⴷ ⵢⴻⵜⵜⵡⴰⴹⴻⵍⵎⴻⵏ

Потребител
Аватар

Мнение от Spunky » 12 Сеп 2026, 4:31

Тежко е, но избирам страданието без отколкото срама със :mhihi:

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от bum_bum » 12 Сеп 2026, 10:17

Именно. В един момент осъзнаваш, че и без този опортюнизъм срещу лакомията или не етичния начин за водене на бизнес на големите те пак ще си процъфтяват, защото хора с подобни принципи са малко.

Аз така след 20+ години с един и същи номер само в Мтел ги отписах завинаги. Не ми струва нищо реално.
Преди години бях готов да търпя и загуби и неудобства за да е на моето, но вече не. Безсмислено е.
Изображение

Потребител
Аватар
Кара: E46 320d

Мнение от stean » 12 Сеп 2026, 11:40

Май бъркате приципи с инат.. или с нещо друго.

В по-голямата част от мненията не видях да стоят някакви конкретни принципи.
Не давам пари на заем, щот се опарих - това какъв принцип може да е?
Инатих се 20 години да ме еват от Мтел и накрая се отказах. Какъв принцип стои зад това?

Моля уточнявайте се.

Старши спамър
Аватар
Кара: Кон
Мечтае да кара: Волга
Детайли за колата: Лада 2105

Мнение от Top Gun Maverick » 12 Сеп 2026, 12:27

Ако по някаква причина взема пари на заем, абсолютно винаги ги връщам, без значение какво ми коства. Това е принцип. От там на такива като мен им е дошло до гуша да дават пари на заем защото другите МАСОВО нямат принципи! Ще се закопае в ниша дупка или ще лъже и маже, но ако може, няма да ти ги върне. А този, който е принципен, ще покаже желание да ти ги върне като първо каже, че не успява в някаква срок, после ще ти върне една част(защото ако е решил да не ги връща, няма никакви)и ще покаже сериозност. Та това са принципи, а хората обясняващи защо не дават вече на всеки(понеже такива като мен, колкото и да не дават, все дават, така сме устроени емпатични)заявяват липсата на принципи у много хора.

Спънки, на мАск защо не му даваш пари? :mrgreen:

Алек, преди време имаше май подобна тема за заемите.
In God we trust, all others we track.
Само ПАТРИАРХ Кирил може да ме съди! :mhihi:
I feel the need, the need for speed.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Lexus GS430 07' , BMW Z4 2.5
Мечтае да кара: BMW M2

Мнение от ildivvy » 12 Сеп 2026, 20:21

Чисто теоретично, Мтел-а с какво се заменя?
Ex: 96' BMW318ti

Изображение

Европа!!! Събуди се!!! Започни да гледаш собствения си интерес!

Вече съм фен на Марио Драги!

" Някои хора са толкова бедни, че имат само пари! " - Тодор Колев

Мразя скапаните водачи на служебни бели 'баничарки'!!!

Ако отбиеш и пропуснеш колоната зад теб, защото си бавен, няма да ти се скъси нищо!!!

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от bum_bum » 13 Сеп 2026, 9:04

stean написа:Инатих се 20 години да ме еват от Мтел и накрая се отказах. Какъв принцип стои зад това?

Моля уточнявайте се.

Принципът е, че няма да се върна там, каквото и да ми предлагат, не това, че съм се махнал.
Изображение

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата