Принципно, принципни ли сте?
Модератор: Общи модератори
54 мнения
• Страница 2 от 4 • 1, 2, 3, 4
- Top Gun Maverick
- Старши спамър
-
- Кара: Кон
- Мечтае да кара: Волга
- Детайли за колата: Лада 2105
Re: Принципно, принципни ли сте?
TNT написа:Изглежда на теб често ти искат пари на заем. В момента има толкова възможности за взимане на заем, дори безлихвени заеми, че би било изключително притеснително някой да ти иска заем
ildivvy написа:Е, те затова му искат, защото, ако нещо се 'обърка', могат да си правят, каквото си искат! Докато с другите, няма как да стане!
То говорим за някакви 10-20-30-50-100, при по-големи ясно, че не става дума за широк кръг хора.
После масово разбират само ако ги притиснеш по-силно, ама в такива случаи пък почват да се сърдят и къде отива познанството. Пак печелиш нещо, понеже нали лафа е такъв, ако искаш да видиш някой колко струва, дай му пари назаем. Имаше и по-груб, ако искаш да се скарате, дай му пари назаем.
Случайно пък с времето може да разбереш, че този в хазартно зависим и то даже и физически да го правиш нещо, парите са обречена кауза.
In God we trust, all others we track.
Само ПАТРИАРХ Кирил може да ме съди!
I feel the need, the need for speed.
- drifty
- младши ентусиаст
-
- Кара: E39 528i, Simson S51
- Мечтае да кара: Е39 М5
- Детайли за колата: Powered by шпер
Няколко пъти съм давал пари назаем и не са ми връщани, все на познати. С единия още се поздравяваме като се видим, не сме се скарали, той даже е забравил, че ми ги дължи, а тогава събираше от когото може да замине за Англия да работи, та макар и смешна сума, тогава му беше критична. Другия стана собственик на автокъща, типичния за нашите ширини класически търговец на коли. Наскоро имаше яка градушка и му изпотроши всичките коли и си признавам, че се изкефих.
И аз вече почти не давам пари назаем, но през последните 7-8 години не съм имал проблеми с връщането. Даже преди месец последно една приятелка ми се примоли, дадох и, каза ми, че ще ги върне след 10 дена. Минаха 10 дни и ми писа, да ми каже, че и трябва още малко време, след което си ми ги върна няколко дни по-късно. Та по принцип не давам пари на заем, ама ето, изключения има. Цената е, че рискувам да загубя някой приятел, с един вече не сме приятели, въпреки, че ми върна парите, но кофти усещането остана, ама дали аз платих цената, или той?
Старая се да си спазвам някакви лични принципи, но при мен има изключения. Миналата година наруших един по-сериозен, който доста месеци не ми даде мира и ми загуби съня за доста време. Спазвах го доста години, но се натрупаха много негативи от това и накрая го прекрачих. Балансът към днешна дата изглежда положителен, но остава онова неприятно чувство, че си нарушил лично правило.
И аз вече почти не давам пари назаем, но през последните 7-8 години не съм имал проблеми с връщането. Даже преди месец последно една приятелка ми се примоли, дадох и, каза ми, че ще ги върне след 10 дена. Минаха 10 дни и ми писа, да ми каже, че и трябва още малко време, след което си ми ги върна няколко дни по-късно. Та по принцип не давам пари на заем, ама ето, изключения има. Цената е, че рискувам да загубя някой приятел, с един вече не сме приятели, въпреки, че ми върна парите, но кофти усещането остана, ама дали аз платих цената, или той?
Старая се да си спазвам някакви лични принципи, но при мен има изключения. Миналата година наруших един по-сериозен, който доста месеци не ми даде мира и ми загуби съня за доста време. Спазвах го доста години, но се натрупаха много негативи от това и накрая го прекрачих. Балансът към днешна дата изглежда положителен, но остава онова неприятно чувство, че си нарушил лично правило.

- msi200
- ентусиаст
-
- Кара: X5+M2
От личен опит и не визирам никой от форума - много трябва да се внимава с хора/фирми/институции, които се саморекламират като много свестни и принципни. Човекът е така устроен, че самооценката му често не отговаря на реалността и може неумишлено да подведе себе си и другите. Както и промяна в обстоятелствата често води до в промяна в ценностите. Институциите пък лъжат народа с цел финансова изгода и т.н.
I love the sound of V8 in the morning...
- alekangg
- кандидат ентусиаст
-
Отделна тема за заемите трябваше да се пусне.
Аз съм давал много малко пъти и съм ги взимал къде бързо, къде бавно.
От много време не давам без значение дали 50 или 1050€ все едно, освен на 2-4 които вече са били тествани
Аз съм давал много малко пъти и съм ги взимал къде бързо, къде бавно.
От много време не давам без значение дали 50 или 1050€ все едно, освен на 2-4 които вече са били тествани
Да не даваш пари на заем е добър принцип. На близки давам безвъзмездно, ако е разумно искането.
И аз бях при мечките тия дни по жегите, около йосемити и секвоите.
Никакъв проблем нямам и с това да си плащаш за принципите, стига да не е за сметка на мрънкане и нещастие. Аз имам много идиотски принципи и дори да ми създават проблеми или неудобства, съм много ок с това.
Това винаги ми е било червен флаг.
enigma написа:
Ей сега примерно заради тези принципи съм на палатка в мечешка територия вместо четиризвезден хотел ама - не се оплаквам
enigma написа:Майтапа настрана, принципно нямам проблем да платя всякаква цена заради някакви си мои принципи, защото всичко тук е преходно
Никакъв проблем нямам и с това да си плащаш за принципите, стига да не е за сметка на мрънкане и нещастие. Аз имам много идиотски принципи и дори да ми създават проблеми или неудобства, съм много ок с това.
msi200 написа:От личен опит и не визирам никой от форума - много трябва да се внимава с хора/фирми/институции, които се саморекламират като много свестни и принципни.
Това винаги ми е било червен флаг.
- barabqga
- кандидат ентусиаст
-
Не ползвам връзки/познати за неща които да станат по начин, по който не искам да станат.
Изпратено от моят motorola edge 50 neo с помощта на Tapatalk
Изпратено от моят motorola edge 50 neo с помощта на Tapatalk
- bum_bum
- старши ентусиаст
-
- Кара: турбо бмв
Азйде и аз да отговоря, понеже темата беше основно към мен насочена доколкото разбирам.
Имам някакви принципи в работата си, опитвам се да правя нещата не така както знам, че ще станат, както смятам за правилно и страдам заради тях, защото както споменах принципите имат смисъл ако достатъчно много хора ги споделят или разбират какво и защо го правиш. Иначе са просто глупости и пикане срещу вятъра.
Ако беше преди години не бих стъпил в Пулса например, където тренирам всеки ден сега, но по някое време се замислих, че не можеш самостоятелно да накажеш такъв голям бизнес, защото ти за него си нищо и от подобни опити страдаш само ти.
По отношение на заемите не ми се е налагало да взимам пари, освен някакви дребни суми в случай, че нещо в момента не ми достига или нямам в себе си при нужда, които връщам веднага.
Напоследък всеки месец ми се налага да моля да ме изчакат я с наем, я с някоя фактура, но това са хора с които имам отношения от години и не е точно заем.
Най-голямата сума, която съм давал е 15к евра преди 20-тина години, когато си бяха пари уж за малко, а връщането се проточи с години като накрая увиснах с 2 евра, та от тогава си имам едно наум да не давам.
Имам някакви принципи в работата си, опитвам се да правя нещата не така както знам, че ще станат, както смятам за правилно и страдам заради тях, защото както споменах принципите имат смисъл ако достатъчно много хора ги споделят или разбират какво и защо го правиш. Иначе са просто глупости и пикане срещу вятъра.
Ако беше преди години не бих стъпил в Пулса например, където тренирам всеки ден сега, но по някое време се замислих, че не можеш самостоятелно да накажеш такъв голям бизнес, защото ти за него си нищо и от подобни опити страдаш само ти.
По отношение на заемите не ми се е налагало да взимам пари, освен някакви дребни суми в случай, че нещо в момента не ми достига или нямам в себе си при нужда, които връщам веднага.
Напоследък всеки месец ми се налага да моля да ме изчакат я с наем, я с някоя фактура, но това са хора с които имам отношения от години и не е точно заем.
Най-голямата сума, която съм давал е 15к евра преди 20-тина години, когато си бяха пари уж за малко, а връщането се проточи с години като накрая увиснах с 2 евра, та от тогава си имам едно наум да не давам.
bum_bum написа:Ако беше преди години не бих стъпил в Пулса например, където тренирам всеки ден сега, но по някое време се замислих, че не можеш самостоятелно да накажеш такъв голям бизнес, защото ти за него си нищо и от подобни опити страдаш само ти.
Няколко пъти се заканвам и опитвам да си спра амазон прайм акаунта, щото се дразня как почти всичките ми разходи са ми при тях, но последно беше, като направиха прайм видео с реклами или плащаш още $5 на месец. Спрях го даже, но преди да изтече го поднових. Живота ще ми стане по-труден, губя 5% кешбек в хол фудс нормалните магазини, които са техни и не си струва. Плащам си и ползвам добри услуги, щото е най-удобно и кешбека го покрива накрая.
Имам принцип да не дам нито цент на мъск и свързани с него компании докогато мога и това не ми струва нищо и ми поддържа тезата, че той е един балон, който го напълниха нашите данъци. Има какво да се научи от него и са ми големи клиенти, но по никакъв начин негов продукт или услуга не ми е била належаща, да не говорим задължителна, като с Амазон и Апъл, примерно.
- enigma
- кандидат ентусиаст
-
Е защо така се самонаказваш да не си купиш Тесла, особено в Мека-та на Тесли-те ?
Разход $1 на парсек, а ускорението е такова, че късаш шортите на всичко по пътя и оставяш дупка в пространствено-времевия континуум
Разход $1 на парсек, а ускорението е такова, че късаш шортите на всичко по пътя и оставяш дупка в пространствено-времевия континуум

enigma
ⵙⵍⴻⵍⵍⵉ ⵡⵉⴷ ⵢⴻⵜⵜⵡⴰⴹⴻⵍⵎⴻⵏ
ⵙⵍⴻⵍⵍⵉ ⵡⵉⴷ ⵢⴻⵜⵜⵡⴰⴹⴻⵍⵎⴻⵏ
- bum_bum
- старши ентусиаст
-
Именно. В един момент осъзнаваш, че и без този опортюнизъм срещу лакомията или не етичния начин за водене на бизнес на големите те пак ще си процъфтяват, защото хора с подобни принципи са малко.
Аз така след 20+ години с един и същи номер само в Мтел ги отписах завинаги. Не ми струва нищо реално.
Преди години бях готов да търпя и загуби и неудобства за да е на моето, но вече не. Безсмислено е.
Аз така след 20+ години с един и същи номер само в Мтел ги отписах завинаги. Не ми струва нищо реално.
Преди години бях готов да търпя и загуби и неудобства за да е на моето, но вече не. Безсмислено е.
Май бъркате приципи с инат.. или с нещо друго.
В по-голямата част от мненията не видях да стоят някакви конкретни принципи.
Не давам пари на заем, щот се опарих - това какъв принцип може да е?
Инатих се 20 години да ме еват от Мтел и накрая се отказах. Какъв принцип стои зад това?
Моля уточнявайте се.
В по-голямата част от мненията не видях да стоят някакви конкретни принципи.
Не давам пари на заем, щот се опарих - това какъв принцип може да е?
Инатих се 20 години да ме еват от Мтел и накрая се отказах. Какъв принцип стои зад това?
Моля уточнявайте се.
- Top Gun Maverick
- Старши спамър
-
- Кара: Кон
- Мечтае да кара: Волга
- Детайли за колата: Лада 2105
Ако по някаква причина взема пари на заем, абсолютно винаги ги връщам, без значение какво ми коства. Това е принцип. От там на такива като мен им е дошло до гуша да дават пари на заем защото другите МАСОВО нямат принципи! Ще се закопае в ниша дупка или ще лъже и маже, но ако може, няма да ти ги върне. А този, който е принципен, ще покаже желание да ти ги върне като първо каже, че не успява в някаква срок, после ще ти върне една част(защото ако е решил да не ги връща, няма никакви)и ще покаже сериозност. Та това са принципи, а хората обясняващи защо не дават вече на всеки(понеже такива като мен, колкото и да не дават, все дават, така сме устроени емпатични)заявяват липсата на принципи у много хора.
Спънки, на мАск защо не му даваш пари?
Алек, преди време имаше май подобна тема за заемите.
Спънки, на мАск защо не му даваш пари?
Алек, преди време имаше май подобна тема за заемите.
In God we trust, all others we track.
- ildivvy
- старши ентусиаст
-
- Кара: Lexus GS430 07' , BMW Z4 2.5
- Мечтае да кара: BMW M2
Чисто теоретично, Мтел-а с какво се заменя?
Ex: 96' BMW318ti

Европа!!! Събуди се!!! Започни да гледаш собствения си интерес!
Вече съм фен на Марио Драги!
" Някои хора са толкова бедни, че имат само пари! " - Тодор Колев
Мразя скапаните водачи на служебни бели 'баничарки'!!!
Ако отбиеш и пропуснеш колоната зад теб, защото си бавен, няма да ти се скъси нищо!!!

Европа!!! Събуди се!!! Започни да гледаш собствения си интерес!
Вече съм фен на Марио Драги!
" Някои хора са толкова бедни, че имат само пари! " - Тодор Колев
Мразя скапаните водачи на служебни бели 'баничарки'!!!
Ако отбиеш и пропуснеш колоната зад теб, защото си бавен, няма да ти се скъси нищо!!!
- bum_bum
- старши ентусиаст
-
stean написа:Инатих се 20 години да ме еват от Мтел и накрая се отказах. Какъв принцип стои зад това?
Моля уточнявайте се.
Принципът е, че няма да се върна там, каквото и да ми предлагат, не това, че съм се махнал.
54 мнения
• Страница 2 от 4 • 1, 2, 3, 4